در ایام امتحانات از کم خوابی برای بیشتر درس خواندن پرهیز کنید.
به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، هر چه انتظار از نتیجه آزمون پایین تر باشد امکان درونی کردن آرامش و کاهش اضطراب و در نتیجه موفقیت بهتر در امتحان بیشتر است.
حداقل برای من که خیلی سخت است، این که تمام اطلاعاتی که ظرف چند روز به زور به خورد مغزم داده ام، درست سر جلسه امتحان که نیازشان دارم، فرار را بر قرار ترجیح می دهند و چیزی جز استرس و اضطراب برای من باقی نمی گذارند!تصور کنید فردی را که روزی 8 ساعت برای امتحان پایان ترمش درس می خواند اما همیشه یک جمله ورد زبانش است: «نکنه سر جلسه امتحان همه این ها را فراموش کنم.» این قدر این جمله را در ناخودآگاه ذهنش مرور می کند که کم کم به باورش تبدیل می شود و سر جلسه امتحان هم مدام استرس دارد که مبادا درس هایی که خوانده را فراموش کند، همین هم می شود که نتیجه امتحان مورد رضایتش نیست.حالا او را با همکلاسی اش مقایسه کنید که او هم 8 ساعت در روز درس می خوانده اما اصلا برایش مهم نبوده است که دیگران تا چه حد در درس خواندن از او جلوترند، اصلا هم اجازه نمی دهد که فکر فراموش کردن مطالب خوانده شده به ذهنش خطور کند. سر جلسه امتحان هم بدون هیچ نگرانی، متناسب با داشته هایش به سوالات پاسخ می دهد، بی شک نتیجه امتحان برای او رضایتبخش تر از همکلاسی نگران و مضطربش خواهد بود.
تحلیل آزمون
سنجش اضطراب امتحان، اقدامی است که باید چند ماه قبل از آغاز امتحانات انجام شود تا اگر این اضطراب در سطح بالایی بود هم فرصتی برای درمان آن وجود داشته باشد و هم اطلاع از میزان اضطراب، بر نگرانی شخص نیفزاید. در این سنجش که پنج شنبه گذشته در صفحه خانواده و مشاوره منتشر شد 25 سوال مطرح شده بود. امتیاز شما، مجموع تعداد پاسخ های موافق تان به سوال های 1 ، 3 ، 4 ، 5 ، 6 ، 7 ، 8 ، 9 ، 10 ، 12 ، 13 ، 14 ، 15 ، 16 ، 17 ، 18 ، 20 ، 21 ، 22 ، 23 ، 25 و تعداد پاسخ های مخالف تان به سوال های 2 ، 11 ، 19 ، 24 است. در ادامه تحلیل آزمون توسط محمد حسن اشرف، کارشناس ارشد روان سنجی ارائه می شود:
* اگر مجموع امتیاز شما از 0 تا 8 باشد، اضطراب امتحان در شما حدی طبیعی دارد: در صورتی که در این طبقه قرار دارید بهتر است به راحتی به دیگر ملاحظات زندگی تحصیلی خود بپردازید و از این بابت خیال تان راحت باشد.
* اگر مجموع امتیاز شما از 9 تا 12 باشد، اضطراب امتحان در شما حدی متوسط دارد: در صورتی که در این طبقه قرار دارید بهتر است به این توصیه ها توجه و آن را رعایت کنید:
1 - تجربه بیشتر امتحان دادن برای شما مفید است. شرکت در آزمون های آزمایشی و کلاسی و... به شما کمک می کند بر اضطراب تان غلبه کنید.
2 - در ایام امتحانات از کم خوابی برای بیشتر درس خواندن پرهیز کنید.
3 - با دوستانی که اضطراب امتحان و نگرانی شدید دارند و بر شما تاثیر می گذارند کمتر ارتباط داشته باشید.
4 - گاهی در منزل، شرایط امتحان را شبیه سازی کنید مثلا با پوشیدن لباس و آماده کردن دیگر وسایل مورد نیاز آزمون، شرایط امتحان را برای خود مهیا کنید.
5 - مطالعه بیشتر موجب تقویت اعتماد به نفس در یادگیری و پاسخ دهی در امتحان می شود.
6 - هر چه انتظار از نتیجه آزمون پایین تر باشد امکان درونی کردن آرامش و کاهش اضطراب و در نتیجه موفقیت بهتر در امتحان بیشتر است.
7 - ایجاد این روحیه که من تلاش خود را انجام داده ام و حتماً نتیجه خوبی به دست خواهم آورد می تواند از اضطراب شما بکاهد.
8 - پرسش و پاسخ های پی درپی از خود سبب آگاهی از فرآیند یادگیری، پردازش اطلاعات و تقویت اعتماد به نفس و در نتیجه کاهش اضطراب می شود.
9 - در حین مطالعه، فرصت کوتاهی را برای استراحت خود اختصاص دهید، این امر باعث به یادسپاری بهتر مطالب خوانده شده می شود و همچنین سبب تقویت روحیه و سلامت روانی و کاهش اضطراب خواهد شد.
10 - یاد خداوند همیشه و همه جا آرام بخش دل هاست، به خداوند توکل کنید تا هر آنچه خواست خداست و بر اساس توانمندی و زحمت شماست اتفاق افتد.
* اگر مجموع امتیاز شما از 13 تا 25 باشد، اضطراب امتحان در شما شدید است و نیازمند مشاوره و بررسی تخصصی هستید: درصورتی که در این گروه قرار دارید بهتر است از کمک مشاوران تحصیلی بهره ببرید و سپس با توصیه ها و آموزش های آنان بر این مشکل غلبه کنید.
نقش والدین در اضطراب فرزند
«اشرف» در ادامه توصیه هایی به والدین برای این که فرزندشان به اضطراب امتحان دچار نشود، مطرح می کند: «معمولا ریشه اضطراب امتحان به اولین تجربه های فرزند ما از امتحانات درسی باز می گردد. در واقع نحوه برخورد والدین به فرزند می گوید که چقدر باید نگران و مضطرب یا آرام باشد. در صورتی که درشروع سال تحصیلی با آرامش فرزندتان را تشویق به یادگیری و درس خواندن کنید و از اهرم های فشار و ترساندن برای بیشتر درس خواندن او استفاده نکنید وی را در برابر این مشکل بیمه کرده اید. ضمنا توصیه می شود در تمامی طول دوران تحصیل فرزندتان بیشتر از آن که نتیجه گرا باشید فرآیند گرا باشید. یعنی بر درس خواندن و تلاش کردن فرزندتان تمرکز کنید و تاکیدتان بر سخت کوشی و تلاش باشد تا بر نتیجه و نمره! در صورتی که فرزند شما احساس کند نیت و ارزش عمل وی برای شما مهم است نه نمره می تواند با امنیت خاطر بیشتری برای رسیدن به حداکثر استحقاق خود تلاش کند. چه بسا نمرات خوب و قابل توجهی که نتیجه فشار و تاکید بیش از حد ماست مانع موفقیت های تحصیلی بعدی فرزند ما می شود. »