به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، فرآیندهای تولید سوخت بیودیزل به عنوان جايگزین گازوییل در تمامی کشورهای صنعتی مشابه است ولي تفاوت عمدهای که موجب بروز نقاط ضعف یا قوت عمده بین این واحدها میشود، در بخش پایین دستی فرایند تولید یعنی تخلیص و جداسازی بیودیزل است.
این فرآیند بهطور قابل ملاحظهای بر روی کیفیت و هزینه تمام شده بیو دیزل موثر است.
بر این اساس، سنتز غشاهای نانوفیلتراسیون مقاوم در برابر حلال در مقیاس نیمه صنعتی به کمک فناوری نانو جهت تخلیص بیودیزل نه تنها الزامات زیست محیطی را برآورده خواهد كرد بلکه در کاهش قیمت پایه بیودیزل موثر است.
در اين راستا گروهي از محققان دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی بابل با هدف مقاوم ساختن غشای نانوفیلتراسیون کامپوزیتی لایه نازک با استفاده از ترکیبات غیر خطی پروژه تحقيقاتی را در اين زمينه اجرايی كردند.
پلیمرهای مورد استفاده در ساخت غشا، خانواده پلیمرهای سولفونی و پلی اترسولفون (PES) که به دلیل دمای انتقال شیشهای بالا، پایداری حرارتی و استحکام مکانیکی مطلوب و هزینه پایین گزینهای مناسب برای ساخت غشاهای نانو فیلتراسیون در محیط آبی به شمار میروند.
در اين تحقيق براي مقاوم ساختن غشای نانوفیلتراسیون کامپوزیتی لایه نازک، نخست ساختار پایه نگهدارنده پلی سولفونی به روش اصلاح تودهای با پلیمرهای مقاوم پلی سولفونی، تقویت شده سپس لایه پلی ایمیدی PEI به روش پلیمریزاسیون بین سطحی بر روی آن تشکیل و در نهایت میزان پایداری پایه نگهدارنده و تأثیر کوپلیمرهای مقاوم بر روی عملکرد غشاهای مقاوم به حلال ساخته شده در سیستم آلی- آلی بررسی شد.
غشاهای نانوفیلتراسیون متداول به سبب پایداری شیمیایی و حرارتی پایین در مقابل حلالهای غیر آبی دیگر کاربرد نداشته و استفاده از آن را با محدودیت همراه میسازد ولي در اين تحقيقات پژوهشگران به نسل جدیدی از غشاهای نانوفیلتراسیونی دست يافتند که علاوهبر پایداری شیمیایی و حرارتی بالا، از کلیه مزایای غشاهای نانوفیلتراسیونی در زمینه تخلیص و فرایندهای جداسازی برخوردار است.
این نوع غشاها میتواند در صنایع غذایی، صنایع شیمیایی، صنایع چوب و کاغذ، صنایع دارویی، صنایع نفتی و پتروشیمی به کاربرده شوند.