یاسین علیپور، معاون مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه دامغان در خصوص اقدامات انجام شده این مرکز در دوران پاندمی کرونا در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: دانشگاه دامغان جزو نخستین دانشگاههای کشور در راهاندازی کلاسهای مجازی بود که با شروع ترم جدید و اضافه شدن امکانات، شرایط بهتری برای برگزاری کلاسها مهیا خواهد شد.
یاسین علیپور گفت: فناوری اطلاعات دانشگاه، حسب وظیفهای که در شروع پاندمی به آن محول شد با فرجه تقریبا یک هفتهای، در تاریخ ۱۴ اسفند، برگزاری مجازی کلاسهای درس در بستر پلاتفرمهای الکترونیکی را آغاز کرد. این اتفاق در شرایطی رقم خورد که هنوز سرویسهای ابری در کشور وجود نداشتند و ما توانستیم در آغاز، حدود ۸۰ درصد و به مرور تمام کلاسها را به این سیستم اضافه کنیم.
معاون مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه دامغان ادامه داد: هر چند نقصهایی در این چارچوب وجود داشت و به آن واقف بودیم؛ مثل منابع سرورینگ دانشگاه، پهنای باند و مشکلات برقی که با توجه به نوع ترافیک غیرعادی که به صورت ریل تایم و استریم در میآمد، باید این مشکلات برطرف میشد. با همراهی اساتید، دانشجویان و پیگیری مستمر در خصوص تجهیز منابع سختافزاری و ارتقاء پهنای باند و تعریف و ترکیب نوع زیرساخت برای نوع ترافیک استریم به شرایطی که در حال حاضر هستیم رسیدیم. در واقع دانشگاه دامغان جزو اولین دانشگاههایی بود که در این راستا قدم برداشت و طبیعی است که با توجه به شرایط محیطی، چالشهایی نیز وجود داشته باشد.
وی اضافه کرد: در شهر دامغان به لحاظ تأمین زیرساخت برای این نوع از ترافیکها، با مشکل مواجه بودیم که در حال رایزنیهایی در این مورد هستیم و خوشبختانه به نقاط خوبی رسیدهایم. در اوخر ترم پیش، شرکت طرف قرارداد ما توانست فیبر نوری شرکت مخابرات را اجاره کند و در اختیار دانشگاه قرار دهد تا بتوانیم ترافیک را به نحوه مطلوبی در اختیار کاربرانمان قرار دهیم. در حال حاضر نیز به دنبال راهاندازی سرویس ماکروویو (امواج رادیویی با فرکانس بسیار بالا) هستیم و کارهای اولیۀ آن انجام شده و به امید خدا با وعدهای که به ما دادهاند تا پایان سال جاری، این امکان برای ما فراهم میشود.
علیپور در خصوص قابلیتهای سرویس ماکروویو اشاره کرد: این سرویس میتواند تا یک گیگابیت بر ثانیه، ترافیک را جا به جا کند و ترافیک استریم هم به ۴۵۰ مگابیت بر ثانیه ارتقاء خواهد یافت؛ و این همان پهنای باند ایدهآلی است که به دنبال آن هستیم. قطعیهایی هم که در ترم پیش بابت مشکلات برقی داشتیم، به طور کلی با صرف هزینه و وقت بسیار زیاد رفع شده و بعید است که با چنین مشکلی مواجه شویم. البته قطعیهای احتمالی در سیستم، فقط در دانشگاه منشأ ندارد، بلکه به سرعت دانلود و آپلود اینترنت استاد و دانشجو هم بستگی دارد.
معاون مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه دامغان افزود: بعضی اوقات برخی سوالات در خصوص چرایی انتخاب نرمافزار ادوب کانکت مطرح میشود و در این خصوص اظهار نظرهایی هم میشود. باید توجه داشت شرایطی که ما فراهم کردهایم برای استفاده از سرویس کلاسها، با پیشنیازهای لازم مثل پهنای باند مورد نیاز برای انتقال ترافیک استریم و ... در شرایطی اتفاق افتاد که هنوز اکثر دانشگاهها و شرکتهای ابری شروع به فعالیت اینگونهای نکرده بودند. از طرفی این چالشها باعث شد حرکت ما به این سمت، جدیتر اتفاق بیفتد و زیرساخت ما به سمت زیرساخت استریم برود که بتواند ترافیک را به صورت ریل تایم منتقل کند و البته این ارتقاء ساختار در دوران پساکرونا هم بسیار مفید خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ارتباط ما بر روی فیبر نوری است و تنها دانشگاهی هستیم که اپراتورمان توانسته فیبر نوری مخابرات را اجاره کند، مگر دانشگاههایی که ترافیک موردنیاز خود را مستقیما از مخابرات گرفتهاند و یا زیرساخت لازم برایشان فراهم بوده است. استفاده از سرویسهای ابری گرانتر از استفاده از سرویسهایی شبیه ادوب کانکت است و در شروع کار و با توجه با اینکه نیازمند واکنش سریع بودیم، هیچ سرویس ابری در کشور وجود نداشت که بتوانیم از آن استفاده کنیم و بسیاری از این سرویسهای ابری که توانایی برگزاری این حجم کلاسها را داشته باشند بعد از اسفند ۹۸ آغاز به کار کردند و زیرساختی برای انجام این کار نبود. در حال حاضر با توجه به اینکه این سیستم در میان دانشجویان و اساتید جا افتاده، تغییر آن میتواند مشکلات زیادی را برای همه به وجود بیاورد، لذا منطقی است که به سمت بهبود امکانات و شرایط موجود حرکت کنیم.
علیپور تأکید کرد: فارغ از اینکه شما از چه نرمافزاری میخواهید استفاده کنید، سواد رسانهای استفاده از آن، هم برای استاد و هم برای دانشجو اهمیت ویژهای دارد و باید در نظر گرفته شود. اضافه شدن اساتید و دانشجویان جدید در هر ترم که ممکن است آشنایی کافی با نرمافزار نداشته باشند، میتواند مشکلاتی به همراه داشته باشد که با برگزاری دورههای آموزشی، سعی کردیم این حوزه را هم پوشش دهیم. هرچند شرکت در این دورهها خیلی مورد استقبال واقع نمیشود و تبعاً مشکلاتی را متاسفانه در پی دارد. البته در این خصوص فایلهایی آماده و اطلاعرسانی شده که با ملاحظه آنها، تا حدود زیادی آشنایی لازم فراهم خواهد شد.
معاون مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه دامغان اظهار کرد: ما با تمامی اپراتورها در شروع پاندمی کرونا ارتباط برقرار کردیم و آدرس سرورهای دانشگاه را در اختیارشان قرار دادیم تا مثل بسیاری از سرویسهای داخلی، اینترنت مصرفی، لااقل نیم بها یا به صورت داخلی محاسبه شود. پاسخی که اپراتورها دادند فقط این بود که ما فعلاً ترافیک شما را به عنوان ترافیک داخلی محاسبه خواهیم کرد که یک سوم ترافیک بینالملل است. پس از آن، وزارت علوم اعلام کرد که ترافیک را برای دانشگاهها رایگان شده است. به جرأت اولین دانشگاه کشور که آدرس تمامی سرورها را رسما به وزارتخانه اعلام کرد، دانشگاه دامغان بود.