به گزارش خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو؛ کاهش بارندگی و خشک سالیهای پی در پی کشور را طی سالیان گذشته با بحرانهایی مواجه کرده است؛ خراسان شمالی نیز از این قضیه مستثنی نیست؛ هر چند طی سال جاری بارندگیهای خوبی را شاهد بودیم، اما کاهش شدید بارندگی خصوصا طی پنج سال گذشته بحرانی جدی را فراهم کرده است.
هم اکنون علی رغم بارشهای مناسب سال جاری کمتر از ۳۰ درصد ظرفیت مخازن سدهای خراسان شمالی پر آب است و این به معنای ادامه دار بودن بحران آبی در خراسان شمالی است. از سوی دیگر سفرههای آبی زیرزمینی هر روز وضعیت بدتری پیدا میکنند و چشمههای روستایی در حال خشک شدن است و همین امر سبب شده تنش آبی در روستاها نیز به وجود بیاید.
این مسائل سبب میشود روستاها که زمانی نیازمند آب شرب نبودند نیز حالا گرفتار کم آبی شوند و اقداماتی برای تامین آب شرب پایدار روستاها انجام شود.
هر کدام از این گزارهها دلیل محکمی است که باید منابع آبی را مدیریت کرد؛ در این بین توصیه به صرفه جویی توسط شهروندان نیز پیوسته ادامه دارد و میبایست مردم این موضوع را رعایت کنند. اما نکته قابل توجه در خراسان شمالی استفاده از آبهای زیر زمینی و یا آبهای با کیفیت دیگر توسط صنایع بزرگ است.
صنایع خراسان شمالی اکنون به جای بهره بردن از آب پساب، به دلیل وجود برخی از هزینهها تن به اجرای طرح انتقال پساب نمیدهند و به این ترتیب یک منبع بزرگ حیاتی برای مردم خراسان شمالی رو به نابودی است.
صنایع از آب با کیفیت استفاده میکنند
سید محمد پاکمهر، نماینده بجنورد در مجلس در گفتگو با دانشجو اظهار کرد: صنایع بزرگ استان از منابع آبی دست اول استفاده میکنند در حالی که این خطه با خشکسالی مواجه است.
وی افزود: پساب فاضلاب نه تنها در صنعت بلکه در زراعت هم قابل استفاده است و باید از این فرصت در جهت تامین منابع آبی صنایع استفاده کرد.
نماینده مردم پنج شهرستان خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی گفت: مجموعه آلومینیای ایران واقع در شهرستان جاجرم در کویر راه اندازی شده، اما برای استفاده از پساب فاضلاب اقدامی نشده است.
شهید رئیسی گامی بزرگ برداشت
یکی از این صنایع که سالانه بالغ بر ۵ میلیون متر مکعب آب از سفرههای زیرزمینی برداشت میکند، پتروشیمی بجنورد است؛ صنعتی که آب با کیفیت را برداشت کرده و از چرخه محیط زیست خارج میکند؛ شهید رئیسی تیر ماه سال ۱۴۰۱ در سفر به خراسان شمالی این موضوع را مورد رصد قرار داد و با دستوری اعلام کرد که باید پتروشیمی از پساب استفاده کند.
دستور رئیس جمهور شهید و پای کار آمدن مسئولان پتروشیمی سبب شد تا پروژه بزرگ انتقال پساب بجنورد به پتروشیمی آغاز شود و اینک در آستانه افتتاح قرار دارد.
اما همچنان سایر صنایع بزرگ خراسان شمالی اقدام قابل توجه و اعتنایی در این زمینه انجام ندادند.
صنایع موظف به انتقال پساب تا پایان ۱۴۰۳ هستند
در چنین شرایطی که شهرهای خراسان شمالی از کمبودهای آب شرب رنج میبرند، رضا عطایی، مدیرعامل آب و فاضلاب خراسان شمالی روز گذشته در پاسخ به خبرنگار دانشجو در این خصوص اظهار کرد: صنایع بزرگ استان باید طبق قانون از پساب استفاده کنند؛ آب منطقهای متولی اجرای این قانون است و به صنایع تا پایان ۱۴۰۳ مهلت داده است تا تأسیسات استفاده از پساب را تأمین کنند.
وی افزود: البته برخی صنایع همچون آلومینا جاجرم تا پایان سال ۱۴۰۴ مهلت دریافت کرده است.
عطایی گفت: طبق قراردادی با آلومینا بناست این کارخانه در اجرای فاضلاب شهرهای گرمه و جاجرم همراهی کند و سپس به مدت ۲۰ سال از پساب به صورت رایگان بهرهمند شود.
وی با اشاره به پساب تولیدی در شهرهای بجنورد، شیروان، اسفراین و آشخانه، افزود: پساب این شهرها پس از تصفیه به مراحل استفاده باز میگردد.