حجت الاسلام دکتر محمد توکلی در گفتگو با خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو» با اشاره به اینکه حواشی سیاسی و انتخاباتی نباید ما را از مباحث بنیادین نظام اسلامی همچون الگوی اسلامی– ایرانی پیشرفت، غافل کند، اظهار داشت: بحث انتخابات و به ویژه دو اصل حضور حداکثری و انتخاب اصلح سرجای خودش بسیار ضروری و مهم است، اما نباید اندیشمندان و نخبگان کشور و نیز مسئولان و سیاست گزاران از توجه به مباحث کلیدی و ریشه ای نظام اسلامی به بهانه انتخابات و فضای داغ سیاسی غافل بمانند.
لازمه حماسه سازی در عرصه سیاسی و اقتصادی حضور و فعالیت مضاعف نخبگان حوزه و دانشگاه است
وی با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر لزوم حماسه سازی در عرصه سیاسی و اقتصادی گفت: لازمه خلق حماسه در این دو عرصه، گفتمان سازی است که با حضور و فعالیت مضاعف نخبگان حوزه و دانشگاه محقق می شود.
توکلی همچنین با بیان این که نشستهای اخیر اساتید و نخبگان حوزه و دانشگاه در حضور مقام معظم رهبری با هدف گفتمانسازی اقتصاد اسلامی به مفهوم عام آن و طرح بحث الگوی ایرانی – اسلامی پیشرفت می باشد، ابراز داشت: خوشبختانه این فضای گفتمانی کمابیش در کشور شکل گرفته و کم کم ادبیات الگوی اسلامی– ایرانی جای خود را پیدا کرده و در این باره کارهای خوبی نیز چه در حوزه و چه دانشگاه به سرانجام رسیده، هر چند باید گفت که ما هنوز در ابتدای این مسیر هستیم و نباید به وضع کنونی قانع باشیم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در ادبیات توسعه که عمدتا ادبیات ترجمهای وارداتی از غرب است گاهی در داخل، ادعاهایی مبنی بر اینکه الگوی پیشرفت یک الگوی علمی است و نمی توان قائل به اسلامی و ایرانی بودن آن شد، مطرح می شود.
این اقتصاددان حوزوی با ابراز تاسف از این که از دیرباز اندیشههای غربی به نحوی در کشورهای در حال توسعه دیکته شده است، گفت: برخی هنوز هم این بحث را مطرح میکنند که ما در الگوی پیشرفت باید مقلد غرب باشیم و حال آن که مقام معظم رهبری دیدگاهشان این است که ما باید این الگو را مبتنی بر شاخصه ها و مولفه های اسلامی- ایرانی تبیین و معرفی کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که اساساً الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت از جهت مبانی و اهداف و تعریف توسعه و پیشرفت، مسیر متفاوتی را نسبت به مبانی غربی پیشرفت طی میکند، تصریح کرد: از آن جا که قله و اهداف متفاوت است راه های رسیدن به آن هم متفاوت است و لذا ادبیات پیشرفت نیز متفاوت خواهد بود و ما نمی توانیم با ادبیات توسعه و پیشرفت غربی به الگوی ایرانی – اسلامی دست یافته و به اهداف مورد نظر برسیم.
توکلی اضافه کرد: آنچه مهم است این که ما باید اقتضائات اسلامی و ایرانی را در بحث الگو سازی در نظر بگیریم و در این باره پیشنهاد بنده این است که درباره توسعه و پیشرفت ایرانی – اسلامی، رشته های درسی ایجاد شود و مرکز طراحی الگوی ایرانی – اسلامی پیشرفت در این امر راهبردی می تواند نقش کلیدی را ایفا کند.