گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ زندگی دانشجویی همواره دغدغه های فراوانی را به همراه دارد. وقتی دانشجو می شوی اولین دغدغه ات و شاید مهمترین آن، درس خواندن باشد ولی اگر متاهل باشی یا شروع یک زندگی متاهلی برایت رغم خورده باشد، دیگر تنها درس خواندن عمده ترین مساله ات نیست، خصوصا دور از خانواده و در شهری غریب. تامین سر پناه و مسکن، بزرگترین آنهاست.
تاسیس خوابگاه ها آن هم از نوع متاهلی یکی از راه حل هایی است که می توان برای این گروه از دانشجویان در نظر گرفت چرا که حداقل نگرانی و نبود امکانی برای تامین سرپناه برای آنان از بین می رود. سرپناهی که قرار است حداقل 4 ترم دو دانشجو را در خود رغم بزند. ولی به راستی این سرپناه تا چه میزان تامین کننده احتیاجات یک سرپناه عادی برای این دانشجویان بوده است؟
هفت خان گرفتن خوابگاه
گرفتن خوابگاه دانشجویی با قوانینی سر و کار دارد که به نوعی می توان آن را به هفت خان تشبیه کرد. چرا که گاها باید در یک صف به نسبت طولانی تر از قند و شکر قدیم ایستاد تا شاید با داشتن شرایط متنوعی که در سبد خریدت قرار دارد، میزان اعتبار دستیابی به این تقاضا را افزایش دهید.
محدثی که به واسطه همسر دانشجوی مقطع دکترایش، خوابگاه متاهلی را تجربه کرده و خود دختری تهرانی است، در خصوص شرایط گرفتن خوابگاه می گوید که بسته به شرایطی که دارید شما را اولویت بندی می کنند، و بر این اساس میزان دستیابی به خوابگاه متفاوت است، مثلا میزان فاصله شهر متقاضی کننده تاشهر محل تحصیل هر چقدر بیشتر باشد امتیاز بیشتری دارد. همچنین مقطع تحصیلی نیز در میزان درجه بندی افراد برای گرفتن خوابگاه متفاوت است.
سهیلی دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد که همسرش دانشجوی دکترا نیز می باشد، در این خصوص می گوید که یکی از دوستانم که مانند ما به تازگی متاهل شده اند، همزمان با ما در خواست خوابگاه دادند ولیکن به دلیل پایین بودن مقطع تحصیلی آنها دیر از ما نوبت گرفتن خوابگاه نصیب شان شد.
نسیمی دانشجوی متاهل سطح لیسانس می گوید: این انصاف نیست که برای گرفتن خوابگاه، در مقطع تحصیلی بالاتر یا حتی مقاله ای داشته باشید. درست است که دانشگاه باید برای کسانی که فعالیت های علمی بیشتری انجام می دهند، امکانات بیشتری ارائه دهد ولیکن در امر ازدواج فرقی نمی کند که من مقاله داشته باشم یا نه. من شاید ضرورت گرفتن خوابگاهم بیشتر از فردی باشد که مقاله علمی ارائه داده است.
خانم نکویی که خودش دانشجو بوده و همسرش تحصیل دانشگاهی اش اتمام یافته بود، در خصوص شرایط گرفتن خوابگاه می گوید که اگر خانم دانشجو باشد و همسرش در شرایط دانشجویی نباشد خیلی سخت تر خوابگاه متاهلی به او می دهند و به قولی باید به انتهای صف برود. در حالیکه خانم متاهل نیز باید بتواند اقامتی داشته باشد تا با آن بتواند همسرش را برای ادامه تحصیل قانع کند.
خانه یا قوطی کبریت
«با یک خانه بسیار کوچک و لوازم کم هم می شود زندگی را آغاز کرد و بعد ها با توانمندی خود به خانه مجلل تر دست یافت. مهم نقطه آغازین شروع زندگی است.»
مساله مهمی که در تامین مسکن برای هر فردی مهم است، متراژ و امکانات آن می باشد. شروع یک زندگی خصوصا وقتی دو نفر دانشجو هستند را می توان با کمترین میزان نیز شروع کرد اما تا چه حد ؟
نکویی در خصوص متراژ ساختمان می گوید در دانشگاهی مثل دانشگاه تهران خوابگاه ها برای متاهلین بدون فرزند 25 الی 28 متر مربع است که در حد یک سوئیت دانشجویی می باشد آن هم بدون اتاق خواب مجزا. اما برای متاهلینی که فرزند داشتند کمی بزرگتر و به اندازه 35 متر مربع است. یعنی یک اتاق خواب اضافه دارد.
نکویی در ادامه می گوید که این میزان متراژ برای ما خانواده های ایرانی که رفت و امد خانوادگی داریم خصوصا از شهرستان، بسیار اندک است با این که کادر دانشگاه با میزان مهمان های ما مشکلی ندارند ولیکن محدودیت جا این امکان را به ما نمی دهد که بتوانیم از خانواده های درجه اول خوب به خوبی پذیرایی کنیم.
سهیلی که در دانشگاه تربیت مدرس درس می خواند از وضعیت متراژش راضی است اما آنچه را که او را ناراحت می کند امکانات ساختمانی خوابگاه است. او می گوید که در خوابگاه ما تلفن با خط مجزای داخل شهری وجود دارد اما برای کسانی که از شهرستان آمده اند خانواده های خارج از شهر دارند و این امکان ارتباط را کم می کند و یا گاهی هزینه تماس را که باید با موبایل باشد، بیشتر می کند.
محدثی علاوه بر ناراضی بودن میزان متراژ و خط تلفن مورد دیگری را نیز اضافه نمود و می گوید که آشپزخانه این سوئیت ها مجهز نیست و تنها یک سینک ظرفشویی و یک کابینت کوچک دارد. ما به همین دلیل آشپزخانه را با کشوهای قابل جابه جایی تکمیل کردیم.
فروهری دانشجوی متاهلی مقطع کارشناسی ارشد می گوید که قدیمی بودن ساختمان، مهمترین مشکل این ساختمان است. برای ورود به این ساختمان باید دیوارهایش را رنگ کنیم یا باید شیرهای آن را تعمیر کنیم هر چند باز هم قدیمی و پوسیده است. ای کاش ساختمان ها را تعمیر و یا شکل جدیدی از آن را ایجاد می کردند.
فروهری ادامه داد که دانشگاه برای هر ماه این خوابگاه ها ماهیانه هزینه ای نزدیک به 60 هزارتومان را از ما می گیرد. به نظر من بهتر است این هزینه کمی افزایش یابد و در مقابل آن تجهیز کردن این ساختمان ها را بیشتر نمایند.
میلانی که حدود دو سال پیش خوابگاه متاهلی را تجربه کرده است از وسایل گرمایشی و سرمایشی آنجا ناراضی بوده است و می گوید که انسان ها هر کدام از طبع گرما و سرمای متفاوتی برخوردار هستند و اینکه وسایل گرمایشی و سرمایشی خوابگاه، همگی با هم خاموش و روشن می شود ایجاد مشکل می کند.
میلانی همچنین در ادامه مشکلات اش در این خوابگاه ها می گوید که در آن زمان چون من تازه ازدواج کرده بودم و دو نفر بودیم و فقط درس می خواندیم، خواهان محلی ساکت و ارام برای مطالعه بودیم ولیکن همسایه های ما متاهلینی دارای فرزند و بسیاری از آنها خانم های خانه دار بودند. در نتیجه در روز و شب محلی ساکت و آرام برای درس خواندن در خوابگاه برایمان فراهم نمی شد مخصوصا کودکان که مهد کودک هم نبود و سرو صدای آنها تمام ساختمان را می گرفت.
امتیازی برای ازدواج دانشجویی؟
هنگامی که یکی از بارهای سنگین تشکیل ازدواج، یعنی سرپناه تامین باشد، می توان امیدوار بود که کشش به سمت ازدواج در زمان دانشجویی نیز افزایش می یابد. شاید یکی از مهمترین اهدافی که در تشکیل این خوابگاه ها موثر واقع شده است همین امر می باشد.
میلانی در این خصوص می گوید که با همه مشکلات و امکانات این خوابگاه ها، باید بگویم که این مساله به عنوان یک سرپناه برای شروع خوب است اما کافی نیست بهتر است امکانات این خوابگاه ها تجهیز تر شود.
نکویی نیز می گوید این که اول زندگی ات جایی داشته باشی که زندگی کنی و دیگر نگران دادن هزینه اجاره خانه نباشید، مساله خوبی هست هر چند در این خوابگاه ها هزینه ای را از ما دریافت می کردند ولیکن میزان آن به اندازه اجاره بهای بیرون نیست و این امکان را به افرادی که در کنار درس، کار هم می کردند می داد که در این دوران پس اندازی را برای ادامه زندگی داشته باشند.
اما در این میان فروهری نظر دیگری داشت او می گوید که میزان گرایش به ازدواج دانشجویی به این مساله، بسته به شرایط افراد متفاوت است وقتی قوانین گرفتن خوابگاه متاهلی این میزان رنگارنگ می باشد نمی توان توقع داشت همه دانشجویان به این موضوع گرایش یابند.
در انتها...
در انتها باید گفت، درست است که باید برای تسهیل در امر ازدواج( نه گرایش به ازدواج) موارد خوابگاه دانشجویی متاهلی را ایجاد نمود ولیکن نباید فراموش کرد که این میزان تنها با کمیت فایده ای ندارد.
متاهلینی که قرار است زندگی یک الی دو ساله خود را در این خوابگاه ها به سر ببرند باید در جایی باشد که حداقل امکانات اصلی زندگی را به میزان متوسطی در دسترس آنها قرار دهد و تنها چهاردیواری خالی نباشد. امکاناتی نظیر، ایجاد واحدهایی با متراژ های مناسب، تفکیک وسایل گرمایشی و سرمایشی از یکدیگر، برطرف کردن لوازم پوسیده مانند شیر آب، تامین خط تلفن از راه دور، نیز باید برای آنها در نظر گرفت.
همچنین پیشنهاد می شود که برای زوجینی که به تازگی ازدواج کرده اند و این مکان علاوه بر زندگی برای درس خواندن آنها هم به شمار می آید، طبقات مجزایی نسبت به زوجینی همراه فرزند و خانه دارها در نظر گرفت و همچنین برای کودکان این گروه نیز امکاناتی نظری مهد کودک و ... نیز جهت سامندهی آنان در نظر گرفت.
ما تو دانشگاه علوم پزشکي قم درس ميخونيم و مسئولاش ميگن اصلا خوابگاه متاهلي نداريم.خونه هاي سازماني هم که با پول بيت المال اداره ميشن براي اساتيد و مسئولاس تا خدايي نکرده از درآمد هاي ميليونيشون چيزي بابت اجاره خونه کم نشه.جاهاي ديگرو نميدونم.هر ماه هم بايد به جاي درس خوندن چقدر کار کنيم تا بتونيم از پس هزينه ها و اجاره هاي سنگين بر بيايم.
تقريبا سه ساله که ازدواج کردم،بعد از مدتي رفتم سراغ خوابگاه متاهلي و ثبت نام کردم کلي طول کشيد تا که نوبت بندي بشه بعد اصلا نفهميديم چي شد که گفتن خوابگاه هاي متاهلي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي تعطيل شد و تموم...
از ما که گذشت ولي مسئولين بدونن که اگه شرايط خوابگاه متاهلي رو جور کنن خيلي ثواب داره ها...
بنده و همسرم هردو دانشجوي کارشناسي ارشد هستيموبنده دانشجو روزانه دانشگاه خواجه نصير هستم ولي به ما خوابگاه متاهلي ندادند و گفتند تعداد خوابگاه ها کم است و فقط به دانشجوهاي دکتري خوابگاه تعلق مي گيرد.در حاليکه بنده طبق بررسي که کردم هم تعداد خوابگاه هاي متاهلي بيش از آني است که مسئولين مي گويند و هم دانشجوي ليسانسي را مي شناسم که خوابگاه متاهلي گرفته است.واي که اين پارتي بازي ها دارد چه بلايي سر مملکت ما مي آورد.خدايا تو کمکم کن...