به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، چهل و سومین قسمت برنامه دادستان با بررسی دو موضوع مشکلات کارگران راه آهن و طرح تفضیلی شهر امیدیه از تلویزیون اینترنتی خبرگزاری دانشجو پخش شد.
در بخش اول این برنامه قاسم ممانی و حسین بنایی، نمایندگان پرسنل سیر و حرکت شرکت رجا مهمان برنامه بودند و درباره مشکلات پرسنل شرکت رجا صحبت کردند.
ممانی، نماینده پرسنل سیر و حرکت شرکت رجا با اشاره به مشکلات کارگران این شرکت گفت: پرسنل شرکت رجا که شامل چند نوع کار در شرکت رجا هستند؛ بیشترین پرسنل را مهمانداران، سرمهمانداران، لوکومتیو رانان دربرمیگیرند، اکثر پرسنل مشکلات زیادی داراند که بیشترین مشکل برای پرسنل سیر حرکت اعم از مهمانداران و سرمهمانداران همینطور خدماتی، چون آشپز و پذیرایی است.
ممانی در ادامه بیان کرد: یک سری مشکلات را عنوان میکنم و از مسئولین رجا تقاضا داریم به این مشکلات رسیدگی کنند. اولین مشکلی که ما آنجا داریم امنیت شغلی ما است. یعنی هنوز برای شغل ما قرار داد دائمی و قراردادی که معین شده باشد تعیین نشده است. پرسنلی که بالای ده الی ۲۵ سال، بعضا کارکردشان است هنوز قراردادهای یک ماهه و سه ماهه دارند که اصلا مورد تایید هیچ جایی نیست.
وی افزود: دومین مشکل که درگیر آن هستیم، طرح طبقه بندی مشاغل برای ما است. با اینکه چندین سال دولت محترم این را عنوان کردند که حتما باید این طرح اجرایی بشود، چیزی به نام طرح طبقه بندی مشاغل درون سازمان رجا نداریم.
ممانی: قرارداد پرسنل رجا پیمان در پیمان است
نماینده پرسنل سیر و حرکت شرکت رجا عنوان کرد: سومین مشکل ما مشکل پیمان در پیمان بودن است. یعنی ما پرسنل سازمان هستیم و متاسفانه سازمان ما را با عنوان تامین نیرو از شرکتهای پیمانکاری تامین نیرو میکند در حالی که ما از سازمان به شرکت داده میشویم و سازمان بیان میکند که شما نیروی شرکت هستید و نیروی امانی نیستید و تامین نیروی سازمان محاسبه میشوید. یعنی سازمان در قبال شما هیچ مسئولیتی ندارد؛ اعم از حقوق، بیمه، مزایا و هیچ چیز دیگری را نداریم.
ممانی ادامه داد: مشکل بعدی بحث واریز بیمهها به صورت کارگر ساده بدون عناوین شغلی است. همهی ما نیرویهای تعریف شده با عناوین شغلی هستیم و کد داریم، اما متاسفانه اکثر پیمانکاران و سازمانها یا همان شرکت رجا بیمهها را به صورت کارگر ساده رد کردند و باعث شدند کارکرد پرسنل در ماه اگر ۸ سرویس است و بالای ۴۰۰ ساعت کارکرد میشود صرفا بیشتر از ۲۵۰ ساعت آن محاسبه نشود و بقیه این کارکرد از بین میرود. این ظلم بزرگی است در حق این پرسنل یعنی ۲۵۰ ساعت کارکرد به ما داده میشود و ۱۶۰ ساعت از کارکرد طبق ساعت کاری را نمیدهند.
وی افزود: و موضوعاتی اعم از تعطیل کاری، دوری از خانواده و دوری از محیط در آن در نظر گرفته نمیشود و مزایای آن از بین میرود.
بنایی، نمایندهی پرسنل شرکت رجا نیز اظهار کرد: نیروهایی که در سیر و حرکت هستند به عنوان کارگر ساده محسوب میشوند وبرایشان شیفت اعمال نمیشود. ساعت کاری برایشان اعمال نمیشود و ساعت کاری آنها پایین میآید. اکثر کارکنانی که در سیر و حرکت هستیم این وضعیت را داریم و اگر بازدیدی کنند در این مورد شاید این مشکلات حل بشود.
ممانی درباره قراردادهای شرکت رجا با پرسنل توضیح داد: بحث دیگر قراردادهایی است که سفید امضا میباشد وهیچ فرقی نمیکند که با این مفاد کار کنید و این موارد را بدست اورید و شما صرفا کارگر ساده هستید و هیچ گونه از این موارد به شما تعلق نمیگیرد. در صورتی که سختی کار ما از طرف وزارت کار در تاریخ ۲۸ /۰۱/۱۴۰۱ تایید شده است و تمام مدارک موجود است. متاسفانه از طرف سازمان برای اجرای آن اقدامی انجام نشده است.
سختی کار پرسنل سیروحرکت
وی ادامه داد: سختی کاری که توسط کارشناسان مشخص شده است موضوع فشار صوت، لرزش قطار با روشهای زلزله نگاری، ارتعاشات بدن و نتایج اندازه گیری دوزیمتری که بدن میتواند این وضعیت را تحمل کند یاخیر؟ نتایج ارتعاشاتی که ما زمان حرکت درون قطار با آن روبرو هستیم وعوارضی که از لرزش قطارایجاد میشود. یکی از موارد دیگرموضوع بی خوابی در قطار است که به وجود آمده و کارشناسان بالاتر از حد مجاز برای ما تایید کردند.
وی افزود: اینها مواردی است که کارشناسان برای پرسنلی که در سیر حرکت هستند مطرح کردند و چند سال است شرکت محترم رجا بایگانی میکند و اجرا نمیکند. آخرین کارشناسی آن دقیقا مسیرهایی است که کارشناسان وزارت کار تشریف آوردند مانند مسیر گرگان به گرمسار، تهران به گرمسار، تهران به اهواز و بالعکس میباشد. تمام اینها مسیرهای پرترددی هستند که توسط دستگاه لرزه نگاری کارشناسان وزارت کارمحاسبه شده است.
ممانی تصریح کرد: متاسفانه رجا به خاطر بار مالی که برایش دارد این موضوعات را اجرایی نمیکند و از طرفی خیلی از پرسنل را پرسنل خودش نمیداند. یعنی ما به عنوان پرسنل رجا که کد پرسنلی را جدیدا گرفتیم بعد از چندین سال الان هنوز نیروی این سازمان نیستیم کد اعزامها در اسناد شرکت موجود است. همچنین من کد پیمانکاری ندارم واعزام، جذب، قطار و رئیس قطار بنده از شرکت مادر یعنی شرکت رجاست و متاسفانه به حق و حقوق خودمان که میرسیم، نیروی پیمانکاری محسوب میشویم. این معضلی است و از این لحاظ شرکتهای پیمانکاری دستشان بازتر شده تا کلیه امکاناتی که به پرسنل تعلق میگیرد را از بین ببرند.
وی افزود: به عنوان یک کارگر ساده، نه مزایای کاری دارید نه پاداش دارید نه سنوات کاری دارید و نه حق السعی برای شما محاسبه میشود و نه سنوات ماهیانه بر حسب کارکرد محاسبه میشود. چون کارگری هستید که امروز وارد کار شده و اگر ۱۰ سال یا ۱۵ سال سابقه داشته باشید برایتان فرقی نمیکند. آن شخصی که امروز وارد کار شده با آن شخصی که ۲۰ سال دارد کار میکند در دریافتی حقوقی و مزایای یکی هستند. در واقع هیچ چیزی به عنوان مزایا برای پرسنل سیر و حرکت وجود ندارد، ولی دریافتی حقوقی آنها کاملا یکی است و این معضلی است در سازمان رجا که گریبان گیر کلیه پرسنل سیر و حرکت شده است.
بنایی: مرجعی برای سوالاتمان نداریم
بنایی در مورد نوع برخورد با پرسنل از طرف شرکت نیز اظهار کرد:دوگانهای بین رجا و شرکت پیمانکاری وجود دارد، ما درمورد فیش ما میخواستیم پیگیری کنیم که یک نفر کارشناس بیاید و کارشناسی کند و وقتی رفتیم گفتند شما جزء سازمان ما نیستید. پس من حق خودم را از کجا پیگیری کنم و باید پرسنل در استرس و فشار بمانند. اگر حق با ماست خب بدهند. ما در واقع مرجعی نداریم که برویم و سوالمان را بپرسیم.
بنایی افزود: همیشه این مشکل را داشتیم و هیچکس هم جوابگو نیست که بتوانیم از آن پیگیری کنیم. متاسفانه شرکت رجا از سال ۸۸ که از راه آهن گرفته شد و به صورت واگذاری کامل به سازمان تامین اجتماعی داده شد. دیگر ذیل شرکت راه آهن نیست و فقط نظارتش برعهده راه آهن است البته آن هم از جنس نظارت و تجهیز منظور است و کار دیگری ندارد. یعنی زمانی که ما اقدامی هم کردیم از راه آهن جوابی نگرفتیم. هر زمان هم رفتیم گفتند سازمان شما با جای دیگری کار میکند و از این لحاظ که شرکت رجا زیر نظر تامین اجتماعی است و راه آهن بر او دسترسی ندارد، دستش بازتر شده است.
وی تصریح کرد: ببینید ما الان مطالباتی داریم که برای چندین سال گذشته است. سازمان رجا خودش قبول کرده به ما بدهکار است. متاسفانه میگوید من بودجه ندارم البته مدیرعامل چنین حرفی را به ما نزده است، با مدیر راهبری، جذب و اعزام جلسهای گذاشته شد چنین نکتهای را گفتند و قبول کردند که بدهکارند و همین صورت جلسه شده است.
بنایی اظهار کرد: آخرین نکته ام این است که سازمان رجا یک کارشناسی کند و بحث حقوقهای ما را و فیشهایی که میدهند و هم درباره قراردادها یک کارشناسی شود، زیرا ما نمیدانیم که فیشهای ما به چه صورت است باید این را برای ما مشخص کنند.
ممانی دربارهی فیش حقوقی خود و همکارانش گفت: ببینید مبلغ حقوق یک سال کارکرد که ۹ ماه ۸ سرویس میرویم و ۳ ماه ۷ سرویس با سه حق اولاد ۵ میلیون و سیصد و نه میلیون و سیصد برای امسال است که همه با سند موجود است و دقیقا حقوق فروردین ۱۴۰۲ و حقوق اردیبهشت ۱۴۰۲ بعد از اعمال افزایش با سه حق اولاد و حقوق تیر ۱۴۰۲ است که خدمتتان جزئیات آن را خدمتتان عرض کردم.
نماینده پرسنل سیر و حرکت شرکت رجا دربارهی وکالت بیش از هزار و سیصد نفر از همکارانش به او گفت: ما پیگیر این مطالباتمان شدیم و همکاران به ما وکالت دادند به جای آنکه ۱۵۰۰ نفر و ۱۳۰۰ نفر در سازمانها جمع بشویم، ما دو نفر پیگیر این مسائل باشیم نه قصد هجمه و نه اغتشاش داریم و نه مشکلی با سازمان داریم و با شخصی در سازمان هم مشکلی نداریم بلکه ما یک سری کارهایی انجام دادیم، دنبال مطالبات کاری خود هستیم حق و حقوق خانواده مان را میخواهیم.
ممانی درباره شرایط زندگی خود و همکارانش بیان کرد: با شرایط فعلی این حقوقی نیست که بگویم زندگی من میچرخد. برای شخصی که ۴۰۰ ساعت کار کند و تعطیلات نداشته باشد حتی دسترسی نداشته باشد این حقوق به حق نیست. اگر سازمان واقعا دنبال عدالت اجتماعی است لطف کند با وزارت کار، کار کارشناسی کند و تمام مطالبات پرسنل را طبق رتبه بندی عنوان کند. سختی کار تمام پرسنل هم اسنادش موجود است، این را اجرایی کنند و حالا چرا اجرایی نمیکنند باید جوابگو باشند.
نماینده پرسنل سیر و حرکت شرکت رجا با اشاره تیتروار به مشکلات کارکنان این شرکت گفت: عدم امنیت شغلی، عدم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل، عدم اجرای سختی کار، عدم واریز بیمه متناسب با عناوین شغلی، عدم واریز حقوق با کارکرد بالای ۴۰۰ ساعت در ماه (به صورت عادلانه و کارشناسی شده)، عدم تخصیص هر گونه سبد حمایتی و معیشتی و بنکارت، عدم پرداخت سنوات ماهیانه بر اساس سابقه و تحصیلات، عدم وجود بیمه تکمیلی برای پرسنل سیر و حرکت و عدم نظارت شرکت مادر برعملکرد شرکت پیمانکاراز جمله مسائل کارکنان سیر و حرکت است.
طرح تفضیلی شهر امیدیه به کجا رسید؟
محمدرضا آقاجری، عضو شورای شهر امیدیه در ادامه برنامه با اشاره به پیشینه طرح تفضیلی شهر امیدیه گفت: در سال ۱۳۹۵ طرح تفضیلی آماده شده بود و آن زمان من عضو شورا بودم و در سال ۹۶ وقتی رئیس شورا شدم، ایراداتی از طرح تفضیلی نمایان شد که باید اصلاح میشد و ادارات مختلف وارد عمل شدند که مسئله اصلی بحث تغییر کاربری اراضی فضای سبز به مسکونی و تجاری بود.
وی افزود: سال ۹۶ جلسات مختلفی در امیدیه و استان خوزستان انجام شد و در اواخر سال ۲۶ مورد از تخلفات احصا شد و فرمانداری به شورای شهر نامه دادند که این ۲۶ مورد باید اصلاح شود.
عضو شورای شهر امیدیه بیان کرد: برخی از این زمینها به برخی مسئولین داده شده بود و مسئولین نادانسته زمینهای مشکل دار را خریده بودند و از سال ۱۳۹۷ پرونده سازی پیرامون این مسئله برای اعضای شورای شهر و شهرداری اتفاق افتاد.
آقاجری عنوان کرد: به دلیل مسائل پیش آمده طرح تفضیلی از سال ۹۷ ابلاغ نشد، اما از چند ماه قبل مجددا این بحث مطرح شد که درگیریهایی نیز بین مردم ایجاد شد و حتی این اختلاف به نهادهای شهر نیز کشیده شد.
عضو شورای شهر امیدیه تصریح کرد: با توجه به فشارهایی که در چند وقت اخیر برای ابلاغ طرح با ایرادات اتفاق میافتد متاسفانه ممکن است برخی از اشکالات احصا نشود و به حالت قبل برگردد البته امیدواریم افرادی که دست اندرکار هستند تلاش کنند که حق و حقوق مردم استیفا شود و مردم طعم مبارزه با فساد را بچشند.
علی رنود، دبیر مجمع مطالبه گران استان خوزستان در ادامه بحث درباره طرح تفضیلی گفت: طرح تفضیلی امیدیه دو جنبه دارد یکی جنبه اداری و دیگری جنبه اجتماعی و فنی که در این مسئله مردم اعتراضاتی را نسبت به این طرح داشتند.
وی افزود: این اعتراضات باعث شد که در شهرستان امیدیه و استان خوزستان جلساتی برگزار شد و در این جلسات اصلاحات طرح با اکثریت آرا به تصویب رسید.
رنود ادامه داد: وقتی بخواهید به تعاونی زمینی بدهید باید کاربری این زمین تجاری و مسکونی باشد، اما در امیدیه زمینهای فرامحلهای واگذار شد و متاسفانه در طرح تفضیلی به جای تبدیل زمین به فضای سبز یا تجاری، ساخت و ساز زمین به صورت تجاری-مسکونی انجام گرفت.
دبیر مجمع مطالبه گران استان خوزستان عنوان کرد: در زمان واگذاری اراضی، کاربری زمینها طبق طرح جامع شهری مسکونی نبوده است، اما با کاربری مسکونی به فروش رسیده است و الان که طرح تفضیلی ابلاغ خواهد بود باید به افراد خریدار زمین معوض بدهند.
علی رنود دبیر مجمع مطالبه گران استان خوزستان در پایان گفت: نوع بررسیهای طرح تفضیلی مقرون به واقع و کارشناسی بوده است و ما امیدواریم رفتار منطقی را در استان شاهد باشیم مطمئنا اگر کوچکترین خطایی رخ دهد ساکت نمینشینیم و پای مسئلهای که بچههای حزباللهی ماندند و هزینه دادند کوتاه نمیآییم.
فیلم کامل: