پژوهشکده نانو دانشگاه صنعتی بابل با داشتن گروههای نانوبیوتکنولوژی، نانو غشاء و نانومحاسباتی و تولیدات کاربردی به مکانی برای تبدیل علم به عمل مبدل شده است.
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ با توجه به اهمیت و گسترش روز افزون فناوری نانو در زمینه های مختلف و نیاز صنایع گوناگون کشور در بهره مند شدن از این فناوری به منظور ارتقاي کیفی و کمی محصولات مربوطه، در سال 1385 آزمایشگاه تحقیقاتی نانو بیوتکنولوژی در دانشگاه صنعتی (نوشیروانی) بابل تاسیس شد.
با انجام فعالیت های علمی و تحقیقاتی، این گروه تحقیقاتی در سال 1387 با مجوز رسمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به گروه پژوهشی نانوبیوتکنولوژی تبدیل شده است.
با تداوم و استمرار فعالیت های علمی، پژوهشی و تحقیقاتی در این مرکز، گروه پژوهشی نانوبیوتکنولوژی در سال 1389 یکبار دیگر ارتقا پیدا کرده و به پژوهشکده فناوری نانو تبدیل شده است.
در این پژوهشکده، گروه های نانوبیوتکنولوژی، نانو غشاء و نانو محاسباتی وجود دارد که مجهز به آزمایشگاه های مختلفی در این زمینه می باشند.
گروه پژوهشی نانوبيوتكنولوژي
گروه پژوهشی نانوبيوتكنولوژي در سال 1385 با مساحت تقريبي 300متر مربع در دانشگاه صنعتي بابل تاسيس شد.
اين گروه داراي آزمایشگاه های نانوبیومواد و نانوبیوسنسور بوده که عضو ملي آزمايشگاه هاي زيست فناوري كشور در زمينه استفاده از ريز فناوري و نانوذرات در زيست فناوري مي باشد.
گروه پژوهشی نانو غشا
تکنولوژی تولید نانوغشاء (Nanomembrane) یکی از تکنولوژی های پرکاربرد در صنعت امروز است که حوزه کاربرد آن از صنعت آب و فاضلاب تا صنایع غذایی و دارویی گسترده است. گروه پژوهشی نانو غشاء در حوزه ساخت نسل جدید غشاهای نانو فیلتر در تصفیه آب و پساب صنعتی فعالیت خود را در سال 1385 آغاز نموده است.
از انواع مختلف فیلترهای ساخته شده در این گروه، می توان به میکروفیلتر، اولترافیلتر، نانوفیلتر و غشاهای اسمز معکوس اشاره کرد. غشاهای سنتز شده برای کاربردهای مختلفی از جمله تصفیه آب و پساب، کاهش سختی آب و...مورد استفاده قرار می گیرند.
گروه پژوهشی نانومحاسباتی
یکی از کاربردی ترین زمینه ها در علوم محاسباتی، کاربرد آن در شاخه های علوم مولکولی و نانوفناوری است. در علوم و فناوري نانو، در بسياري از موارد، مدلسازي نقشي محوري دارد، به ويژه طراحي دستگاههاي نانومتري داراي ساختارهاي اتمي مولکولي به کمک مدلسازيها و شبيهسازيهاي كامپيوتري، آفاق جديدي را فرا روي فناوري نانو باز ميکند.
گروه پژوهشی نانو محاسباتی به منظور نیل به این هدف و دستیابی به محاسبات دقیق در سال 1389 فعالیت خود را آغاز نموده است.
در واقع این گروه رابطی میان آزمایش های انجام شده در دو گروه دیگر و بیان کننده تئوری مربوط به این آزمایش ها بوده و روش های محاسباتی و شبیه سازی در حوزه نانو را توسط اساتید مجرب بیان می نماید.
اهداف تشکیل پژوهشکده نانو
از جمله اهداف و زمینه های تحقیقاتی این پژوهشکده می توان به شناسایی پتانسیل های کاربردی مواد نانوساختار، ابزارهای نانویی و نانوسامانه ها (نانوسیستم ها) در صنایع مختلف کشور از قبیل پزشکی، دارویی، دفاعی، محیط زیست و پتروشیمی اشاره کرد.
بطور كلي مي توان فعاليت هاي علمي تحقيقاتي در حال انجام در اين مركز تحقيقات را بصورت ذيل خلاصه كرد:
1- سنتز نانولوله هاي كربني به روش هاي مختلف
2- عامل دار نمودن نانولوله هاي كربني به روش هاي مختلف
3- توليد نانوذرات مختلف به روش هاي زيستي و شيميايي
4- توليد و كاربرد نانوحسگرهاي مايع و گاز
5- خالص سازي و جداسازي نانو محصولات زيستي
6- توليد نانوذرات پليمري و نانوكامپوزيت ها
7- بارگذاري دارو بر روي نانوذرات
8- كاربرد بسترهاي جذب سيال و استخراج مايع-مايع براي نانو محصولات زيستي
9- كاربرد نانو(بيو) ذرات مختلف در مهندسي پزشكي
10- سنتز و كاربرد نانولوله هاي طبيعي در صنايع غذايي و دارويي
11- ساخت نسل جديد غشاءهاي نانوفيلتر در تصفيه آب و پساب صنعتي
12- کاربرد انواع نانولوله های کربنی در جذب و جداسازی گازهای مختلف
13- بهبود عملکرد مجموعه الکترود غشا در پیل سوختی با استفاده از فناوری نانو
14- ساخت نانوبیوحسگرها برای استفاده پزشکی
محصولات پژوهشکده نانو دانشگاه صنعتی بابل
این پژوهشکده به معنای واقعی کلمه علم را به عمل تبدیل کرده است و محصولات بسیاری را در زمینه فناوری های نانو از قبيل نانوحسگرهای گازی، ایجاد پوشش های سرامیکی نانو لایه، نانو ذرات سراميکي، ساخت نانو شيشه هاي بيواكتيو جهت استفاده در بافت استخوان، نانو ذرات آنتي باكتريال براي کاربردهاي پزشکي و بهداشتي، ساخت سيمان استخوان نانو آپاتيتي و ... تولید کرده است که در زیر به توضیح دو مورد از شاخص ترین تولیدات این مرکز اشاره می شود.
1- نانو ذرات آنتي باكتريال براي کاربردهاي پزشکي و بهداشتي
نقره از موادي است كه از قديم در مبارزه با باكتري ها بدليل توقف تبادل اكسيژن در آنها معروف بوده است. اين ماده، اكنون در پوشش زخم هاي خاص براي جلوگيري از ورود باكتري ها به بدن استفاده ميشود. یون های نقره به صورت کلوییدی در محلولی به حالت سوسپانسیون قرار دارند که خاصیت آنتی باکتریال ( ضد باکتری)، آنتی فونگاس ( ضد قارچ) و آنتی ویروس دارند.
نقره زمانیکه به ابعاد کوچک در حد نانومتر تبدیل می شود خاصیت میکروب کشی آن بیش از 99 درصد افزایش می یابد. نقره در ابعاد نانو بر متابولیسم، تنفس و تولید مثل میکروارگانیسم اثر می گذارد. نانو نقره تاکنون بیش از 650 نوع باکتری شناخته شده را از بین برده است.از نانو نقره به عنوان دارو می توان در درمان بیماری های پوستی، جوش و ... ، انواع جراحات و سوختگی ها، بیماری های باکتریایی و قارچی، بیماری های گوارشی، بیماری های جنسی و ... استفاده کرد.
2- سنتز نانو ذرات نقره
نانو سیلور یک دستاورد شگرف علمی از نانو تکنولوژی است که در عرصه های مختلف پزشکی، صنایع مختلف مثل کشاورزی و دامپروری و بسته بندی، لوازم خانگی، آرایشی، بهداشتی، و نظامی کاربرد دارد.
از دیگر قابلیت های نانو سیلور، اضافه شدن به الیاف، پلیمر، سرامیک، سنگ، رنگ و... ، بدون تغییر دادن خواص ماده است. ذرات نانو سیلور را می توان به صورت پودر درآورد و در مواد و وسایل مختلف استفاده کرد (مسواک، خمیر دندان) که در آن صورت به محض تماس ماده با آب، نقره فعال شده و خاصیت آنتی باکتریال پیدا می کند.
طی آزمایشی که اخیرا دانشمندان، روی درمان بیماران مبتلا به ایدز به وسیله نانو سیلور انجام داده اند، متوجه شدند که ویروس های HIV نوع1، به طور کامل از بین رفته اند و بدین ترتیب دانشمندان امیدوار شده اند که شاید بتوان این ویروس را به طور کامل از بین برد.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که اين پژوهشکده با دانشگاه هايي نظير لوند سوئد، بیرمنگام انگلستان، یو پی ام مالزی، تربيت مدرس، تهران، فردوسي مشهد، علوم پزشكي مازندران، دانشگاه مازندران، دانشگاه کاشان، پژوهشگاه ملي مهندسي ژنتيك، پژوهشگاه رويان و ديگر مراكز تحقيقاتي دانشگاهي همكاري مي نمايد.
همچنین برای ارتباط با پژوهشکده فناوری نانو دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل می توانید با با آدرس زیر مکاتبه کنید:
بابل: خیابان دکتر شریعتی، دانشگاه صنعتی نوشیروانی ساختمان تحصیلات تکمیلی، طبقه همکف، پژوهشکده فناوری نانو - شماره تماس 3220342 – 0111 ایمیل گروه : nano@nit.ac.ir