به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان درخواست ارمنستان مبنی بر ارائه ضمانتهای امنیتی ویژه برای حدود ۱۲۰ هزار ارمنی ساکن در منطقه قره باغ کوهستانی پیش از دور جدید مذاکرات صلح را رد کرد و گفت که از آنها به اندازه کافی محافظت میشود.
قرهباغ کوهستانی که در سطح بینالمللی به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته میشود، از سالها پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ منبع تنش و دیگری میان ارمنیها و آذریها بوده است.
پس از درگیریهای شدید و سپس آتش بس با میانجیگری روسیه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، ارتش باکو در سال ۲۰۲۰ مناطق قره باغ کوهستانی را تصرف کرد و این بخش در کنترل کامل دولت جمهوری آذربایجان قرار گرفت.
جمهوری آذربایجان و ارمنستان از آن زمان در مورد توافق صلح بر سر مرزها و حل اختلافات بر سر منطقه ارامنه ساکن قره باغ کوهستانی در حال مذاکره و گفتگو هستند و در مواردی نیز میان دو طرف آتش رد و بدل میشود.
پیشتر «نیکول پاشینیان»، نخست وزیر ارمنستان گفته بود که ارمنستان قره باغ کوهستانی را به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان به رسمیت میشناسد، اما از باکو میخواهد تا تضمینهایی را برای حفظ حقوق جمعیت ارمنی منطقه قره باغ کوهستانی ارائه دهد.
با ین حال روز پنجشنبه «جیحون بایراموف»، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد که چنین تضمینی غیرضروری است و این تقاضا به منزله دخالت در امور داخلی جمهوری آذربایجان است. او گفت: «ما چنین پیش شرطی را به دلایل متعددی نمیپذیریم. اساسیترین آنها این است: این یک موضوع داخلی و حاکمیت است. قانون اساسی آذربایجان و تعدادی از کنوانسیونهای بینالمللی که آذربایجان عضو آن است، همه شرایط لازم را برای تضمین حقوق این جمعیت فراهم میکند.»
این مقام جمهوری آذربایجان گفت که ارمنیها همچنان میتوانند از زبان خود استفاده کنند و به زبان خودشان آموزش ببینند و فرهنگ خود را حفظ کنند، اگر در جامعه و ساختارهای دولتی جمهوری آذربایجان مانند سایر اقلیتهای قومی و مذهبی ادغام میشوند.
بایراموف گفت: «مقداری پیشرفت در مذاکرات صلح حاصل شده است، و باکو مایل به دستیابی به یک توافق است.»
بایراموف که برای شرکت در کنفرانسی درباره بهبود وضعیت اوکراین در لندن بود، از ادامه حضور هزاران نیروی ارمنی در خاک آذربایجان را نیز زیر سوال برد و ارمنستان انتقاد کرد.
درخواست پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان برای حفظ حقوق ارامنه ساکن قره باغ کوهستانی در حالی صورت گرفته که او در داخل ارمنستان تحت فشار است تا از حقوق ارمنیهای قره باغ کوهستانی محافظت کند. این در حالی است که همزمان باکو برای انحلال ساختارهای دولتی و نظامی ارمنیها و پذیرش پاسپورتهای آذربایجانی توسط مردم قره باغ کوهستانی تلاش میکند.
رد درخواست ارمنستان توسط جمهوری آذربایجان در حالی صورت گرفته که روز گذشته گریگوریا (Mher Grigoryan) معاون نخست وزیر ارمنستان به خبرنگاران اعلام کرده بود که جمهوری آذربایجان پیشنهاد ارمنستان برای تشکیل نشست کمیسیونهای تعیین حدود (در مرزهای میان دو کشور) را پذیرفته است.
معاون نخست وزیر ارمنستان در پاسخ به این سوال که آیا «شاهین مصطفی اف» (Shahin Mustafayev) همتای وی از جمهوری آذربایجان به پیشنهاد او واکنش نشان داده است یا خیر، گفت: بله، او پاسخ مثبت داده است.
گریگوریان در ادامه اضافه کرد: هنوز توافقی در مورد مکان و زمان برگزاری این نشست وجود ندارد، اما ما فرض میکنیم به زودی با هم دیدار خواهیم کرد.
ارمنستان با طرح جمهوری آذربایجان درباره کریدورها مخالف است و یکی از دلایل درگیری اخیر این دو کشور همسایه ریشه در اختلافات مرزی دارد. این دو کشور بابت تعیین نقطه صفر مرزی باهم اختلاف دارند.