به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از رای الیوم: آتشبس بین رژیم اسرائیل و حزبالله از تاریخ ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ آغاز شد. این توافق که با میانجیگری ایالات متحده و فرانسه حاصل شد، به مدت ۶۰ روز خشونت را متوقف کرده و هدف آن پایان دادن به ۱۴ ماه درگیری است که خسارات سنگینی را به هر دو طرف وارد کرده است.
این توافق تحت نظارت یک کمیته چندملیتی به رهبری ایالات متحده اجرا خواهد شد و شامل موارد زیر است:
_عقبنشینی نیروهای حزبالله به شمال رود لیطانی.
_عقبنشینی تدریجی نیروهای اسرائیل از جنوب لبنان.
_استقرار نیروهای ارتش لبنان در مناطق موردنظر.
مجله نیوزویک برای بررسی چشمانداز آتشبس و پیامدهای آن بر ثبات آینده خاورمیانه، با کارشناسان منطقهای گفتگو کرده است. بسیاری از لبنانیهایی که به دنبال صلح هستند، از احتمال فروپاشی آتشبس و ازسرگیری جنگ نگراناند.
یَزید صایغ (مورخ در مرکز کارنگی در حوزه خاورمیانه، بیروت) اظهار داشت: حزبالله به دلیل نیاز شدید به استراحت پس از حمله گسترده رژیم اسرائیل، احتمالاً آتشبس را نقض نمیکند. صایغ معتقد است که پایداری آتشبس به محاسبات سیاسی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل بستگی دارد. او احتمال میدهد که نتانیاهو ممکن است به نقطهای برسد که منافع سیاسیاش در نقض آتشبس بیشتر از حفظ آن باشد.
وی افزود: نتانیاهو با مخالفت داخلی شدید نسبت به این توافق مواجه است و ممکن است برای حفظ شرکای راستگرای افراطی خود و همچنین برای جلوگیری از محاکمه به اتهامات جنایی، مجبور به مانورهای سیاسی شود.
صایغ تصریح کرد: من نمیتوانم دلیل پذیرش این آتش بس را از سوی نتانیاهو درک کنم مگر اینکه نتانیاهو پیام روشنی دریافت کرده که رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ، خواستار توقف جنگ قبل از مراسم تحلیف خود است. اگر این پیام درست باشد، توازن به سمت حفظ آتشبس خواهد بود، مگر اینکه حزبالله شرایط را غیرممکن کند.
هنری جی بارکی (استاد روابط بینالملل) باور دارد که آتشبس با وجود برخی تخلفات، پابرجا خواهد ماند. زیرا خسارات سنگینی به حزبالله وارد شده است؛ و ارتش اسرائیل خسته است. همچنین نتانیاهو ناامیدانه در تلاش است که موفقیت ملموس از طریق بازگرداندن پناهجویان شمال اسرائیل به خانههایشان را نشان دهد.. جیمز گیلْفین (پژوهشگر تاریخ در دانشگاه کالیفرنیا) معتقد است که احتمال زیادی برای ادامه آتشبس وجود دارد. زیرا حزبالله با تردید وارد جنگ شد و این درگیری برای حمایت از یکی از اعضای محور مقاومت، حماس رخ داد.. ادامه جنگ و ایجاد مرگ و ویرانی در لبنان، در شرایط بحران اقتصادی کنونی، گامی غیرواقعی و غیرمحبوب بود. از سوی دیگر رژیم اسرائیل هدف خود را برای عقب راندن حزبالله از مرزهایش محقق کرده است؛ و بازگشت ۶۰ هزار اسرائیلی به خانههایشان در شمال، هرچند با هزینههای سنگین، انجام شده است. ارتش رژیم اسرائیل اکنون میتواند بر جبهه جنوبی که همواره اولویت اصلیاش بوده، متمرکز شود. این تمرکز، نتانیاهو را از ورود به میادین سیاسی و بسیج نیروهای افراطی اسرائیلی بازمیدارد.