به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، نجفقلی حبیبی روز گذشته در نشستی با عنوان «آموزش عالی، چشم اندازها و چالشها» که با همت انجمن اسلامی مدرسین در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی برگزار شد، بیان داشت: بحث آموزش عالی یکی از مباحث مهم کشور است؛ زیرا در حال حاضر دنیا با کمک علم عمل میکند و دانشگاه مرکز این علم است.
وی افزود: دانشگاه جایگاه ارتقا جامعه است که با تربیت انسانهای برجسته برای مدیریت کشور نقش دارد.
دانشیار فلسفه و حکومت اسلامی با اشاره به اینکه دانشگاه میتواند در تمامی سطوح فرهنگی، هنری، اجتماعی، اقتصادی و غیره نقش آفرین باشد، تصریح کرد: البته از قدیم در ایران حوزههای علمیه نیز فعال بوده و نقش آنان را در ارتقای کشور نمیتوان نادیده گرفت؛ اما تاثیری که دانشگاه دارد به مراتب بالاتر است.
حبیبی تاکید کرد: با توجه به نقشی که دانشگاه در کشور دارد، سازمانهای اقتصادی قوی باید از نظر اعتباری و مالی دانشگاه را حمایت کنند و با توجه به اینکه امروزه اداره دنیا با دانشگاه است، باید به این امر توجه شود؛ در غیر این صورت به جایی نخواهیم رسید.
دانشگاههای کوچک انسانهای کوچک تربیت خواهد کرد
وی با بیان اینکه دانشگاههای کوچک انسانهای کوچک تربیت خواهند کرد، تصریح کرد: انسانهای کوچک نیز کشوری کوچک را به وجود خواهند آورد؛ بنابراین چنانچه نظامهای حکومتی به این امر توجه داشته باشند، خود اعتبار خواهند یافت.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: پس از انقلاب قرار بر این بود که دانشگاهها مستقل اداره شوند که این مستقل بودن دارای معیارهایی بود از جمله اینکه هر زمان دانشجو، استاد و یا کارمندان دانشگاه تخلفی میکردند در خود دانشگاه کمیتهای تشکیل و آنان به این تخلف رسیدگی میکردند؛ اما در حال حاضر مشاهده میکنید این گونه نشد.
حبیبی گفت: دستگاههای سیاسی کشور باید بدانند که نباید در دانشگاه دخالت کنند؛ زیرا دانشگاه مرکز تاخت و تاز احزاب و گروههای سیاسی نیست؛ زیرا در غیر این صورت دانشگاه از مسیر اصلی خود باز خواهد ماند.
دانشگاه اسلامی به معنای مبنا قرار دادن توحید است
دانشیار فلسفه و حکومت اسلامی تصریح کرد: امام راحل بر اسلامی بودن دانشگاهها بسیار تاکید داشتند و این اسلامی شدن به معنای این است که دید دانشجو در هر رشتهای که تحصیل میکند، باید بر مبنای توحید باشد.
وی ادامه داد: تمامی رفتارها و رویکردها باید بر اساس مبانی اسلام پایه ریزی شوند.
حبیبی تصریح کرد: در زمان انقلاب این دید اسلامی وجود داشت؛ اما بعدها این دید با تغییر جریانات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دستخوش دگرگونی شد.
در دانشگاه اسلامی، تربیت باید اسلامی باشد
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: در دانشگاه اسلامی، تربیت باید اسلامی باشد و بحث توحید باید در مبنا قرار گیرد و منظور این نیست که به طور مثال هندسه را اسلامی کرد؛ زیرا هندسه در همه جا هندسه است.
با پولی شدن دانشگاهها عدالت اجتماعی که رکن جمهوری اسلامی است، زیر سوال میرود
وی گفت: در دوران انقلاب مطرح شد که دانشگاهها تا حد امکان رایگان باشند که همین امر باعث شد حتی افرادی از طبقه پایین خود را بالا بکشند؛ اما در حال حاضر مشاهده میکنید با پولی شدن دانشگاهها تنها افراد دارای توانایی مالی امکان رفتن به دانشگاه را دارند و اینگونه عدالت اجتماعی که رکن جمهوری اسلامی است زیر سوال میرود.
مقالات ما علمی نیستند؛ بلکه در میدان انقلاب به وجود میآیند
حبیبی در خصوص دیگر مشکلات دانشگاههای کشور گفت: علاوه بر پولی بودن، عدم ارتباط صحیح با صنعت، عدم اختصاص هشت درصد از بودجه ناخالص ملی به دانشگاه و داشتن دید فرهنگی بسته از دیگر مشکلات دانشگاههای کشور است.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه در حال حاضر ما حدود 5000 مقاله داریم که حدود 17 درصد آنها ارجاع میشود، تصریح کرد: این به معنای این است که مقالات ما برد علمی ندارد و تنها در میدان انقلاب تهران به وجود میآیند.
وی ادامه داد: از دیگر مشکلات دانشگاهها عدم ارتباطات بین المللی است و با توجه به اینکه کنفرانسهای بین المللی مشترک و فرصتهای مطالعاتی باعث علمی شدن دانشگاهها میشوند؛ بنابراین باید به این امر توجه شود.
برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی نیازمند تفکر و بیان آزاد است
حبیبی با اشاره به اینکه برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی نیازمند اسباب و شرایط است، خاطرنشان کرد: تا زمانی که نتوان آزادانه این تفکر را مطرح کرد، کرسی آزاد اندیشی شکل نخواهد گرفت.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران در پایان گفت: هنگامی که اندیشه آزاد نبود و تنها به دلیل خوش آمد برخی، سخنانی مطرح شود، خواهید دید که کرسی آزاداندیشی با شکست مواجه خواهد شد.