به گزارش خبرنگار سياسي «خبرگزاري دانشجو»، نزديك 13 سال از حادثه كوي دانشگاه در سال 78 مي گذرد؛ حادثه اي كه به عنوان غده چركيني از فضاي التهاب آلود و متشنج مطبوعاتي آن سال و حضور مطبوعات زنجيره اي كه هتك حرمت به ساحت اسلام، امام و ارزش هاي انقلاب را در دستور كار خود قرار داده بودند، رخ داد؛ حادثه اي كه در ظاهر به طرفداري از روزنامه توقيف شده «سلام» به مدير مسئولي موسوي خوئيني ها، شخص اول اصلاح طلبان و در قالب يك طرحي كه توسط تئوريسين هاي اصلاح طلب رخ داده بود، صورت گرفت.
گفتوگو با يكي از شاهدان عيني واقعه 18 تير 78 به مناسبت سالگرد اين حادثه
محمد رئيس زاده، رئيس سازمان بسيج جامعه پزشكي كشور كه در غائله 18 تير 78 مسئول بسيج دانشجويي دانشگاه علوم پزشكي تهران بود و از شاهدان عيني اين غائله بشمار مي رود، در خصوص شب 18 تير مي گويد: ساعت 23 شب 16 تير ماه يعني جمعه شب، از بيمارستان شريعتي در جنوب كوي دانشگاه به سمت خوابگاه دانشجويي دانشجويان علوم پزشكي واقع در شمالي ترين محدوده كوي دانشگاه حركت كردم.
وي در توصيف اولين مواجهه خود با دانشجويان معترض مي گويد: وارد كوي دانشگاه تهران شدم و ديديم حدود 20 تا 30 دانشجو تجمع كرده اند و شعارهايي ساختار شكني چون «كيهان، رسالت عامل هر جنايت» و «رسالت، كيهان روزنامه طالبان» سر مي دهند و دانشجويان ديگر را به تجمع دعوت مي كنند.
رئيس سازمان بسيج جامعه پزشكي كشور با بيان اينكه هنوز چهره ليدر اين دانشجويان در ذهنم هست، مي افزايد: خيلي از افراد حاضر در تجمع را مي شناختم؛ عناصر وابسته به نهضت آزادي و يك طيف از دانشجويان دوم خرداد افراطي كه با سياسيون دوم خرداد در تماس بودند.
رئيس زاده گفت: افراد تجمع كننده، به حركت اعتراضي خود بين ساختمان هاي كوي دانشگاه و سپس به سمت در خروجي كوي دانشگاه يعني خيابان كارگر حركت كردند، ولي به دليل اينكه ايام امتحانات بود دانشجويان از اين تجمع خيلي استقيال نكردند و جمعيت دانشجويان در ساعت 12 شب به 50 نفر رسيد، اما شب 18 تير خود آبستن حوادثي بود؛ حوادثي كه باعث شد فرداي آن روز نام كوي دانشگاه بر دهان ها بپيچد.
وي ادامه داد: شب حادثه دانشجويان تجمع كننده موفق مي شوند نگهبان هاي كوي را كنار بزنند و با نيروي انتظامي كه پايش به دعوت خود آنها به اين غائله كشانده مي شود، درگير مي شوند و به طرف آنها سنگ پرت مي كنند و در همن راستا تمام تلاش ليدر دانشجويان اين بوده است كه پاي نيروي انتظامي را به داخل كوي دانشگاه كشانده و سپس نقشه شوم خود را اجرا كنند.
رئيس سازمان بسيج جامعه پزشكي كشور در توصيف آن شب مي گويد: دانشجويان يكي از سربازهاي نيروي انتظامي را اسير مي كنند و ماموران نيروي انتظامي در اشتباهي تاكتيكي وارد كوي دانشگاه مي شوند و به محض ورود آنها يكسري افراد كه بيشتر به اراذل و اوباش شباهت داشتند به كوي خوابگاه هاي دانشجويان حمله مي كنند و بدترين و زشت ترين رفتار را انجام مي دهند و به دانشجويان حمله مي كنند و خسارت هاي مالي و جاني فراواني به دانشجويان وارد مي سازد و همه اين مسائل به اسم نيروهاي لباس شخصي و بسيج و نيروي انتظامي تمام مي شود.
فعال دانشجويي حاضر در غائله 18 تير كوي دانشگاه در خصوص وقايع صبح جمعه 18 تير نيز مي گويد: در خوابگاه اخبار و شايعاتي مبني بر كشته شدن تعدادي از دانشجويان پيچيد به سمت كوي حركت كردم و ديدم حدود 300 دانشجو در خيابان هاي كوه تجمع كردند و پرسنل كوي با بستن درها مانع از پيشروي آنها در خيابان هاي اطراف مي شوند.
وي در ادامه مشاهدات خود از كوي دانشگاه تهران در 18 تير 78 مي گويد: در همان نگاه اول ليدرهاي اين تجمع كه 15 نفر نقابدار و مجهول الهويه كه تيرآهن و ميل گرد به دست داشتند را ديديم و متوجه شديم آنها دانشجو نيستند و بيشتر به اراذل و اوباش شباهت دارند و آنها تلاش مي كردند در كوي را بشكنند و جمعيت را به سمت خيابان هاي اطراف كوي بكشانند.
رئيس زاده با بيان اينكه برخي از دوستان ناآگاه و غافل نيز ناآگاهانه بستر ساز غائله 18 تير شده بودند، گفت: از مسجد كوي دانشگاه شعارهايي چون «مي كشم، مي كشم آنكه برادرم كشت» شنيده مي شد كه به داخل مسجد رفتيم و ديديم يكي از دوستان انجمن اسلامي چنين شعارهايي را سر مي دهد كه با صحبت كردن با وي در ادامه دلايلي چون ظاهر ليدرها او نيز با ما در آرام كردن فضاي كوي همراه شد.
رئيس سازمان بسيج جامعه پزشكي كشور به برگزاري نماز جماعت در ظهر 18 تير در كوي دانشگاه اشاره مي كند و مي افزايد: تصميم گرفتيم نماز جماعت را در خيابان هاي مقابل كوي برگزار كنيم؛ فرش ها را پهن كرديم و همين كه چند نفري روي فرش نشتند تا نماز بخوانند، همان اراذل و اوباش فرش ها را جمع كردند و گفتند كه نماز جماعت بايد در خيابان كارگر و بين دانشجويان معترض خوانده شود.
رئيس زاده به حضور شخصيت هاي سياسي و مسئولان وقت در بين دانشجويان معترض اشاره مي كند و مي افزايد: حق شناس، مديركل سياسي وزارت كشور آن زمان، حوالي ظهر به دانشگاه آمد و با يك بلندگوي دستي شروع كرد به سخنراني كه همان ليدرهاي مجهول الهويه با پرتاب سنگ از وي استقبال كردند.
وي ادامه داد: حق شناس براي سركشي خوابگاه هاي آسيب ديده به داخل كوي رفت من هم همراه وي بودم و در حال توضيح شروع تجمع بودم، در حالي كه چند تن از همان دانشجويان معترض نيز در اطراف ما بودند از من پرسيد به نظر شما هسته هاي اوليه تجمع چه كساني بودند كه من گفتم: بنده با چشم خود دانشجويان طرفدار نهضت آزادي را در تجمعات ديدم و همين كه اسم نهضت آزادي از دهان من خارج شد، همان دانشجويان معترض به من حمله ور شدند و مرا زير دست و پاي خود له كردند.
رئيس سازمان بسيج جامعه پزشكي كشور به حضور ابطحي و مسئول دفتر خاتمي عبدالله نوري- موسوي لاري- تاج زاده نيز در جمع دانشجويان اشاره مي كند و خاطرنشان مي سازد: آنها كه خود به نوعي گردانندگان و در لايحه هاي بالايي اين حادثه بودند به كوي آمده و تلاش مي كردند از آب گل آلود ماهي بگيرند.
رئيس زاده به حضور فائزه هاشمي اشاره مي كند و مي افزايد: به عنوان يك بسيجي محافظت از فائزه هاشمي را وظيفه خود مي دانستيم و خدا خود مي داند كه فائزه هاشمي با حضور خود با چه الفاظ و اعمال زشتي از سوي دانشجويان معترض رو به رو شد و همان رفتاري كه با وي صورت گرفت، با اشخاصي چون نوري و موسوي لاري نيز از جانب دانشجويان متحصن و معترض برخورد شد.
وي بيان داشت: شايعه پراكني و ايجاد فضاي شك و ترديد از جمله مسائلي بود كه روز 18 تير در كوي دانشگاه تهران و ساير دانشگاه هاي تهران و ايران به وفور به چشم ديده مي شد، به عنوان مثال شايعه هايي در خصوص وجود كشته هاي فراوان از دانشجويان بسيجي به همراه پيراهن خون آلودي كه توسط يكي از دانشجويان اعضاي تحكيم وحدت افراطي بسرعت در رسانه هاي داخلي و خارج از كشور مخابره مي شد و روزنامه هاي زنجيره اصلاح طلب فرداي آن روز با تيترهاي تهيج كننده اي مانند «كوي دانشگاه تهران به خاك و خون كشيده شد»، تلاش كردند تا فضاي غبارآلود دانشگاه را به فضاي جامعه نيز منتقل كنند.
اين فعال دانشجويي سابق به حضور افراطيون دفتر تحكيم سابق در بين دانشجويان متحصن كننده، اشاره مي كند و مي افزايد: علي افشايي و عطريان كه جزو سرشاخه هاي اصلي جريان اصلاح طلب در دانشگاه بودند، با همراهي عناصر انجمن اسلامي دانشگاه اميركبير و علم و صنعت فرداي روز 18 تير يعني شنبه، نوزدهم سيلي از دانشجويان را روانه خيابان هاي اطراف كوي كردند و با سخنراني هاي آتشين خود در دل دانشجويان بذر شك و ترديد مي كاشتند.
رئيس زاده با بيان اينكه در اين زمان نيروي انتظامي بنا به تدبير ناخوشايند وزارت كشور خلع سلاح شده بود، گفت: اعتراضات آن روز به سرعت از حالت دانشجويي خارج شد و عناصري از ضد انقلاب، منافقين و سلطنت طلبان به ميان دانشجويان آمدند و اعتراضات را به سمت خشونت هاي خياباني مانند سوزاندن اتوبوس و اموال عمومي، حمله به بانك ها و اشخاص متدين در دستور كار خود قرار دادند و مي توان گفت شنبه و يكشنبه خيابان هاي اطراف دانشگاه زير پاي منافقان و معاندان انقلاب بود و آنها از فرصتي كه وزارت كشور با بي تدبيري خود در اختيار آنها قرار داده بود، استفاده مي كردند.
وي به گرداندن تابوت هاي خالي در كوي دانشگاه اشاره مي كند و مي افزايد: دفتر تحكيم وحدت تابوت هاي خالي را در حالي كه اسم هاي ناشناسي را بر روي آنها نصب كرده بود، به عنوان شهداي غائله 18 تير در كوي دانشگاه مي گرداندند و سعي مي كردند احساسات دانشجويان را تحريك كنند، البته در اين ميان بودند دانشجويان بي بصيرتي كه تحت تاثير اين فريبكاري ها قرار گرفتند.
اين فعال دانشجويي به پيام حضرت آقا در روز 22 تير ماه اشاره مي كند و مي افزايد: توصيه هاي رهبري و پيام ايشان مانند هميشه چراغ راه دانشجويان انقلابي و ارزشي قرار گرفت و مردم از اين طريق توانستند به اصل ماجرا پي برده و وقتي جرياني كه از اين حادثه به دنبال سودجويي بود، ديد مردم اجازه نخواهند داد يك مطالبه دانشجويي به يك خواست ملي تبديل شود، در 23 تير ماه 9 دي را خلق كردند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با ارائه تحليلي از حوادث 18 تير 78 مي گويد: عناصر اصلي و گردانندگان واقعي اين غائله، مزدوران خائن داخلي و سياسيون احمق و غافلي بودند كه طبق طراحي و نقشه حساب شده دشمنان حركت كردند و در اين ميان دوستان ناآگاه و غافل نيز آنها را در اين مسير همراهي كردند.
رئيس زاده كه هم اكنون مسئول بسيج جامعه پزشكي كشور است، با بيان عبرت هايي از غائله 18 تير گفت: متاسفانه مسئولان انتظامي، قضايي و امنيتي آن طور كه بايد حادثه 18 تير را موشكافي و ريشه يابي نكردند و همين قضيه باعث شد تا عقده هاي چركين تير 78 در قضيه خرداد ماه 88 مجددا باز شود.
وي با بيان اينكه برخي از مسئولاني كه آن زمان در غالب مسئولان وزارت علوم و دانشگاه تهران به دانشجويان خيانت كردند، امروز نيز در اين سمت مشغول كار هستند، گفت: متاسفانه چون با اين افراد برخورد مناسبي صورت نگرفت و برخي از آنها به منظور كسب علم مدتي را در خارج از كشور بسر بردند و با عنوان دكترا هم اكنون در دانشگاه ها مشغول تدريس هستند، در قضيه فتنه 88 طلبكار نظام شدند.
رئيس سازمان بسيج جامعه پزشكي كشور با تاكيد بر اينكه اگر مسئولان با مسببان اصلي فتنه تير 78 برخورد قاطعانه اي صورت مي دادند، قطعا فتنه 88 رقم نمي خورد، گفت: غائله تير 78 قابل بازخواني بوده و تجريبات و عبرت هاي فراواني را مي توان از آن كسب كرد.
رئيس زاده تاكيد كرد: بازخواني فتنه 78 رفتارشناسي خوب و دقيقي از رفتارهاي جريان هاي دانشجويي و احزاب و دولت در آن شرايط خاص، ارائه مي دهد./انتهاي پيام/