به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، عطاءاله ابراهیمی، معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، در نخستین نشست تخصصی مزارع نوآوری که در سالن اجتماعات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور مستقر در کرج برگزار شد، اظهار کرد: مزرعه نوآوری مکانی در محدوده جغرافیایی مشخص تحت مدیریت کشاورز نوآور است که درآن ضمن بکارگیری عملی، یک محصول فرایند با روشهای سازماندهی نوآورانه موجبات ارتقای بهره وری را فراهم میکند.
ابراهیمی مزرعه نوآوری را موجب بهبود سطح کمی و کیفی تولیدات یا خدمات، ایجاد ارزش افزوده، افزایش رقابت پذیری، حفاظت از منابع پایه و تنوع زیستی، تاب آوری و سودآوری در زنجیره ارزش محصولات کشاورزی دانست.
معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه از این طریق در کشور ۴۶ مزرعه شناسایی شده است، اظهار کرد: با شناسایی این مزارع، شبکه کشاورزان نوآور ایران را در ابتدای راه تشکیل دادیم و سپس برنامههای حمایتی از کشاورزان نوآور کشور را برای نهادینه سای فرایند جذب و بکارگیری فناوریهای نوآورانه در عرصههای کشاورزی در برنامه قرار دادیم.
وی گفت: کشاورزان نوآور کشور در حوزههای مختلف زراعی، باغبانی، تولیدات دامی، شیلات و آبزیان و منابع طبیعی بر اساس شاخصهای علمی تدوین شده در کمیتههای فنی شناساسی و انتخاب میشوند.
ابراهیمی افزود: سپس برای کشاورزان بر اساس آیین نامهها و دستورالعملهای گواهینامه مزرعه نوآوری صادر و ضمن برخورداری از حمایتها و پشتیبانیهای حمایتی و تکنولوژیکی مراحل رشد را طی میکنند.
وی ادامه داد: پس از آن در فاز بعدی در این طرح طی عقد یک تفاهم نامه همکاری بین کشاورزان نوآور با سازمان جهاد کشاورزی استان ها، مزارع مورد نظر به مزارع ترویج نوآوری تبدیل و کشاورز نوآور اشاعه نوآوریهای فناور کسب شده را به کشاورزان پیرامون مزرعه خود (حداقل ۲۵ کشاورز) انتقال میدهد.
معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص فناوری کشاورزی توضیح داد: فرایندی که افراد یا سازمانها به منظور افزایش اثربخشی رقابت انعطاف پذیری نسبت به شوک یا پایداریهای محیط زیست یک محصول یا فرایند یا روش سازماندهی جدید را در حوزه تولید به کار گیرند که برای اولین بار در یک زمینه خاص به کار گرفته میشود و در نتیجه آن امنیت غذایی، تغذیه و توسعه اقتصادی و یا مدیریت پایدار کشاورزی را در پی دارد شامل میشود.
وی با بیان اینکه برای رسیدن به هدف ابتدا باید ادبیات خود را در حوزه فناوری یا نوآوری کشاورزی یکی کنیم، اضافه کرد: شاخص جهانی نوآوری سه رکن را به عنوان شاخصههای اندازه گیری نوآوری معرفی میکند که یکی پیچیدگی کسب و کار، سطح هزینههای آموزش و خروجیهای خلاقانهای است که محصول یا مزرعه یا واحد تولیدی را به عنوان یکی از ارکان یا شاخصههای مهم اندازه گیری نوآوری محسوب میکند.
وی گفت: زمانیکه از کشاورزی مدرن صحبت میشود منظور کشاورزی با استفاده از دانش یا فناوریهای نوین است که رویکردی در حال تحول را در نوآوریها و شیوههای کشاورزی استفاده میکند تا کشاورزان با بهره وری محصولات را افزایش دهند و استفاده از منابع طبیعی منانند آب و زمین و انرژی برای تامین نیازهای غذایی جهان را کاهش دهند.
ایران رتبه ۵۳ انتقال دانش و نوآوری در کشاورزی را دارد
ابراهیمی افزود: کشور ما در طی سالهای گذشته میزان انتقال دانش و نوآوری در کشاورزی به سرعت پیش میرود به طوریکه رتبه در بین ۱۳۲ کشور مورد ارزیابی شده رتبه ۵۳ را دارد که روند رو به رشدی داریم بطوریکه در یک دهه گذشته ضریب نفوذ دانش در حوزه کشاورزی به سرعت پیش میرود.
وی به دلایل توجه به نوآوری و اشاعه فناوریهای نوآورانه در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: افزایش جمعیت و تقاضا برای مواد غذایی، نیاز به بهبود فرصتهای کسب و کار در مناطق روستایی، تغییرات اقلیمی و آب و هوایی، تشدید مخاطرات طبیعی، لزوم ایجاد نظام غذایی با ثبات، تخریب شدید منابع خاک و مصرف بی رویه منابع آب، افزایش بهره وری، سیاستها و تهدیدهای بین المللی و کشاورزی مدرن از جمله این دلایل به شمار میرود.
رییس موسسه آموزش و ترویج کشاورزی تصریح کرد: برای رسیدن به این هدف موسسه آموزش و ترویج کشاورزی حلقه واسطهای است برای اشاعه فناوری نوآورانه در بخش کشاورزی که میتواند ظرفیت سازی و توسعه سرمایههای اجتماعی و انتقال و نشر دانش و فناوریهای نوین را با استفاده از رهیافت ها، الگوها و روشهای آموزشی ترویجی داشته باشد.