سید محسن خوشنیتنیکو در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: افزایش قیمت لبنیات، بخصوص شیر و پنیر میتواند موجب پوکی استخوان شود؛ چون مصرف را کاهش میدهد و زمینه خطر را فراهم میسازد، بویژه در جوانان و نوجوانان، به همین دلیل سیاستگذاران باید روی این مسئله دقت بیشتری داشته باشند.
وی افزود: مصرف سیگار و قلیان در پوکی استخوان نقش بسیاری دارد و این افراد به درمانها بدتر پاسخ میدهند.
فوقتخصص غدد با اشاره به پوکی استخوان در جوانان و نوجوانان بیان کرد: افرادی که در زیر سنین 50 سالگی دچار پوکی استخوان می شوند، باید بدانند که این بیماری در نوجوانان و جوانان یک بیماری نادر است.
خوشنیت تصریح کرد: جوانان و نوجوانان مبتلا به پوکی استخوان باید به دنبال یک علت مهم باشند؛ چون پوکی استخوان دو علت عمده دارد، یائسگی و افزایش سن که موجب ایجاد پوکی استخوان اولیه میشود، ولی پوکی استخوانی که در سنین پایینتر رخ می دهد را باید از نظر علل ثانویه بررسی کنیم.
وی در مورد پوکی استخوان در مردان بیان کرد: هنگام مشاهده پوکی استخوان در آقایان، باید هورمونهای جنسی مردانه بررسی و آزمایش شود.
فوق تخصص غدد در مورد دلایل پوکی استخوان در دوران نوجوانی اظهار داشت: پوکی استخوان در سنین پایین دلایل خاص خود را دارد و بیماریهایی هستند که میتوانند موجب پوکی استخوان شوند.
خوشنیت با اشاره به بیماری هایی که موجب پوکی استخوان می شود، گفت: دلایل و بیماریهایی که موجب پوکی استخوان می شود شامل پرکاری غده «کاراتیروئید»، دفع زیاد کلسیم از کلیهها، سوءجذب، پیوند اعضا، بیماری «پوشینگ» (پرکاری غدد فوق کلیوی) و پرکاری غده تیروئید است.
وی در خصوص استفاده و مصرف بیش از اندازه قرص ها و تاثیر آن بر استخوان بیان کرد: افرادی که به مقدار زیاد قرص مصرف میکنند و یا قرص «تردمیزولون» را به مدت سه ماه و یا بیشتر مصرف می کنند دچار پوکی استخوان می شوند؛ همچنین برخی از داروهای ضد تشنج، با عارضه پوکی استخوان همراه است.
فوق تخصص غدد در مورد تاثیر طب ورزشی بر پوکی استخوان گفت: ورزشهایی که بر روی استخوانها فشار وارد میکنند، مثل پیادهروی و ورزشهای مقاومتی که باعث تقویت عضلات میشوند مثل شنا می توانند مفید هستند؛ چرا که فشار زیاد باعث استخوانسازی میشود و ورزشهای کششی هم تا اندازه ای موثرند.
خوشنیت به راه هایی که برای تشخیص پوکی استخوان وجود دارد، اشاره کرد و گفت: برای تشخیص پوکی استخوان، تراکم استخوان سنجیده می شود. در خانمهای بالای 50 سال و خانمهایی که یائسه شدند، ریسک پوکی استخوان بیشتر است.
وی با اشاره به انجام آزمایش در سنین کهنسالی بیان کرد: زنان بالای 65 سال باید آزمایش پوکی استخوان را انجام بدهند و آقایان بالای 70 سال هم باید تراکم استخوان خود را بسنجند.
فوق تخصص غدد در مورد طول مدت درمان پوکی استخوان اظهار داشت: درمان پوکی استخوان، درمان طولانی مدت بوده و معمولاً پنج سال طول میکشد و ممکن است یک بیمار به دارویی پاسخ ندهد.
خوش نیت به عوارض پوکی استخوان اشاره کرد و گفت: شکستگی در مچ دست خانم ها از شیوع بالایی برخوردار است و شکستگی ستون فقران در دو سوم موارد علامتی ندارد و در یک سوم با درد همراه است.
وی افزود: شکستگی های گردن و استخوان ران در 25 درصد موارد موجب مرگ افراد می شود و 50 درصد افرادی که دچار شکستگی گردن و استخوان ران می شوند، زندگی مستقلی نمی توانند داشته باشند.
فوق تخصص غدد با اشاره به پیشگیری از پوکی استخوان بیان کرد: پیشگیری باید از دوران کودکی و نوجوانی آغاز شود و افراد باید تغذیه مناسبی داشته باشند، البته 80 درصد پوکی استخوان وابسته به ژنتیک است، ولی تغذیه و تحرک فیزیکی هم در استحکام استخوان ها موثر است.
خوشنیت در پایان گفت: از دوران کودکی و نوجوانی که استخوان ها در حال ساختن هستند باید به توده استخوانی برسیم و اگر تغذیه مناسب نداشته باشیم، توده های استخوانی به تراکم مناسب نمی رسند.