به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، کنفرانس خبری همایش روز جهانی فلسفه سال 1391 با حضور حجت الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و دکتر رضا اکبری دبیر علمی همایش و دانشیار دانشگاه امام صادق (ع) صبح امروز در موسسه پژوهشی و حکمت و فلسفه ایران برگزار شد.
خسروپناه در این نشست اعلام کرد: همایش روز جهانی فلسفه سال 1391 با موضوع بررسی وضعیت فلسفه در ایران روزهای سه شنبه و چهارشنبه 23 و 24 آبان ماه با حضور نخبگان و متفکران فلسفه معاصر برگزار خواهد شد.
وی افزود: روز جهانی فلسفه در سال 2012 توسط موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و با مشارکت مجمع عالی حکمت قم در ایران برگزار شد. ما در سال گذشته نشست فلسفه و علوم پایه را داشتیم که اساتیدی در این زمینه با یکدیگر گفتوگو کردند.
رئیس موسسه پژوهشی فلسفه و حکمت ایران بیان داشت: امسال طی مشورت با گروه های فلسفه در مراکز علمی و مدیران گروههای فلسفه دانشگاهها به این نتیجه رسیدیم که در همایش امسال موضوع وضعیت فلسفه در ایران را بررسی کنیم.
در ادامه نشست دکتر اکبری دبیر علمی همایش گفت: روز جهانی فلسفه به دو دلیل اهمیت دارد؛ یکی به دلیل جهانی بودن این روز و دیگری به دلیل اهمیت بحث فلسفه؛ در حقیقت اگر تلقی ما این نباشد که فلسفه را تنها محدود به یک نگاه فلسفی کنیم خود فلسفه بسیار مهم است.
دبیر علمی همایش افزود: موسسه به دلیل اینکه یک موسسه ملی است در بحث روز جهانی نیز با یک نگاه ملی و مشارکت حداکثری مجامع علمی کشور پا به عرصه گذاشته است.
وی در خصوص هدفگذاری نشست امسال گفت: نشست امسال به بررسی وضعیت فلسفه در کشور با یک نگاه مدیریت استراتژیک خواهد پرداخت. در واقع ما تصمیم داریم در این نشست این مسئله را بررسی کنیم که در حیطه فلسفه در چه وضعیتی هستیم و چگونه میتوانیم به وضعیت مطلوب برسیم.
اکبری اهداف همایش امسال را چنین برشمرد:
1. مشارکت حداکثری اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی
2. ایجاد فضای عاطفی علمی اساتید با نحلههای مختلف فلسفی داخل کشور
3. نفی برداشتهای انحصاری از مفهوم فلسفه و توسعه دیدگاه خود
4. تاکید بر اهمیت فلسفه به عنوان دانش مادر و این که فلسفه میتواند بر سایر علوم تاثیرگذار باشد.
دبیر علمی همایش در خصوص قالبهای علمی این همایش گفت: ما نباید به دنبال نمایشهای پرزرق و برق باشیم و در این همایش با کمترین هزینه کار اثرگذار علمی انجام خواهیم داد که این فعالیتها در قالب مصاحبه با اساتید صاحبنظر و گزارش مقاله میباشد.
وی افزود: در این خصوص دو گزارش یونسکو در زمینه فلسفه در اروپا و آمریکای شمالی را ترجمه کردهایم تا ببنیم در جهان در خصوص آموزش فلسفه چه میگذرد. از سوی دیگر مصاحبهها در حد مقالات باقی نمیماند و قرار است این مصاحبهها تحلیل شود و راهکارهای که اساتید گفتهاند در اختیار مراکز علمی قرار گیرد.
اکبری گفت: در این مصاحبهها، طیف بحث بسیار وسیع است و از اساتید شاخص دانشگاهی و حوزوی استفاده شده است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: برخی از مراکزی که در نشست امسال اعلام آمادگی کردهاند عبارتند از مجمع عالی حکمت، بنیاد عالی حکمت اسلامی صدرا، دانشگاه امام صادق(ع)، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم.
دبیر علمی همایش در مورد موضوع مقالات گفت: مقالاتی که در این نشست ارائه میشود پژوهشیترین نوع مقالات است. ما در سفارش این مقالات با طیف گستردهای از دانشگاهها ارتباط برقرار کردهایم و از دانشگاههای مختلف کشور مقاله دریافت نمودهایم.
وی افزود: محتوای این مقالات در رابطه با نگاه مدیریت استراتژیک است که در این نگاه بایستی وضع فعلی رصد شود و فاصله موجود با وضع مطلوب با الگوهایی پر شود.
اکبری گفت: روز جهانی فلسفه 25 آبان ماه است، اما به دلیل تقارن امروز با روز پنجشنبه جلسات در بعدظهر 23 و 24 آبان از ساعت 14 تا 17:30 برگزار میشود.
وی در خصوص برنامههای روز اول همایش گفت: در روز اول مراسم افتتاحیه برگزار می شود و اساتیدی مانند دکتر داوری به ارائه سخنرانی می پردازند. در ادامه نشست وضعیت آموزش فلسفه اسلامی و عرفان در ایران، ارائه مقاله و پرسش و پاسخ را خواهیم داشت.
دبیر علمی همایش افزود: در روز دوم همایش دو نشست برگزار میشود. نشست اول با موضوع فلسفه مضاف در ایران و نشست دوم با موضوع بررسی وضعیت کاربردی سازی فلسفه در ایران خواهد بود.
اکبری بیان داشت: به دلیل نزدیک بودن نشست با سالروز رحلت علامه طباطبایی و علامه جعفری توجه به اندیشههای ایشان جزء برنامههای همایش خواهد بود.