آیت الله محمد حسین احمدی فقیه یزدی در گفتوگو با خبرنگار آزاداندیشی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص ضرورت برگزاری کرسی های آزاداندیشی در حوزه و دانشگاه اظهار داشت: رسالت حوزه و دانشگاه در زمینه تربیت افراد متخصص و تولید علم روزآمد مشخص است، این نهادها علاوه بر تاثیرگذاری در ابعاد علمی، فرهنگی و اجتماعی، در پیشرفت معنوی و سعادت اخروی انسان ها نقش بسزایی دارند.
وی تصریح کرد: تربیت در وهله اول یک مسئله فرهنگی است، فرهنگ ما هم بر اساس اعتقادات و ارزش های اسلامی پایه ریزی شده و از جمله مبانی دینی ما که در قرآن و روایات نسبت به آن تاکید شده، مسئله آزاداندیشی، کار گروهی و مشورت است، این یعنی تربیت نیروی آزاداندیش و ایجاد فضاهایی که افراد بتوانند آرای خود را به بحث و نقد بگذارند سفارش دین اسلام است و وجوه دینی دارد.
آیت الله احمدی فقیه بیان داشت: تا اسم آزادی به میان می آید عده ای ساز مخالفت می زنند؛ چرا که درک درستی از آزادی در ارائه نظریات و علوم ندارند، در صورتی که آزادی در اندیشه مبنای دینی و ارزشی دارد.
آزاداندیشی در حوزه علمیه یک سنت است/ مباحثه طلاب جنبه کرسی آزاداندیشی دارد
استاد برجسته حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: آزاد اندیشی در حوزه علمیه یک سنت است، اصلاً همین مباحثه که سال هاست در حوزه انجام می شود گاهی اوقات جنبه کرسی آزاداندیشی دارد؛ یعنی بحث سر آرای مختلف است نه موارد مورد اتفاق.
آیت الله احمدی فقیه یزدی عنوان داشت: اگر حوزه و دانشگاه می خواهند برای تعالی خود گام بردارند، بدانند برپایی محیطی که طلبه و دانشجو بتواند در آن تولید فکر کند و توانایی انتقاد داشته باشد در توانمندسازی نیروهای متخصص بسیار موثر است.
انتقاد از عدم اهتمام نخبگان حوزوی و دانشگاهی به کرسی های آزاداندیشی
وی با انتقاد از عدم اهتمام نخبگان حوزه و دانشگاه در زمینه برپایی کرسی های آزاداندیشی افزود: حضور جدی نخبگان حوزه و اعضای هیئت علمی دانشگاه ها علاوه بر آثار مثبتی که دارد، به رفع شبهات علمی که از سوی معاندان و دشمنان نظام اسلامی مطرح می شود، کمک شایانی می کند.
این استاد درس خارج فقه حوزه تاکید کرد: به اشتراک گذاری شیوه های جدید تدریس و روش های نوین پژوهش نیز باید در کرسی های آزاداندیشی شکل بگیرد تا پس از بررسی آن شیوه های کارآمدتر در تحصیل علم جایگزین روش های گذشته شود.
آیت الله احمدی فقیه یزدی با بیان این که برپایی کرسی های آزاداندیشی خلاقیت آفرین است، ابراز داشت: با وجود همه تاکیدات رهبر معظم انقلاب باز هم مشارکت فعال شخصیت های علمی و نخبگان در این کرسی ها کمرنگ است.
برپایی کرسی های آزاداندیشی خلاقیت آفرین است/ خلاقیت در جامعه نشاط ایجاد می کند
وی ادامه داد: وقتی مسئله ای خلاقیت ایجاد کند، به همراه آن نشاط هم ایجاد می شود، کرسی های آزاداندیشی با خلاقیت آفرینی ابتدا در محیط علمی نشاط ایجاد می کند و بعد به یک نشاط سیاسی و اجتماعی تبدیل می شود.
آیت الله احمدی فقیه یزدی گفت: توصیه ما به مسئولان آموزشی و تربیتی کشور این است که بسترهای لازم را برای توسعه کمی و کیفی فعالیت هایی نظیر برپایی کرسی های آزاداندیشی را فراهم کنند و در این خصوص برنامه ریزی مدون و متقن داشته باشند.
کرسی های آزاداندیشی در تقویت فرهنگ دینی موثر هستند
استاد برجسته حوزه علمیه قم اظهار داشت: کرسی های آزاداندیشی در تقویت فرهنگ دینی تاثیرگذار هستند و می توانند به عنوان یکی از مولفه های دانشگاه اسلامی در نظر گرفته شوند.
وی در پایان یادآور شد: مسئولان همچنین در نظر داشته باشند ارائه دیدگاه ها و سلایق مختلف باید در چارچوب قوانین و بر اساس ضوابط مشخصی باشد که به جای تاثیرات مطلوب، موجب هرج و مرج و اختلاف نشود.