به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر امیدعلی مسعودی در ارتباط تلفنی با برنامه «گفتگوی اجتماعی» درباره شبکه ملی اطلاعات گفت: نخستین موضوع در خصوص اینترنت این است که در این فضا احساس امنیت نمیکنیم و تمام اطلاعاتی که ما در این فضا وارد میکنیم در امریکا ثبت و نگهداری میشود.
وی، فعالیت سایبری و مجازی را به بازی در زمین آمریکا توصیف کرد و گفت: تمام حرکات و رفتارهای ما تحت نظر کامل این کشورها قرار دارد که کنترل این حجم اطلاعات هم برای کشورهای بیگانه و هم برای خودمان بسیار مشکل و هزینه بردار است.
رئیس هیئت مدیره سواد رسانهای ایران تاکید کرد: گرچه نظارت بر این فضا نیروی زیادی میطلبد و تا حدودی غیرممکن است، اما حفاظت از آن شدنی است. در واقع اکنون که اطلاعات ما در کشورهای خارجی قرار دارد هر آن امکان دارد که آنها را از دست بدهیم، اما اگر در داخل باشند اطمینان بیشتری برای نگهداری از آنها داریم.
مسعودی، شبکه ملی اطلاعات را راه حل این مسئله پیچیده دانست و اظهار کرد: برآورد هزینهها برای ایجاد زیرساخت و سرورهای مورد نیاز در قلمرو حکمرانی کشور است و مانند بسیاری از حقوقی که هر شخص در کشور به عنوان یک شهروند دارد پابرجاست.
وی تاکید کرد: یکی از وظایف حاکمیت شامل دولت و دستگاههای دیگر این است که حفاظی دور اطلاعات داخلی کشور ایجاد کنند تا از دستبرد نامحرم جلوگیری شود.
این کارشناس علوم ارتباطات با بیان این که آسیبهای ایجاد شده ناشی درز اطلاعات بسیار سنگین است، عنوان کرد: شبکه برق، شبکه صدور نفت، گمرکات، بانکها و بسیاری از زیرساخت بااهمیت در کشور باید محافظت شوند.
مسعودی به تجربه تلخ آبان ما سال گذشته اشاره کرد و گفت: اگر سال ۹۸ همین شبکه ملی اطلاعات نیمه کاره را نداشتیم، بانکهای کشور تعطیل میشدند و مسائل امنیتی بسیار ناگواری رخ میداد.
وی با تاکید بر این که شبکه ملی اطلاعات دستور رهبری بوده که مسئولان هم آن را پذیرفته اند، بیان کرد: این پروژه یک منطق قوی و سند بالادستی دارد و دلیل و توجیهی برای اجرایی نشدن آن وجود ندارد.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: هزینههای هنگفتی با سرمایه بیت المال صرف خرید تجهیزات مورد نیاز شده است بنابراین دیوان محاسبات باید به این مسئله وارد شود و دلیل توقف روند اجرای طرح را پیدا کند که آیا کوتاهی دستگاههای حاکمیتی بوده یا برای پیشبرد کار گره قانونی وجود دارد و مقررات جدید لازم است یا مردم همکاری لازم را نداشته اند.
به عقیده مسعودی دلیل اصلی پیشرفت کند این پروژه این است که پژوهش جامعی برای آن صورت نگرفته است و کار به یک مدل آزمون و خطا تبدیل شده است.
وی در پایان مصاحبه با رادیو گفتگو تاکید کرد: مجلس شورای اسلامی گرچه به دلیل موضوع بودجه روزهای پرمشغلهای دارد، اما امیدواریم شبکه ملی اطلاعات در آینده نزدیک موضوع تحقیق و تفحص باشد.