گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، علی قاسمعلی؛ * گلستان به سبب برخورداری از جاذبههای متعدد گردشگری و همچنین قرار داشتن در مسیر دسترسی میلیونها ایرانی به مشهدالرضا و بارگاه ملکوتی ثامن الحجج علیه السلام در زمره استانهای گردشگر پذیر تلقی میشود، که حضور مسافران در تعطیلات و فصل تابستان مشهودتر و افزونتر از سایر ایام میشود. به همین دلیل آمار سوانح و حوادث در استان گلستان به ویژه در بخش جادهای و کوهستانی نسبت به سایر استانهای کشور بسیار فراتر است تا جایی که این استان در در زمره ۵ استان صدرنشین پرحادثه تلقی میشود.
نهادها و ارگانهای متعددی برای خدمت رسانی به حادثه دیدگان فعالیت میکنند که یکی از این دستگاهها هلال احمر است. جمعیت هلال احمر گلستان بیش از ۱۵ پایگاه امداد و نجات جادهای کوهستانی و دریایی در اختیار دارد و با استفاده از امدادگران داوطلب و نیروهای کادر خود و همچنین بهرهگیری از دهها دستگاه آمبولانس و خودرو نجات به فراخور نیاز و در کنار سایر دستگاههای امدادی به حادثه دیدگان خدمت رسانی میکند.
در روزهای اخیر خبری مبنی بر تعطیلی چهارمین پایگاه امداد و نجات پر ترافیک کشور واقع در شهر قرق در شرق گرگان به گوش میرسد. اختلاف حقوقی بین شهرداری شهر قوق و جمعیت هلال احمر سبب شد تا کمیسیون ماده ۱۰۰ این شهر دستور قلع و قمع بخشی از حصارهای ورودی پایگاه امداد و نجات قرق را صادر کند.
پس از اجرای حکم، مسئولین هلال احمر گلستان به بهانه نبود امنیت، آمبولانس و خودروی نجات مستقر در پایگاه امداد و نجات قرق را به یکی از پایگاههای شهر گرگان منتقل شدند موضوعی که موجب نگرانی برخی از مردم منطقه و فعالان رسانه این استان شد؛ این افراد بر این باورند که انتقال خودروهای امدادی از قرق، موجب تاخیر در رسیدن به محل حادثه و اختلال در ارائه خدمات امدادی به حادثهدگان شده و امکان دارد که این امر، جان بومیان و گردشگران حادثه دیده را به مخاطره بیندازد. برای روشن شدن جزییات این حادثه، خبرنگار خبرگزاری دانشجو با مسئولان دخیل در این موضوع و بومیان منطقه تماس گرفت.
حمیدرضا بارانی یکی از اهالی شهر قرق در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد: پایگاه امداد و نجات قرق حدود پانزده سال بدون دیوار و حصاری فعالیت داشته تا اینکه چند سال پیش دیوارکشی این مرکز امدادی انجام شد.
بارانی افزود: پس از آنکه حصار پیرامون پایگاه امداد و نجات قرق بر اساس حکم قانونی برچیده شد چند روز است که آمبولانسهای هلال احمر به بهانه نبود امنیت از این منطقه خارج شده اند؛ در حالی که بسیاری از خودروهای امدادی مانند آمبولانسهای اورژانس در حاشیه جادهها مستقر و خارج از آشیانه آماده خدمات به حادثه دیدگان هستند.
وی ادامه داد: سالها پایگاه امداد و نجات قرق بدون دیوار و حصاری در امنیت کامل خدمات ارائه کرده و اتفاقی نیفتاده است، چطور یکشبه منطقه ناامن شده است.
بارانی گفت: اگر قرار باشد با هر اتفاقی دستگاههای خدمات رسان فعالیت خود را کاهش دهند، سنگ روی سنگ بند نخواهد شد. نباید در برابر حکم قانونی شاخ و شانه کشید.
اسماعیل نادری، فرماندار گرگان در گفتگو با خبرنگار دانشجو گفت: اتفاقاتی که در خصوص پایگاه امداد و نجات قرق شنیده میشود به سبب مشکلات حقوقی بین شهرداری قرق و مجموعه هلال احمر گلستان است.
نادری گفت: مذاکراتی با طرفین انجام شده است تا در خصوص اختلافات مصالحه شود و مجموعه استانداری هم برای حل این مشکل پای کار آمده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر خدمت رسانی امبولانس و خودروی نجات این پایگاه، فقط در طول روز انجام میشود و به دلیل نبود امنیت این ادوات در پایان روز به یکی از پایگاههای گرگان منتقل میشوند و شب در گرگان هستند.
در پی تخریب دیوار پایگاه امداد و نجات قرق جمعیت هلال احمر شهرستان گرگان، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری گلستان در محل این پایگاه حضور یافت. علی مهاجر در این بازدید گفت: در این شرایط که دیوار و حصاری اطراف پایگاه وجود ندارد و ممکن است بر اموال بیتالمال آسیب وارد شود مصلحت آن است که آمبولانس و خودروی نجات پایگاه در گرگان مستقر باشند و در صورت نیاز به خدمات، به محل حادثه اعزام شوند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار گلستان تاکید کرد: پیگیریهای لازم برای گازرسانی به پایگاه و همچنین حل مشکل حصار اطراف پایگاه باید توسط فرماندار و شهرداری قرق در دستور کار قرار بگیرد. وی تصریح کرد: وقتی بین دو ارگان خدمترسان اختلاف به وجود میآید به صلاح است که اختلافات به صورت بین بخشی مرتفع شود و کشیده شدن این موضوعات به فضای مجازی و درگیر کردن عموم مردم در این موضوعات به امید آفرینی در مردم آسیب خواهد زد.
قاسم غریب آبادی، مدیرعامل جمعیت هلال احمر گلستان در گفتگو با خبرنگار دانشجو گفت: مجموعه شهرداری قرق بنا به دلایل مختلف شکایتی را علیه هلال احمر مطرح، که این منجر به صدور رای تخریب حصارها و دیوار پایگاه هلال احمر قرق از سوی کمیسیون ماده ۱۰۰ این شهرداری شد.
غریب آبادی افزود: با اجرای حکم شهرداری امنیت این پایگاه مخدوش و این مکان امدادی به عرصهای عمومی و نا امن تبدیل شد؛ تا جایی که در شبهای گذشته شاهد سرقت بخشی از تجهیزات و آهن آلات موجود در این پایگاه امدادی بودیم.
وی افزود: با هدف صیانت از بیت المال، آمبولانس و خودروی امدادی این پایگاه به گرگان منتقل شده و در اینپایگاه مستقر نیستند؛ اما در طول روز در این مسیر به صورت سیار در تردد و آماده خدمت هستند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر گلستان گفت پایگاه امداد و نجات قرق به دلایل مختلف از جمله واقع شدن در مسیر بینالمللی شمال به مشهد، یکی از چهار پایگاه مطرح و پرترافیک در خدمات دهی و پوشش حوادث در کشور محسوب میشود.
وی تاکید کرد: ۴ روز است که امبولانس و خودروی نجات در پایگاه مستقر نیستند؛ اما ارائه خدمات امدادی در این مرکز لحظهای تعطیل و متوقف نشده است و مباحث مطروحه در شبکههای اجتماعی بر اساس اغراض سیاسی انجام شده است.
غریب آبادی گفت: با حضور معاون سیاسی امنیتی استاندار گلستان در محل پایگاه قرق، مقرر است با نقش آفرینی فرماندار و مجموعه مدیریتی شهر قرق دغدغه حصار پایگاه قرق برطرف شود و ارائه خدمات عادی در این پایگاه از سر گرفته شود.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر گلستان افزود بر اساس قانون سازمان اورژانس متولی امدادرسانی به حادثه دیدگان و انتقال مصدومان حوادث جادهای و شهری محسوب میشود و هلال احمر به عنوان نهاد پشتیبان و در صورت درخواست اورژانس وارد صحنه حادثه خواهد شد.
وی گفت: بر اساس تکالیف قانونی انتقال مصدومان حوادث جادهای و شهری از وظایف ذاتی و مستقیم هلال احمر نیست بلکه در صورت نیاز اورژانس هلال احمر برای رهاسازی مصدومان و یا انتقال آنها به مراکز درمانی وارد عمل خواهد شد.
غریب آبادی گفت: برخلاف آنچه در شبکههای اجتماعی مطرح شده است هیچ مقام مسئولی در هلال احمر گلستان به موضوع تعطیلی پایگاه امداد و نجات قرق صحه نگذاشته است.
به گزارش دانشجو؛ به عقیده کارشناسان وقفه و یا تعطیلی موقت مراکز امدادی تبعات و پیامدهای ناگواری در پی دارد. اهالی گلستان به ویژه مردم شرق گرگان امیدوارند هرچه سریعتر اختلافات بین دستگاهها دخیل برطرف شود تا مردم قربانی کشمکشهای بین دستگاهی نشود.