گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ کاروان کتابخانه صبا نمادی از عزم و اراده ملی در جهت ریشه کن کردن فقر فرهنگی در جامعه است؛ این جریان فرهنگی که به همت گروه اجتماعی شبکه اول سیما و برنامه صبح بخیر ایران مدیریت می شود، سعی در گسترش و رواج کتابخوانی در روستاهای دورافتاده و بدون امکانات دارد.
این کاروان فرهنگی با جمع آوری کتاب از مردم و تبلیغات گسترده در جهت کمک فرهنگی به مناطق محروم توانسته است تا کنون بیش از 30 هزار جلد کتاب را جمع آوری و به مناطق محروم عرضه کند.
کاروان کتابخانه صبا هم اکنون در استان خراسان رضوی در حال جمع آوری کتاب برای روستای رباط است و فردا نیز از شهر قوچان گذر خواهد کرد.
حرکت کتابخانه صبا را می توان یکی از جریان های فرهنگی دانست که با مشارکت صمیمانه مسئولان و مردم سعی در رواج فرهنگ کتابخوانی در بین اقشار جامعه، بخصوص هموطنانی دارد که به امکانات فرهنگی دسترسی ندارند.
یکی از محورهای اصلی کاروان کتابخانه صبا را می توان رواج فرهنگ وقف در میان مردم دانست؛ بسیاری از کتاب هایی که در منازل وجود دارند، به دلایل متعددی کاربری مناسب خود را از دست داده اند، به عنوان نمونه می توان به کتب رده خردسالان و کودکان اشاره کرد؛ با گذشت زمان این رده از کتب کارآیی خود را برای نونهالان خانواده از دست می دهند، پس چه بهتر که با وقف این کتاب ها، کمک کنیم تا کودکان دیگر در اقصی نقاط ایران در حسرت یک کتاب، دوران کودکی خود را سپری نکنند.
کاروان کتابخانه صبا را می توان یک عمل واقعی برای بالا بردن سرانه مطالعه در ایران دانست؛ این در حالی است که درباره آمار سرانه مطالعه در ایران از مسئولان اخبار ضد و نقیض فراوانی شنیده می شود و آمار مطالعه در ایران را از دو تا 20 دقیقه اعلام کرده اند؛ اخبار تا آن جا ضد و نقیض است که نمی توان به هیچ کدام اعتماد کرد، اما آن چه اهمیت دارد آن است که یکی از راه های اساسی و اصلی بالا بردن سرانه مطالعه در کشور ایجاد کتابخانه است.
کاروان کتابخانه صبا نه در حد حرف و تبلیغاتی که به هفته کتابخوانی منتهی می شود، بلکه با ابتکار عمل و اراده ای راستین، روستاهای دورافتاده ایران را هدف گرفته است تا بهره ای از علم و نور دانش را نصیب کودکانی کند که از کتاب که حق طبیعی آنان است، بهره مند شوند.
از آن جایی که آموختن و آموزش در اسلام امری بسیار مقدس و ارزشمند است، می توان از کتاب به عنوان محصولی مقدس نام برد که با نشر و گسترش آن می توان بسیاری از بیماری های روحی و مشکلات فکری را کاهش یا حتی بهبود داد؛ همان گونه که به افراد محتاج و نیازمند اطراف خود کمک مالی و اقتصادی می کنیم، لازم است که این اندیشه را نیز باور کنیم، بنابراین هدیه و وقف کتاب نیز نوعی صدقه محسوب می شود که در بارور شدن اندیشه و فرهنگ ایرانیان موثر است.