به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در ایلام، کلثوم یوسفی در نشست ماهواره که امروز در طرح ولایت استانی برگزار شد، بیان کرد: ماهوارهها به دلیل دسترسی آسان برای عموم مردم به عنوان ابزاری قوی در دست سلطهگران غربی قرار دارند. از زمانی که ماهواره اختراع شد تاکنون حدود ۲000 شبکه ماهوارهای در جهان فعال شده است و از این میان ۳۰۰۰ شبکه در ایران از طریق دیش های معمولی قابل دریافت می باشند.
وی با بیان این که برنامههای تفریحی و سرگرمکننده ماهواره در دراز مدت باعث یکسانسازی سلیقه قشرهای عظیم جامعه و ایجاد شکافهای جدید طبقاتی میشود و استفاده نامحدود و غیرهدفمند از آن میتواند آثار زیانباری بر مردم و خانوادهها داشته باشد، افزود: تا چند سال پیش، بیشتر برنامه های ماهواره روی جوانان یا ناراضیان سیاسی تمرکز داشتند، اما در سالهای اخیر با تأسیس شبکههای بیبیسی، من و تو، صدای آمریکا و فارسیوان، نسل جدیدی از شبکههای ماهوارهای تأسیس شده اند.
استاد دانشگاه های ایلام تصریح کرد: شبکههای قدیمی بسیار سطحی و شعاری کار میکردند، اما شبکههای جدید خط و مشی هماهنگی با هم دارند و استراتژی کاملا مشخصی را پیروی می کنند؛ از طرفی بیشتر مخاطبین آنها زنان، خانوادهها و اقشار عادی جامعه هستند، لذا برنامه ریزان رسانه های بیگانه سعی میکنند با روشهای غیرمستقیم در لابهلای برنامههای سرگرمی، سیاسی، فیلم و سریال بر ذهن مخاطب و رفتار او تأثیر بگذارند.
یوسفی با بیان این که دلیل اصلی و مهم مردم برای گرایش به ماهواره این است که شاید شبکههای داخلی پاسخ مناسبی برای نیازشان ارائه نکرده اند، ادامه داد: در بعضی ایام سال برنامههای صدا و سیما جذابیت ندارند. از سوی دیگر رسانههای غربی با روشهای مدرن خبری برای مخاطب به گونه ای نیازسازی میکنند که اعتماد مخاطب را جلب می نمایند.
وی یکی از علل گرایش مردم به ماهواره را عدم رعایت بعضی خط قرمزها توسط شبکههای خارجی اعلام کرد و گفت: از دیگر علتهای گرایش مردم به شبکههای ماهوارهای تنوع موجود در این شبکههاست، تنوع طلبی خصلت ذاتی انسان است.
جمع کردن دیش کافی نیست و باید کار فرهنگی کرد
این استاد دانشگاه گفت: دلیل دیگر گرایش به ماهواره این است که ما به جای کار فکری، فرهنگی، اقناعی ذهن مخاطب و بیان ضررهای آسیب های ماهوارهای به روش ممنوعیت و جمعآوری دیشها اکتفا کرده ایم که متأسفانه اجرای ناقص این طرح نه تنها هیچ اثر مثبتی نداشته است، بلکه اعمال ممنوعیت، زمینه های جذابیت بیشتر را فراهم کرده است. باید در کنار اجرای درست و بدون تبعیض قانون بر روی کار فرهنگی و اقناع ذهن مردم تمرکز کرد.
یوسفی ادامه داد: یک دلیل دیگر این است که در کشور ما هنوز ارگانهای فرهنگی نتوانستهاند اوقات فراغت فرزندان را پر کنند. در کشور ما فضاهای ورزشی، تفریحی، سرگرمی و هنری فراوان، ارزان، قابل دسترس و جذاب ایجاد نشده است اما در ماهواره ۴۰ شبکه کودک، ۳۰ شبکه ورزشی،۱۲۰ شبکه موسیقی و صدها شبکه علمی و فرهنگی، هنری، مد و لباس، سرگرمی، ۵۰۰ شبکه سینمایی و ۲۰۰ شبکه سریال به جذب مخاطب می پردازند.
وی بیکاری و تنهایی را مهمترین علت در جذب جوانان به ماهواره عنوان کرد و افزود: کسی که در طول روز برنامهای منظم برای خود و خانواده اش ندارد، زمینه ورود تفکرات و کارهای شیطانی را فراهم میکند، در کنار بیکاری، تنهایی نیز عامل مهمی محسوب می شود. والدین باید به کمک مسجد، روحانیت، کانونهای فرهنگی سالم، ورزش و غیره اوقات فراغت فرزندانشان را پر کنند و از بیکاری آنها جلوگیری نمایند.
این استاد دانشگاه های ایلام با اشاره به این مطلب که، یکی از اقدامات ماهواره تهاجم فرهنگی و ایران ستیزی است، تصریح کرد: سالها پیش مقام معظم رهبری فرمودند: دشمن در تدارک تهاجم فرهنگی است و بارها با تعبیراتی مثل شبیخون، فتنه فرهنگی، ناتوی فرهنگی و جنگ نرم هشدار دادند که متأسفانه آن گونه که شایسته بود، توجه نشد.
یوسفی اذعان داشت: دشمن از هر ابزار و رسانهای برای هجوم به فرهنگ ما استفاده میکند و با ساخت مستندها و فیلمهایی مانند ۳۰۰، آرگو، سنگسار ثریا، بدون دخترم هرگز، یا فیلمهای ضد اسلامی و ضد شیعه مثل شمشیر اسلام، محاصره، فتنه و فیلمهای شرمآور علیه رسولان خدا و قرآن میخواهد جوان ایرانی را از ایرانی بودن و مسلمان بودن خود متنفر کند، هویتش را بگیرد و آن ها را به سبک زندگی غربی متمایل کند.
وی یکی از اهداف ماهواره را تهی کردن جامعه ایرانی از فرهنگ اصیل اسلامی و فروپاشی از درون اعلام کرد و ابراز داشت: کاری را که دشمن در جبهه نظامی و جنگ سخت نتوانست با بمب و موشک انجام دهد در جبهه فرهنگی و جنگ نرم با بی هویت کردن جوانان انجام می دهد.
این استاد ادامه داد: تحقیر سنتهای ملی و تکریم فرهنگ بیگانه، تخریب هویت ملی، تغییر و تخریب مفاهیمی مثل آزادی بیان، حقوق بشر، آزادی عقیده، تهی شدن ادبیات و زبان ایرانی از زیباییهای خود، ترویج مدگرایی و ارائه مدهای آرایشی و پوشش نابهنجار، گسترش فرهنگ مصرفگرایی، نشان دادن جلوه خرافی از دین، الگو قرار دادن بازیگران، خوانندهها و فوتبالیستها برای جوانان، زیر سوال بردن فرهنگ جبهه، ایثار و شهادت و انتخابات همه بخشی از هجوم همه جانبه دشمن غربی از طریق رسانهها به فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی است.
چه آسیبهایی از طریق شبکههای ماهوارهای متوجه خانوادهها و جوانان میشود؟
یوسفی ماهواره را یک رسانه قدرتمند و منحصر به فرد دانست و خاطرنشان کرد: مهمترین خطر ماهواره، بحث جهانی سازی فرهنگی می باشد. گردانندگان امپراطوری رسانهای غربی به دنبال نابود کردن حوزه فرهنگهای سنتی ملتها و مسلط کردن فرهنگ آمریکایی بر همه مردم دنیا به نام جهانی سازی است.
وی بیشترین مخاطبان ماهواره را زنان، خانواده های مذهبی، و اقشار عادی جامعه اعلام و تصریح کرد: اختلافات خانوادگی، سستی حریم های خانواده، ترویج خشونت، سست شدن بنیان خانواده، افزایش آمار دختران فراری، بد حجابی و زنان خیابانی، تبلیغ تنوع طلبی و هوس بازی از پیامدهای گرایش به این رسانه است.
این استاد داننشگاه های ایلام افزود: در برنامههای این شبکهها صحنههای خشن بدون توجه به سن مخاطب نمایش داده میشود و مسلما این برنامهها در ضمیر ناخود آگاه افراد تأثیر خواهد گذاشت. گاهی در فیلمهای سه بعدی چنان هنرمندانه صحنهها ساخته می شوند که افراد آموزش خشونت میبینند. چندی پیش رسانهها، خبری را منتشر کردند که جوانی تحت تأثیر برنامههای ماهواره خواهر زاده کودک خود را به قتل رسانیده است.
یوسفی ورود بدون کنترل ماهواره در خانوادهها را به ورود نامحرم، فردی لاابالی و دوست ناباب تشبیه کرد و گفت: به دنبال این رویه، اختلاف بین زن و شوهر بالا می گیرد، زیرا ماهواره به ناموس خانواده چشم طمع دارد، دین آنها را میگیرد، اعتقاداتشان را ضعیف میکند، مرزهای حیا و غیرت را میشکند، حقایق سیاسی و اجتماعی را وارونه جلوه میدهد، وقت آنها را میدزد و آنها را به همدیگر بدبین میکند، این نکات نشان میدهد که شبکههای ماهوارهای بطور هدفمند عفت، غیرت و روابط خانوادگی سالم را نشانه گرفته اند.
وی خاطرنشان کرد: در فیلمها، دختران موفق به کسانی تعبیر می شوند که خارج از خانه آزاد هستند و دخترانی که داخل خانواده می باشند را ناموفق و افسرده جلوه میدهند. تکرار این حالت به افسردگی خانم ها منجر میشود و زمینه های فرار و رویگردانی جوانان از منزل را محیا می کند. فضای القا شده خیانت و ارتباط با نامحرم خانواده را به سمت بدبینیها و بی اهمیت شدن نقش پدر، اختلاف بین زوجین و دور شدن فرزندان از خانواده میکشاند، وقتی پدر و مادری با دختر و پسر جوانشان فیلمی عاشقانه میبینند پردههای حجاب و عفاف از بین میبرد.
این استاد دانشگاه با بیان این که زمانی که بد حجابی سیر صعودی یافت و چشمان هوس باز این روند را تشویق کردند جامعه به سالن خود نمائی برای مردان نامحرم تبدیل میشود، اذعان داشت: در این جامعه روابط دور از خانواده، زنان خیابانی و روابط پنهانی مردان و زنان متأهل زیاد میشود.
یوسفی اذعان داشت: در چند سال اخیر آرایشهای زننده زنان متأهل و دختران جوان که ایران را رکورد دار مصرف لوازم آرایشی بهداشتی جهان کرده است، بروز رفتارهای دوستانه و بیان کلمات دوستانه به نامحرمان در جامعه به شدت زیاد افزایش یافته است. مردم دنیا هر سال 160میلیارد دلار صرف خرید لوازم آرایشی می کنند که سهم مردم ایران از این آمار 1 میلیارد و 200میلیون دلار است، متاسفانه ایران رتبه هفتم در جهان و رتبه دوم آسیا در استعمال مواد آرایشی را به نام خود ثبت کرده است.
وی با اشاره به این که آنچه در شبکههای ماهوارهای به ویژه من و تو و فارسیوان مشاهده میشود این است که بازیگران فقط به دلیل زیباییشان جلوی دوربین هستند و درتمام برنامه زیباییهای صورت و اندام آنان نمایش داده میشود، افزود: این سریال ها احساسات جنسی و شهوت مخاطب به ویژه آقایان را به صورت غیر مستقیم تحریک میکنند که برای تفریح و تنوع هم که شده دنبال این مسائل باشند و ذهنشان درگیر این مطالب شود.
این استاد دانشگاه های ایلام گفت: کمترین اثر این مسأله، این است که روابط زن و شوهر کمرنگ شده و رضایت جنسی از همدیگر نخواهند داشت. ناآرامی، ناامنی روانی و بیاعتمادی به همدیگر در افراد خانواده ایجاد خواهد شد و کم کم فرزندان تحت تأثیر این برنامهها پدر و مادر اصیل، سنتی و مذهبی خود را بی کلاس و عقب افتاده میدانند و خانواده دچار بحران خواهد شد.
یوسفی یکی از ویژگیهای مهمی که اسلام و دیگر ادیان آسمانی برای مرد ارزش میدانند را داشتن غیرت عنوان کرد و اذعان داشت: از موانع اصلی انحراف و یکی از سدهای محکم فرهنگی جامعه ما در برابر فساد و انحراف غیرت است، بعضی از مردان جامعه ما هیچ حساسیتی نسبت به آرایش و پوششهای زننده نوامیس خود ندارند. آیا اینها نمیدانند مردانی که از چشمان خود مراقبت نمیکنند چگونه و با چه نگاه لذت جویانهای به ناموسشان نظاره میکنند؟ شبکههای ماهوارهای به ویژه در فارسی وان و من و تو به شدت بر غیرت زدایی تمرکز دارند، زیرا آنها میدانند تا غیرت مردان باشد عفت و حیای زن لکهدار نمیشود.
وی با بیان این که دیدن برنامههای برخی شبکههای ماهوارهای موجب بلوغ زودرس بچهها میشود تصریح کرد: اگر فرزندان صحنههای مبتذل، رقص و تحریک کننده را ببینند و شرایط ازدواج برای آنها فراهم نباشد سعی میکنند عطش خود را از راه خود ارضایی یا ارتباطهای غیر اخلاقی فرو بنشانند.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: مسأله سبک زندگی با مسائل سیاسی عجین شده است، اگر در کشوری یک سیستم سیاسی بتواند بر سیستم دیگری پیروز شود، قطعاً فرهنگ و سبک زندگی خود را هم به جامعه و سیستم تحمیل میکنند. به عنوان مثال؛ وقتی دولت انگلیس شبکه بیبیسی فارسی را با هزینه میلیاردی به زبان فارسی تأسیس میکند خیلی سادهلوحانه است اگر خیال کنیم به خاطر دلسوزی برای مردم ما اینکار را کرده است. زمانی میتوانیم سبک زندگی و هویت ایرانی- اسلامی خود را حفظ کنیم که با بالا بردن آگهی و رشد فکری و اعتقادی مردم، آنها را مسئول حفظ هویت خود و بچههایشان کنیم.
یوسفی اذعان داشت: از زمانی که تلویزیون اختراع شد و در تمام جهان پخش گردید سبک زندگی مردم عوض شد. مالکان این شبکهها و افرادی مثل رابرت مرداک، مؤسس فارسیوان که دهها شبکه و خبرگزاری دارد ، دنبال این هستند که در راستای اهداف اندیشه لیبرالیستی خود همسان سازی فرهنگی ایجاد کنند و الگوی خاصی در زندگی از خوردن، پوشیدن، آرایش، ارتباطات، سلیقهها و رفتارهای اجتماعی سیاسی ارائه دهند؛ به عبارت دیگر اکثر مردم دنیا آنطوری رفتار میکنند که گردانندگان این شبکهها میخواهند.
وی با تاکید بر این مطلب که 7 درصد پسران ایرانی آرایش می کنند، تصریح کرد: ولی امر مسلمین امام خامنه ای می فرمایند: ماهواره گنداب فسادی است که تیرهای زهر آگین خود را به سمت ملت ها و کشور ها هدف گیری می کند.
این استاد با اشاره به این که از طریق ماهواره در کوتاهترین زمان ممکن و بدون نیاز به طی طریق می توان به دورترین سرزمین جهان سفر کرد و از اخلاق و عادات مردم آن سوی دنیا مطلع شد، افزود: ماهواره سهولت ارتباط نقاط مختلف جهان را تسریع می بخشد و به ما امکان می دهد که تصاویر دورترین نقاط جهان را مستقیما مشاهده کنیم.
یوسفی بهینه سازی ساختار اطلاع رسانی کشورها را یکی دیگر از ویژگی های مثبت این رسانه ارزیابی کرد و اذعان داشت: ماهواره در زمینه های مختلف زمین شناسی، هواشناسی، نقشه برداری، گفت و گوهای تلفنی، تلکس، نمابر و غیره، اطلاعات چشمگیری را به مخاطبانش ارائه می دهد.
وی افزود: ماهواره وسیله ای است که ابنای بشر را با وجود اختلاف در نژاد، زبان، فرهنگ، نوع حکومت و غیره از احوال و اخبار یکدیگر آگاه می کند. امروزه بسیاری از برنامه ها و فیلم هایی که از طریق تلویزیون های داخلی پخش و عرضه می شود از طریق ماهواره ارسال می گردند و در دسترس تمام جهان قرار می گیرند.
این استاد گفت: سرعت و دقت ارائه اخبار، کم هزینه بودن، جلوگیری از هدر رفتن منابع انسانی و نجات جان انسانها، استفاده نظامی در زمان جنگ و افزایش ویرانی ها و خسارتها دیگر کارکردهای ماهواره هستند.
یوسفی با تاکبد بر این مطلب که رسانه ملی بايد به منظور رقابت با شبكه های ماهواره ای حجم توليدات خود را افزايش دهد، ابراز داشت: باید حجم توليدات در رسانه ملی با توجه به توان گسترده مالی تلويزيون برای ساخت سريال های کیفیت الف، افزايش یابد و وظيفه اصلی مسئولان فرهنگی، ايمن سازی افراد جامعه در برابر هجــوم بيگانگــان و افزايــش قدرت مقــاومت آنان است. ايمــن سازی با بـرنامه ريزی های هدفمند برای گسترش شناخت معارف الهی و باورهای اعتقادی ميسر است كه می تواند با گذشت زمان، افراد جامعه را به خودآگاهی و خود باوری برساند.
وی گفت: محـدودیت آفرينی در استفاده از برنامه های ماهواره بدون جايگزين كردن برنامه های سازنده و مورد علاقه جوانان در رسانه های ملی به نتيجه نخواهد رسيد؛ بنابراين گسترش شبكه های راديويی و تلويزيونی و توسعه برنامه های گوناگون، بايد در برنامه های اساسی دولت به ويژه مسئولان صدا و سيما قرار گيرد.