رضا عابدی گناباد کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در خصوص تاثیری که ورود کاترین اشتون به ایران بر روند مذاکرات هستهای خواهد داشت، بیان داشت: قطعا ورود اشتون به ایران به لحاظ سیاسی و دیپلماتیک دارای تاثیراتی خواهد بود.
وی ادامه داد: به لحاظ سیاسی نشان دهنده این امر است که شاید روابط طرفین در بحث هستهای تا حدودی از حالت تنش آلود فاصله گرفته و طرفین بیشتر به هم نزدیک شوند؛ زیرا در سنوات قبل این رخ داد بسیار سختتر رقم میخورد.
نتیجه ورود اشتون به ایران را آینده تعیین خواهد کرد
این کارشناس سیاسی با اشاره به اینکه نتیجه این ورود را آینده تعیین خواهد کرد، تصریح کرد: با توجه به اینکه از این قبیل رفت و آمدها و دیدارها بسیار داشته ایم، بنابراین نمیتوان به طور حتم از نتیجه آن سخن گفت.
عابدی گناباد در خصوص ادعای اتحادیه اروپا در ارتباط با آغاز لغو تحریمها از 30 دی ماه سال جاری بیان داشت: این تحریمها تمامی تحریمهای ایران را شامل نخواهد شد؛ بلکه بخش بسیار اندکی از تحریمهایی که در توافقنامه ژنو به آن متعهد شدند از قبیل خودرو و بخشی از تحریم پتروشیمی را شامل میشود.
وی با بیان اینکه به گفته اوباما قاعده تحریمها بر هم نخورده است، خاطرنشان کرد: متاسفانه سکوت رسانهای و برخی از سیاستهای دولت که اطلاع رسانی شفافی در بحث هستهای نمیکند، باعث شده تصوراتی مبنی بر اینکه اتحادیه اروپا تمامی تحریمها را لغو خواهد کرد در سطح کشور پیش آید؛ در حالی که اینگونه نخواهد بود.
این کارشناس سیاسی با تاکید بر اینکه تحریمهایی که اتحادیه اروپا لغو خواهد کرد، حداکثر پنج درصد تحریمهایی است که در این چند سال بر ما وضع کردهاند، گفت: حتی بیشتر این تحریمهایی را که آنان لغو میکنند، به نفع خودشان است؛ به طور مثال در بحث خودرو شاهد هستیم که فرانسویها توانستند امتیازات خوبی را از ایران کسب کرده و صنایع ورشکسته خود از جمله پژو و سیتروئن را نجات دهند.
لغو تمامی تحریمها توهمی بیش نیست
عابدی گناباد تاکید کرد: اینکه تصور میشود تمامی تحریمها لغو خواهد شد، یک اشتباه رسانهای است که در سطح جامعه نیز ورود پیدا کرده و اینکه تمام تحریمها لغو خواهد شد، توهمی بیش نیست.
وی با بیان اینکه آنها تنها متعهد شدهاند تحریمها را افزایش ندهند و فروش نفت ایران را در همین حالت فعلی نگاه دارند، گفت: چنانچه آنان تحریمهای بیمهای و تحریمهای مربوط به بانک مرکزی را لغو کنند، این را میتوان لغو تحریمها نام گذاشت؛ بنابراین آنچه ادعا میشود تنها پنج درصد تحریمهای فعلی است.
با وجود حذف تحریمهای توافق شده تحریمها قابل برگشت خواهند بود
این کارشناس سیاسی با تاکید بر اینکه این تحریمها قابل برگشت است، گفت: چه بسا طرفهای غربی توافقاتی را که در ژنو کردهاند، در عمل نتوانند پیاده کنند.
عابدی خاطرنشان کرد: آمریکاییها تخاصم در بحث هستهای ایران را بنا به مسائل و منافعشان کاهش دادهاند؛ اما این به معنای شدت نگرفتن تخاصم در دیگر جبههها از جمله سوریه، لبنان، بحث نظامی، موشکی و حقوق بشر نیست. همانطور مشاهده میکنید که آمریکاییها به مرور به همین سو کشیده شدهاند.
وی تصریح کرد: تا زمانی که ماهیت نظام جمهوری اسلامی ایران ماهیت ضد غربی است، آمریکاییها به این راحتی کنار نخواهند رفت و همیشه چماق تحریم را بر سر ایران نگاه خواهد داشت.
این کارشناس سیاسی ادامه داد: امروز ما شاهد یک اقدام جالب توجه بین اسرائیل و آمریکا در چارچوب پلیس خوب و پلیس بد هستیم؛ به طوری که اوباما نقش پلیس خوب و هویج را ارائه میدهد و از طرف دیگر کنگره و صهیونیستها هم نقش پلیس بد و چماق را ایفا میکنند؛ بنابراین تا زمانی که ماهیت جمهوری اسلامی ایران همین باشد، موضع آمریکا نیز تغییر نخواهد کرد.
نادیده گرفتن یکی از بازیگران اصلی علت بیثمر بودن مذاکرات بود
عابدی گناباد در ادامه در خصوص تاثیر عدم شرکت ایران بر روند مذاکرات ژنو دو بیان داشت: با توجه به اینکه ایران یکی از بازیگران جدی معادله سوریه است و چنانچه در این مذاکرات یکی از بازیگران اصلی را نادیده بگیرند، قطعا معادله حل نخواهد شد.
وی تصریح کرد: مشاهده میکنید که زمانی که آمریکا در صدد حمله به سوریه بود با تهدیدهای مقام معظم رهبری و هشدارهایی که داده شد، دست از حمله کشیدند و متعادلتر رفتار کرد.
شرکت ندادن ایران در مذاکرات ژنو 2 بر سر لج بازی سعودیها و جریانات صهیونیستی است
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینه شرکت ندادن ایران در مذاکرات ژنو دو بر سر لج بازی سعودیها و جریانات صهیونیستی است که در سوریه فعال هستند، خاطرنشان کرد: بحران سوریه بدون نقش آفرینی تمامی بازیگران منطقهای، جهانی، دولت سوریه و بدون یافتن یک راه حل سوری سعودی حل نخواهد شد.
عابدی گناباد با تاکید بر اینکه حذف ایران از این بازی تبعات خوبی نداشت، خاطرنشان کرد: در بحث اجرات توافقات آنان نیاز به ایران خواهند داشت و امروز مشاهده میکنید که در ژنو یک توافقاتی که صورت گرفت، هنوز عملیاتی نشده است.