یک فعال اصلاح طلب با اشاره به وضعیت جنبش دانشجویی تصریح کرد: در آیندهای نزدیک این جنبش بیش از مسائل سیاسی؛ صنفی، فرهنگی و اجتماعی است.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، عباس عبدی فعال اصلاحطلب عصر امروز در مناظره «تأملی بر سرشت و سرنوشت جنبش دانشجویی»که به همت جهاد دانشگاهی مشهد و در نبود عباس سلیمی نمین در سالن شورای جهاد دانشگاهی برگزار شد گفت: جنبش دانشجویی دارای دو کلمه با اهمیت جنبش و دانشجویی است هر حرکت جمعی که برای تحقق ارزش مشترک شکل بگیرد جنبش است که غالباً این حرکتها سیاسی بوده نه صنفی.
وی بیان داشت: منظور از جنبش دانشجویی بخشی از سیاست است که اغلب دانشجویان دانشگاه در رسیدن به آن فعالیت میکنند در قبل از انقلاب با وجود اختلاف میان دانشجویان مذهبی و چپ هر دو در مبارزه با رژیم شاه وحدت نظر داشتند.
این فعال اصلاحطلب عنصر اصلی جنبش دانشجویی را استبداد و فشار حکومتها دانست و خاطرنشان کرد: سیاست قبل از انقلاب این بود که شاه برود، شاه برود همه چیز درست میشود اگر سیاست مسئله ساده نباشد دانشجویان مطلقا نمیتوانند به آن وارد شوند دانشجویان در مواردی میتوانند وارد شوند که در آن وحدت نظر داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه استبداد باعث شکل گیری جنبش دانشجویی شد گفت: این جنبش حرکتی در پاسخ به یک سوال عام و از حداقل تشکیلات برخوردار است که نیروهای با گرایشهای متفاوت حول آن جمع شدهاند.
عبدی افزود: هنگامی که سیاست رقابت سیاسی را نامشروع کند و نهاد حزبی که نهاد کسب قدرت است را از بین میبرد شانس لازم برای ایجاد جنبش دانشجویی به وجود میآید.
این فعال اصلاحطلب به تفاوت دانشجویان قبل و بعد از انقلاب اسلامی اشاره و تصریح کرد: دانشجو در قبل از انقلاب خود را از جامعه جدا میدید که این امر به دلیل سطح فرهنگی و اقتصادی و یک آینده تضمین شده برای او بود که این اعتبار به او کنش و رفتار میداد اما امروز این وضعیت را نمیبینم و شاهد هستیم که پدران و مادران دانشجویان این سطح تحصیلات را دارا میباشند.
وی استبداد و رسانه را در تشکیل جنبش دانشجویی مهم دانست و بیان داشت: دانشگاه زمان ما رسانه بود و دانشجویان خودشان رسانه میشدند اما امروز کل فضای دانشگاه از طریق اینترنت باعث گرفتن اطلاعات و ارتباطات شده است در گذشته وقتی کسی وارد دانشگاه میشد یک رسانه محسوب میشد.
وی خاطرنشان کرد: افرادی که در گذشته وارد دانشگاه میشدند قدرت سازماندهی بیشتری داشتند اما امروز با توجه به اینکه تعداد دانشجویان بیشتر شده این قدرت سازماندهی به دلیل تنوع گرایشها چندان وجود ندارد و وجود یکسری پویشهای اجتماعی در بیرون اجازه قوام و پایداری به جنبش دانشجویی را نمیدهد مانند جامعه زنان، محیط زیست و...
این فعال اصلاحطلب با بیان اینکه مطالبات و نیازهایی که جنبش دانشجویی در گذشته پاسخ میداد امروز جاهای دیگری به آن پاسخ میدهند افزود: تعداد زیادی دانشجوی فعلی نمیگذارد جنبش دانشجویی شکل بگیرد آنچه در فضای دانشگاهها شاهد آن خواهیم بود بحث سیاسی و فرهنگی است. دانشجو سیاسی خواهد بود اما مانند یک شهروند.
عبدی با تأکید بر این امر که در سالهای آینده بیشتر شاهد کنش فرهنگی جنبش دانشجویی خواهیم بود تصریح کرد: در آینده جنبش دانشجویی بیش از سیاسی بودن صنفی، فرهنگی و اجتماعی خواهد بود ما در آینده نزدیک با بحران آموزش نیز مواجه خواهیم شد.
این فعال اصلاحطلب بیان داشت: هنگامی که فضا بسته باشد 5 درصد دانشجویان نیز سیاسی باشند کافی است چون این تعداد جرات آمدن به صحنه را ندارند ما در قبل از انقلاب شاید 15 درصد دانشجوی فعال داشتیم این به معنای مخالف بودن 85 درصد دیگر با اینها نیست بلکه آن زمان ما یک خبرچین در میان بچهها نداشتیم که به دلیل مشکلات سیاسی طرف مقابل را افشاء کند اما هنگامی که فضا باز میشد این 15 درصد 25 درصد میشد.
وی با بیان اینکه امروز دانشجویان ما بیشتر مصرف کننده کالا هستند نه تولید کنند خاطرنشان کرد: تعداد اندک معیار نیست بستگی به شرایط دارد اگر فضا باز باشد دیگر جنبش دانشجویی شکل نخواهد گرفت همچنین یارگیری احزاب از جنبش دانشجویی متعلق به دوره گزار است.
وی با بیان اینکه جنبش دانشجویی در مقاطعی که احزاب نبودند میتوانست بسیار قوی عمل کند به حوادث کودتای 28 مرداد سال 32 و روی کار آمدن دولت امینی اشاره و تصریح کرد: در آن موقعیت فضا کمی باز شد و جبهه ملی دوم کمیته دانشگاه داشت اصل رکن جبهه ملی دوم مربوط به نیروی کمیته دانشگاه بود.
این فعال اصلاحطلب با بیان اینکه یک نشریه دانشجویی خوب باید در جامعهای که بسته است حرف بزنند گفت: اگر مطالب نشریه سال 57 را به شما بدهند نمیخوانید چون نشریه دانشجویی در آن زمان یک نشریه عمومی بود و از طرف دانشجویان برای کسانی که در بیرون امکان حرف زدن نداشتند چاپ میشد.
عبدی افزود: در بهار مطبوعات وظیفه نشریات دانشجویی پرداختن به مسائل دانشگاه و خلاقیتهای دانشجویی است بهترین کار جنبش دانشجویی در شرایط فعلی عملکرد ضد خودش است چون امروز روزنامهها و مطبوعات حرفهای تر از نشریات دانشجویی فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه دانشگاه قبلا نقش رسانهای داشت اما امروز این نقش خود را از دست داده است گفت: جامعه برخلاف دانشگاه این نقش را به دلیل وجود ماهوارهها از دست نمیدهد.
این فعال اصلاحطلب به فقدان گفتمان جنبش دانشجویی اشاره و بیان داشت: جنبش دانشجویی نیازمند گفتمان دگرخواهانه است که امروز این امر تضعیف شده و بیشتر گفتمان لیبرال حاکم است همچنین فقدان مسئله محوری و فردیت دانشجو نیز از دیگر مسائل مربوط به جنبش دانشجویی در شرایط حاضر است.
عبدی در خاتمه گفت: قضاوتی در مورد پایان جنبش دانشجویی ندارم.