مریم سکاکی در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در زنجان، بیان داشت: یکی از دغدغه های مهم حوزه سلامت، ارتقای شاخصهای سلامت مادران و نوزادان کشور است که مهمترین راهکار ارتقای آن، کاهش زایمان به طریق سزارین است.
وی با اشاره به آمار بالا و روزافزون سزارین در کشور که منجر به بروز عوارضی برای مادران و نوزادان شده است، خاطرنشان کرد: این موضوع متولیان سلامت را به چالش کشیده و در طرح تحول نظام سلامت راهکارهایی برای کاهش آن ارائه شده که مهمترین آن رایگان شدن زایمان طبیعی در مراکز دولتی است.
این کاشناس مامایی افزود: با توجه به سیاست های جمعیتی کنونی برای مادرانی که قصد داشتن فرزند بیشتر دارند، زایمان طبیعی برتر است؛ چرا که یک بار سزارین مستلزم تداوم این عمل بوده و به ناچار در زایمان های بعدی نیز باید به این عمل جراحی تن دهند که بالطبع عوارض جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت.
سکاکی تصریح کرد: در راستای اجرای بهینه طرح، مهمترین وظیفه ماماها سوق دادن مادران به سمت زایمان طبیعی از طریق آگاهی دادن به آن ها در خصوص مزایا و معایب هر یک از انواع زایمان است.
وی افزود: زایمان طبیعی در اکثر موارد بهترین نوع زایمان است و انجام عمل سزارین محدود به مواردیست که زایمان از طریق کانال طبیعی میسر نبوده یا با خطراتی جدی برای مادر یا جنین همراه باشد.
این کارشناس مامایی با بیان اینکه موارد استفاده از عمل سزارین محدود و مشخص است و الزاماً روش ارجح برای زایمان نیست، گفت: سزارین مانند هر عمل جراحی دیگر، عوارض و مخاطراتی برای مادر و نوزاد به همراه دارد؛ به گونه ای که خطر مرگ مادر در زایمان سزارین هشت برابر زایمان طبیعی گزارش شده است.
سکاکی گفت: گرچه بارداری و زایمان، دوره شادی بخش زندگی یک زن است؛ اما با اضطراب و ترس نیز همراه است و به طور متوسط یک زن از هر پنج زن باردار ترس از زایمان را تجربه می کند و بسیاری از سزارین های انتخابی به علت ترس از درد زایمان صورت میگیرد.
وی شرکت مادران در کلاس های آمادگی برای زایمان به همراه یکی از بستگان نزدیک و داشتن همراه آموزش دیده در کنار مادر را دارای نقش عمده ای در سلامتی مادر و نوزاد طی لیبر(مراحل درد زایمان) و دوره بعد از زایمان دانست.
این کارشناس مامایی استفاده از روش های تسکین درد غیر دارویی، افزایش رضایت از زایمان و افزایش مهارت مراقبت از نوزاد و در کل افزایش مهارت والد شدن را از اهداف تشکیل کلاس های آمادگی زایمان برشمرد و افزود: تکنیک هایی همچون آرام سازی، رایحه درمانی، تکنیک های تنفسی، ورزش در بارداری، ماساژ درمانی و غیره در این کلاس ها به مادر و همراه وی آموزش داده می شود.
سکاکی تصریح کرد: چاره اندیشی به موقع برای کاهش سزارین های اختیاری بدون اندیکاسیون طبی بخصوص در حاملگی اول، آموزش همگانی از طریق رسانه ها و دعوت از متخصصین آگاه و دلسوز جهت افزایش آگاهی عموم مردم برای ترغیب هر چه بیشتر به سمت زایمان طبیعی و افزایش تعداد کلاس های آمادگی برای زایمان در سطح شهر و دعوت از مادرانی که به اجبار تحت عمل سزارین قرار گرفته و برای چندمین بار سزارین شده و از معایب آن آگاهی دارند به عنوان گروه های حمایتگر در کلاس های آمادگی برای زایمان جهت تشویق مادران به زایمان طبیعی، از راه حل های مؤثر است.