در تحقیقات اخیر پژوهشگران کشور از نوعی پلاستیک شیشههای گرماسازی تولید شد که با روش اقتصادی دمای مورد نیاز در کورههای صنعتی و گلخانههای بخش کشاورزی را تامین میکند.
علی همتزاده مجری طرح در گفتگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو» با بیان اینکه این طرح با عنوان شیشه گرماساز اجرایی شده است، گفت: این شیشه در واقع سلولهای متشکل از دو جداره شفاف و یک لایه گاز است که بین این دو جداره شفاف پمپ میشود.
وی با اشاره به جزئیات این شیشه اظهار داشت: برای ساخت نمونه جدار دو لایه از شیشه پلکسی (plexy نوعی پلاستیک شفاف و شبیه شیشه) به ضخامت2 میلیمتر استفاده شد.
همتزاده ادامه داد: برای تولید این شیشه یک طرف این شیشه را را با گرافین تک لایه در فشار 6 گیگا پاسکال و دمای 1800 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه حرارت دادیم و از آنجایی که احتمال واکنش با اکسیژن و نیتروژن وجود دارد تمامی مراحل کار در محفظه عایق بندی شده موسوم به glove box که پر شده از آرگون خالص است، انجام میگیرد.
مجری طرح اضافه کرد: پس از این فرآیند الیاف شیشه به صورت شطرنجی روی یکی از لایهها قرار داده و تحت حرارت شدید لایه نشانی و در glove box که از اُزن خالص پر شده وارد میشود.
وی با بیان اینکه این الیاف در محفظه عایق بندی شده در فشار 1.5 مگاپاسکال و دمای 400 درجه حرارت داده میشود، خاطر نشان کرد: این الیاف به گونهای در مدت 10 دقیقه حرارت میشود که مقداری از گاز بین لایههای شیشه باقی بماند.
این محقق با تاکید بر اینکه در نهایت با تابش نور فرا بنفش به شیشه ساخته شده گرما تولیدمیشود، ادامه داد: در این مطالعات موفق به ارائه روشی جدید در تولید گرما شدیم.
مجری طرح با بیان اینکه استفاده از این طرح به لحاظ صرفه اقتصادی و به دلیل مقدار مصرف کم گاز ازن در فرآیندها حائز اهمیت است، یادآور شد: این فناوری به لحاظ بازدهی بالا، عملی بودن و سازگاری با محیط زیست و ماندگاری طولانی و اینکه هزینههای تولید انرژی گرمایی در صنایع از لحاظ اقتصادی بسیار گران تمام می شود، در مقایسه با دیگر روشهای تولید انرژی ارجحیت دارد.
همتزاده با تاکید بر اینکه این شیشه در فاز پایلوت تولید شده است، اضافه کرد: از این شیشه برای تولید گرما در کورههای صنعتی و گلخانههای کشاورزی استفاده میشود.