بارها گفتهام كه اسم فجر را از جشنواره موسيقي فجر برداريد، هيچ برنامهاي در اين جشنواره برگزار نميشود كه يادآور روزهاي انقلاب باشد ...
گروه فرهنگي «خبرگزاري دانشجو»؛
وقتي ميگوييم موسيقي انقلاب، ناخودآگاه اسم گلريز هم به دنبالش مي آيد و سريع ياد جواني مي افتيم كه وقتي امام به تهران آمد لابه لاي صف ها سرود برخيزيد را با گروه كر هم خواني ميكرد.
در وادي موسيقي كه به نگاه من الان تبديل به يك باتلاق روشنفكري شده، امثال محمد گلريز كمتر پيدا ميشود كه توانسته باشند خودشان را از غرق شدن نجات دهند.
براي ستون «هنرمند نبايد سيب زميني باشد» اين هفته به سراغ محمد گلريز رفتيم تا از خاطراتش و گلايه هايش حرف بزند.
خانواده ما همه صداي خوبي داشتندوادي موسيقي بسيار خطرناك است
صدا در خانواده ما موروثي بود، پدرم از خواننده هاي قديم در حيطه نوحه خواني و مرثيه خواني بود و از چندين سال پيش در اين حيطه فعاليت مي كرد.
در گذشته معيار خواننده بودن مداحي بود و به تدريج هر چقدر كه به جلو رفتيم به الگوي آوازخواني رسيديم.
در تعزيهخواني ما الگوهاي آوازي متعددي داريم مثل يتيمك. گوشههايي كه در پرده ميخواندند از ابزار موسيقي اصيل سنتي بود.
در همايون ليلي و مجنون داريم كه اينها همه در تعزيه خوانده ميشد.
خيلي نميخواهم به مسائل تخصصي موسيقي بپردازم، هدفم از گفتن اين چند خط اين بود كه موسيقي و آواز ما ايرانيها نشات گرفته از مسائل مذهبي است.
برادرهاي من هم در اين حيطهها ميخواندند توفيقي كه خدا به من داد اين بود كه من همراه پدرم به محافل مختلف ميرفتم، مادر و پدرم نقش موثري در تربيت من داشتند چرا كه وادي موسيقي بسيار خطرناك است.
علامه جعفري به هيچ وجه موسيقي گوش نمي دادند/پسرشان به من گفت صداي تو را گوش مي داد
موسيقي يك لبه مرزي است كه اگر يك تكان اشتباهي بخوريم ممكن است منحرف بشويم. به خاطر همين است كه خيلي از مراجع و علما به صورت شفاف نميگويند موسيقي حلال است، شما از هر مرجعي راجع به موسيقي بپرسيد ميگويند حرام است.
يك خاطرهاي به ذهنم ميرسد آن هم اينكه خاطرم هست پسر علامه جعفري يك بار به من گفت ايشان هيچ موسيقياي گوش نميدادند، اما يكبار پسرشان راديو را به دست گرفته بود و راديو صداي من را پخش ميكرد، پسرشان كه ميدانستند علامه موسيقي گوش نميدهند خواستند راديو را خاموش كنند اما علامه جعفري گفت نه اين صدا را ميخواهم گوش كنم.
سن 15 تا 30 سالگي به نظر من بحرانيترين سن يك انسان است شيطان هم اين وسط بيكار نيست. متاسفانه عملكرد اشتباه برخي از مسئولين و برخي از روحانيون باعث شده كه جوانها به فتواهاي آنها خيلي توجه نكنند و الگو بودنشان از بين برود.
مادرم به من گفت اگر منحرف بشوي شيرم را حلالت نمي كنم/عقايد برخي فرزندان مسئولين منحرف شده
خانوادهها و رسانهها بايد حواسشان باشد، من خاطرم هست مادرم خيلي به من علاقه داشت، مادرم معلم قرآن بود يكبار به من گفت محمد اگر راه نادرست بروي من شيرم را حلالت نميكنم.
اين حرف مادرم هميشه در گوشم صدا ميكرد و هيچ وقت من را تنها نميگذاشت. به قول همسرم خدا به من خيلي كمك كرده است.
من نميخواهم اينجا اسم افراد را بياورم اما من با خيلي از افراد و برخي از مسئولين و آقازادههايشان به مسافرت رفتهام و در اين ارتباطات متوجه شدم عقايد برخي از آنها چقدر منحرف است. آدم هر چقدر كه انتقاد داشته باشد دليل نميشود كه نماز جمعه، راهپيمايي و امثال روزهاي 9 دي را فراموش كند. متاسفانه در وادي موسيقي خيلي از افراد منحرف شدند اما خدا من را خيلي كمك كرده است.
در سال 75 من به وزارت ارشاد خيلي نقد كردم كه نبايد كلاسهاي موسيقي شما مختلط باشد اما ارشاد آن زمان همكاري نكرد
راجع به موسيقي ديني امام راه را به ما نشان داده، امام گفت موسيقي حرام است، اما استثنا هم قائل شد. خاطرم هست اولين مجوز كلاس موسيقي را سال 75 من گرفتم.
اولها خيلي خوب بود و ما همه نكات اسلامي را رعايت ميكرديم، فضا خيلي سالم بود، زير 15 سال را آموزش نميداديم.
آقايان به آقايان آموزش ميدادند و خانم ها به خانمها، اما متاسفانه بعد از يك دوره ديدم كه نميشود فضا را جمع كرد. من هدفم كار فرهنگي بود اما متاسفانه عدم همكاري وزارت ارشاد در آن دوره باعث شد كه آن سلامتي كه من ميخواستم اتفاق بيفتد از بين برود.
مرجع من امام بود و بعد از امام از حضرت آقا تقليد ميكردم من براي راهاندازي اين كلاس موسيقي هم از ايشان اجازه گرفتم، اما بعد از آنكه به اين نتيجه رسيدم كه به هدف فرهنگي خودم نخواهم رسيد با وجود اينكه اين كار براي من سود زيادي به همراه داشت اين كار را رها كردم.
همسرم در رها كردن اين كار خيلي موثر بود به من گفت به خاطر رضاي خدا كار كند انشاءالله خدا يك طور ديگر جوابت را ميدهد. خاطرم هست آن زمان من به وزارت ارشاد خيلي نقد كردم كه نبايد كلاسهاي موسيقي شما مختلط باشد اما ارشادر در آن زمان همكاري نكرد.
از سال 56 خواندن را شروع كردم/عارف و شيدا سازندگان از خون جوانان وطن با من همكاري كردند
سرود خواندن من قبل از انقلاب و از سال 56 شروع شد، من از همان ابتدا دوست داشتم حماسي بخوانم، به همين دليل به سراغ عارف و شيدا كه شاعر و آهنگساز زمان مشروطه بودند رفتم، سرود از خون جوانان وطن هم ساخته آنها بود، از همان ابتدا از ترانههاي قديمي ايراني استفاده ميكرديم و هدفم اين بود كه متني بخوانم كه پيام داشته باشد.
خيلي وقتها من را كنار ميكشيدند و ميگفتند اينقدر براي انقلاب و امام نخوان! نظام عوض ميشود و تو را اعدام ميكنند
خاطرم هست بعد از انقلاب كه من در راديو ميخواندم، خيلي از خوانندهها انتظار داشتند كه هر سالي كه از انقلاب ميگذرد دوباره نظام سلطنتي برگردد.
خيلي وقتها من را كنار ميكشيدند و ميگفتند اينقدر براي انقلاب و امام نخوان! نظام عوض ميشود و تو را اعدام ميكنند.
خاطرم هست من به آنها ميگفتم برويد انقلاب شوروي را ببينيد آيا مردم آنها براي لنين كه رهبرشان هست سرود نميخوانند؟ تازه انقلاب آنها اسلامي نبود و هدفش مانند انقلاب ما والا نبود، من اعتقاد به رهبر داشتم و ايمان راسخ داشتم كه اين انقلاب خواهد ماند.
اولين سرود من كه از راديو پخش شد راجع به معلم بود
خاطرم هست بعد از انقلاب هم من و آقاي راغب و آقاي سبزواري يك گروهي تشكيل داديم تا بتوانيم سرود انقلابي پخش كنيم.
امثال آقاي معلم، آقاي سهرابينژاد و آقاي مشفق افرادي هستند كه شعر انقلاب را زنده كردند.
يادش بخير اولين سرودي كه از من در راديو پخش شد شعري از سيد مهدي علوي بود كه راجع به معلم خوانده بودم.
باني سرود خميني اي امام و برخيزيد حميد شاهنگيان بود
انقلاب كه شد خيلي از خوانندهها نيامدند كه براي انقلاب بخوانند، خاطرم هست دو سه ماه قبل از انقلاب ما نشستيم و جلساتي گذاشتيم تا بتوانيم خط مشي موسيقي انقلاب را تعيين كنيم، خدا حاج آقا صبحدل را بيامرزد ايشان نقش موثري در شكلگيري سروده خميني اي امام داشتند. حميد شاهنگيان هم سرود امام و برخيزد را قبل از انقلاب كار كرده بود.
مسئله اصلي ما اين بود كه نميدانستيم بعد از انقلاب بايد چه موسيقياي بخوانيم يك طاغوتي از بين رفته بود و ما هيچ الگوي هنري براي موسيقي، تئاتر و سينماي اسلامي نداشتيم به همين دليل اين هنرها بايد رفتهرفته شكل ميگرفت.
من بارها گفتهام كه اسم فجر را از از موسيقي فجر برداريد، هيچ برنامهاي در اين جشنواره برگزار نمي شود كه يادآور روزهاي فجر و انقلاب باشد
آدم وقتي از خودي ميخورد دلش درد ميگيرد، متاسفانه ما با بها ندادن به آدمهاي انقلابي در فضاي هنر خودمان را تحقير كردهايم!
الان خيلي از آدمهاي هنري كه مسائل اخلاقي و انقلابي را رعايت نميكنند نسبت به ما بيشتر بها داده ميشوند.
حضرت آقا اين همه حرف ميزند اما متاسفانه كسي گوش نميكند، برويد ببينيد برج ميلاد هفتهاي چند برنامه گذاشته و چطور دختر و پسرها در آن شركت ميكنند و آخرش هم با شعارهاي سياسي و ضد نظام اين مراسمها تمام ميشود.
در همين جشنواره موسيقي فجر من بارها گفتهام كه اسم فجر را از آن برداريد، هيچ برنامهاي در اين جشنواره برگزار نمي شود كه يادآور روزهاي فجر و انقلاب باشد.
امسال قول داده بودند كه موسيقي فجر اصلاح ميشود، اما نهايتا يكي دو تا برنامه به نام ايران خوانده شد. سوال من اين است كه كدام يك از اين خوانندهها براي شهدا به شكل مصاديقي شعر خواندهاند چرا نميروند براي امثال شهيد همت، شهيد باكري و شهداي هستهاي شعر بخوانند.
غرب و آمريكا با همه قوا مي تازد و جوان هاي ما را منحرف مي كند
من خاطرم هست در همان زمان جنگ براي شهيد تندگويان شعر خواندم، جديدا اين شعر را از صدا و سيما پخش كردند، آن هم فقط به خاطراينكه مادر شهيد فوت شده بود و كاري براي پخش كردن نداشتند.
اين نميشود كه يك هنرمند انقلابي كار ارزشي انجام دهد و مورد حمايت قرار نگيرد. وضع الان خطرناك است بايد دست به دست هم داد، غرب و آمريكا با همه قوا ميتازد و جوانهاي ما را يكي يكي منحرف ميكنند.
چرا مقام معظم رهبري اخيرا تاكيد كردند كه من از مسئله اقتصادي و سياسي در ايران نگران نيستم، بلكه نسبت به مسائل فرهنگي نگرانم؟
چند كنسرت موسيقي انقلابي وجود دارد؟/با وجود كم كاري هاي داخلي در حوزه فرهنگ خدا اين نظام را نگه داشته است
برويد ببينيد چند كنسرت موسيقي انقلابي وجود دارد؟ من مخالف موسيقي پاپ نيستم! جوانهاي ما چه بخواهند و چه نخواهند تحت تاثير اين جريان غربي قرار گرفتهاند.
به نظر من با وجود كم كاريهاي داخلي و جريان قوي غربي كه ما را مورد تهاجم قرار داده، واقعا خداوند با اين مملكت بوده است كه اين نظام همچنان پابرجاست. وقتي 22 بهمن و انتخابات را ميبينم هاج و واج ميمانم كه خداوند چطور حافظ دل مردم ماست،كه مردم پايبند انقلاب باشند.
نميتوان گفت مسئولين غرض دارند اما متاسفانه عملكردشان نادرست است.
بچه 12 ساله ميفهمد آمريكا با ايران دشمن است اما خيلي از مسئولين ما توجه ندارند
امام همان اوايل انقلاب در يكي از سخنرانيهايشان گفتند كه شيطان كاري ندارد كه ما عالم باشيم يا دانشمند، شيطان در همه ما نفوذ ميكند، اين حرف امام را بايد با طلا نوشت.
بچه 12 ساله ميفهمد آمريكا با ايران دشمن است اما خيلي از مسئولين ما توجه ندارند.
ما بايد تبليغاتمان را گستردهتر كنيم، بايد به موسيقي انقلاب و موسيقي مقاومت به عنوان يك ابزار تبليغي توجه ويژه كنيم. ما اين همه هنرمند بسيجي داريم اما اين افراد ساماندهي نمي شوند و به اين پتانسيل توجه نميشود.