گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- حنانه فقیه منزه: درگیریهای میان رژیم صهیونیستی و حماس که از ۱۵ مهر ماه شروع شد، اثرات مختلفی بر بازارهای خاورمیانه و جهان داشته است. بازار جهانی نفت که حدود ۲۰ میلیون از نفت خود را از خاورمیانه دریافت میکند نیز به نوعی متاثر از این منازعه شده است. مقایسه شاخص قیمت نفت در دو هفته گذشته نشان میدهد دامنه تغییرات قبل از شروع درگیری تا امروز، سوم آبان ماه به طور میانگین ۸ درصد افزایش داشته است.
جدول زیر مربوط به قمیت هر بشکه نفت در ظهر روز چهارشنبه است که نشان میدهد اغلب بازارهای نفت با افزایش قیمت رو به رو شدهاند. البته نوسان قیمت در روزهای ابتدایی درگیری در غرب آسیا بیشتر بود اما رفته رفته این موضوع در حال کاهش پیدا کردن است. مسلما در صورت گسترش ابعاد جنگ یا به عبارت دیگر تداوم وحشیگری از سوی رژیم صهیونیستی احتمال افزایش دو چندان قیمت نفت طی هفتههای آتی وجود دارد.
جدول قیمت نفت
عامل فیزیکی تعیین کننده نهایی قیمت نفت
برخی از کارشناسان درباره افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی معتقدند که جو روانی اتفاقات رخ داده عامل اصلی بوده و میزان عرضه و تقاضا دچار تغییر نشده است.
محمدعلی خطیبی مدیر اسبق امور بینالملل شرکت ملی نفت در این باره به خبرنگار دانشجو گفت: عاملی که بازار نفت را متاثر میکند جو روانی است که آثار آن معمولا به صورت طولانی مدت ماندگار نیست. چنانچه بعد از یک مدت جو روانی با عامل فیزیکی همراه نشود، از بین میرود؛ بنابراین اگر در حال حاضر به لحاظ فیزیکی عرضه تحت تاثیر قرار گیرد، یعنی کاهش یابد، قیمت نفت روند افزایشی به خود میگیرد.
برخی گمانهزنیهایی نیز درخصوص اقدام ایران در تنگه هرمز وجود دارد. روزانه ۱۷ تا ۲۰ میلیون محموله نفتی از این تنگه عبور میکند که اگر تحت تاثیر اقدامات ایران قرار گیرد، جهان با بحران انرژی روبهرو خواهد شد. همچنین بازارهای جهانی انرژی از این بیم دارند که ورود ایران به درگیریها میتواند قیمت را به بالای ۱۰۰ دلار برساند.