به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از قم، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی در نخستین همایش ملی سبک زندگی اسلامی در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی گفت: هدف از برگزاری این همایش پیگیری فرمایشات رهبری در حوزه سبک زندگی است و امیدوارم این گونه فعالیت های علمی و فرهنگی برای کشور راهگشا باشد.
وی افزود: منظور از سبک زندگی، سبک زندگی اجتماعی است که در رفتارها منعکس می شود.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی اظهار داشت: در این شرایط مملکت، عوامل تعیین کننده در زندگی مردم چه مسائل داخلی که در حیطه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی یا در مسائل بین المللی باعث شده تا رهبری این موضوع را مطرح نمایند و انگیزه ایشان نگرانی از رفتارهای اجتماعی ناسازگار با ارزش های اسلامی است.
وی عوامل موثر در انواع سبک های زندگی را سرچشمه گرفته از عوامل مختلف دانست و گفت: گام اول شناسایی مشکلات است که در این مورد باید اولویت بندی صورت بگیرد.
آیت الله مصباح یزدی در ادامه افزود: احصا مشکلات راه دیگر است که باید ریشه های مشترک را یافت. در این راستا ابتدا باید ساختار فرهنگی اجتماعی جامعه محکم و بر اساس آن ارزشها در میان جامعه تقویت شود.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی این روش را روشی ترکیبی تحلیلی نامید و بیان داشت: که در این روش عیوب و نقایص را تحلیل می کنیم تا آن ها را ریشه ای اصلاح کنیم. به اصلاح ریشهها میپردازیم که در نتیجه ی آن شاخهها نیز اصلاح میشوند.
وی با تاکید براینکه هیچکدام از این راه ها جایگزین دیگری نیست، گفت: روش تحلیلی که روند آن پیدا کردن ریشه هاست زمانی طولانی می طلبد تا کاملا بررسی و تحلیل عقلانی شود.
عضو خبرگان رهبری افزود: تا منشاء اصلی ناهنجاریهای اخلاقی و رفتاری اصلاح نشود حذف و اصلاح شاخهها نتیجهای ندارد به همین دلیل بدون داشتن برنامه در راستای حذف ریشهی مشکلات اخلاقی رفتاری مثل مال دوستی، ریاست طلبی، جاه طلبی، و بسیاری رذائل دیگر نمی توان امیدی به اصلاح جامعه و ریشه کن شدن آن داشت.
وی در ادامه گفت: مفاسد ریشه های بنیادی دارند و تا آن ها هست هر چقدر هم سرشاخه ها را اصلاح کنیم باز از جای دیگر سر بر می آورد.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی خاطر نشان کرد: بایستی برنامه ای تحلیلی داشته باشیم که در این مورد انبیا و اولیا الهی این راه را برای ما باز کرده اند.
آیت الله مصباح یزدی افزود: مبارزه گاندی را در هند جنگ نرم نامید که با تقویت حس ناسیونالیستی و تحریم کالاهای انگلیس توانست کشورش را به پیروزی و استقلال برساند و این مسئله ای است که در تمام دنیا وجود دارد.
وی افزود: همه ی کشورها می توانند ازین حس ناسیونالیستی برای مبارزه با دشمنان بهره ببرند. نمی توان گفت چون سبک اسلامی است پیشنهاد می کنیم بلکه چون عقلایی است انجام می دهیم. برای عملی شدن از اهداف باید از انگیزه ملی و ناسیونالیستی هم استفاده شود.
علامه مصباح یزدی گفت: این به بینش اسلامی برمی گردد که باورها نسبت به شناخت هستی و جایگاه انسان در عالم و فرجام انسان چگونه ببینیم؟ اگر فقط زندگی مادی دنیا را حساب کنیم مردود است.
وی با تاکید براینکه اگر ایرانی گری را جای اسلام بگذاریم قابل قبول نیست، گفت: حس ناسیونالیستی اصالت ندارد اما می تواند به عنوان ابزاری در خدمت اهداف اسلام قرار گیرد.
عضو خبرگان رهبری برای سنجش میزان مطلوب بودن سبک زندگی افزود: برای تعیین میزان مطلوب بودن سبک زندگی باید معیاری داشته باشیم و آن معیار ارزش های اسلامی است. اگر سبک زندگی اسلامی را درست نشناسیم نمی توانیم بگوئیم که مطلوب است یا نه. در واقع برای سنجش سبک زندگی نیازمند مقیاس هستیم.
وی خاطر نشان کرد: برای حل مسائل باید ابتدا سبک زندگی را بشناسیم و این منوط به شناخت باورها و ارزش های اسلامی است. پس از مشخص کردن و شناخت سبک زندگی و مقایسه این دو باهم، به منظور شناخت افتراق ها، هر جا با ارزش های اسلامی در تعارض بود اصلاح و ارزش ها رعایت شود.
آیت الله مصباح یزدی در پایان گفت: تنها شناخت کافی نیست باید بررسی کرد چه عواملی مجموعا دست به دست هم می دهد تا رفتار صحیح شکل بگیرد و در جامعه رواج یابد و لازمه آن برنامه ریزی عملی جامع و اعمال مدیریت است.