به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، برنامه ثریا این هفته به بررسی عملکرد دولت در یک ساله گذشته پرداخت و در این باره دکتر محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت و معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی، در برنامه ثریا حضور یافت.
دولت با کنترل پایه پولی و نقدینگی، تورم را کنترل کرد
نوبخت در ابتدا به بررسی چگونگی کنترل نرخ تورم پرداخت و اذعان داشت: تلاش شد تمام راه هایی که تورم در سال های گذشته به سبب آن ها ایجاد شد، بسته شود؛ تورم به عنوان افزایش قیمت چشمگیر در دوره ی معین از چند عامل نشات گرفت.
تعادل عرضه و تقاضا می تواند موجب ثبات قیمت و عدم تعادل آن ها موجب تغییر قیمت ها شود؛ اگر به قدرت خرید و افزایش تقاضا دامن زده شود و متناسب آن عرضه وجود نداشته باشد، قیمت افزایش خواهد یافت؛ برای کنترل این امر به عامل افزایش تقاضا پرداخته شد.
بحث پایه پولی و ضریب فزاینده پولی دو دلیل افزایش نقدینگی در جامعه است؛ پایه پولی قدرتی است که حاکمیت ایجاد می کند؛ اگر دولت بنا به هر دلیلی کسری بیاورد و مجبور به استقراض از بانک مرکزی شود، بدهی ایجاد می شود و این میزان پول مطالبه شده از بانک مرکزی وارد اقتصاد می شود.
سال های گذشته کسری بودجه سبب افزایش پایه پولی می شد و در سالی که گذشت تلاش شد از کسری بودجه جلوگیری شود؛ پیش بینی شد میزان 210 هزار میلیارد تومان تا پایان سال تحقق نخواهد یافت در نتیجه تقاضای تقلیل سقف بودجه از 210 هزار به 150 هزار میلیارد تومان داده شد و مجلس این میزان را به 170 هزار میلیارد تومان کاهش داد؛ با این اقدام جلوگیری افزایش پایه پولی گرفته شد.
تنها عامل افزایش پایه پولی و در نهایت تورم، بحث تقاضا نیست
مقصودی، مجری برنامه، خواستار ارزیابی نسبت به تناقض موجود در آمارهای اعلام شده از سوی دولت که بیانگر افزایش 20 درصدی پایه پولی و 29 درصدی نقدینگی در یک سال گذشته است، باشد که نوبخت چنین اظهار کرد: اگر قرار بود پایه پولی رشد منفی داشته باشد باید انتظار شیب چشمگیر تری برای کاهش تورم داشته باشید؛ دولت توانست رشد 40 درصد تورم را تا پایان سال گذشته به زیر 35 درصد برساند و اکنون بر طبق گزارش مرکز آمار تورم 12 ماهه در مرداد ماه به 3/22 درصد رساند.
تنها عامل افزایش پایه پولی و در نهایت تورم، بحث تقاضا نیست؛ بحث افزایش تسهیلات از عوامل افزایش نقدینگی تلقی می شود که از سوی دولت محدود شد؛ 1/4میلیارد دلار از منابع نفتی فروخته شده، در حسابی بود که امکان برداشت وجود نداشت؛ دولت توانست با مکانیزم قانونی به نوعی از این حساب برداشت کند و بخش قابل توجهی از مطالبات پیمانکاران را پرداخت کند؛ برای پرداخت مطالبات پیمانکارن از بانک مرکزی استقراض نشده است بلکه از منابع نفتی فروخته شده استفاده شد.
دریافت اطلاعات حساب مردم باعث ناامن شدن نظام بانکی می شود
سخنگوی دولت در ادامه به شفافیت اطلاعات در بحث یارانه ها، اذعان داشت: از ابتدا گفته شد دولت نسبت به یارانه ها مقید است تا به همه افراد یارانه داده نشود و تلاش شد کسانی که شرایط دریافت یارانه را ندارند، حذف شوند؛ اگر قرار باشد به تولید کمک شود گاهی نیاز است از سوی افزایش قیمت قابل توجهی نسبت به سوخت تامین منابع شود، در این امر با تاثیری که بر نرخ تورم وجود دارد، محدودیت ایجاد می شد.
دولت تلاش داشت در 90 روز شناسایی کافی داشته باشد و پی برد اشکالات بسیاری در این زمینه وجود دارد؛ دولت متوجه شد اگر دقت لازم را در این زمینه خرج نکند بیش از منافع مالی که کسب می شود، آسیب وارده به مردم به مراتب بیشتر خواهد بود؛ تلاش شد با دقت بیشتر منابع کسب شده به افراد نیازمند تر و با درآمد کمتر تخصیص یابد.
دولت به غیر از مالیات ارزش افزوده، جهش قابل توجهی در درآمدهای گمرک داشته است؛ دولت حاضر شد رقمی حدود 500-400 میلیارد تومان به اعتبارات افزوده شود مشروط به این که این اعتبارات صرف نظام جامع اطلاعاتی مالیاتی شود؛ اکنون بخش قابل توجهی از نظام جامع مالیاتی عملیاتی شده است؛ این اوامر نشان دهنده ترمیم زیر ساخت ها است.
هیچ کشوری از سپرده های مردم در نظام بانکی مالیات دریافت نمی کند و اگر این اقدام صورت گیرد خود به خود فرار سرمایه از نظام بانکی صورت می گیرد؛ گاهی دریافت اطلاعات حساب برای حذف یارانه های برخی از افراد از یک سو نفع دارد و از سوی دیگر می تواند نظام بانکی را نا امن سازد؛ دولت به رعایت قانون مقید است و از 41 پایگاه اطلاعاتی بهره مند خواهد شد.
شتاب در امر یارانه ها موجب اثرات سوء در زندگی مردم می شود
وی در ادامه گفت: در یک سال گذشته دولت در تلاش بود، منابع کافی برای ایجاد بانک های اطلاعاتی در زمینه نظام جامع مالیاتی را فراهم کند؛ نبود بانک اطلاعاتی جامع باعث بروز مشکلاتی در زمینه پرداخت یارانه شد به طور مثال کسانی که خارج از کشور هستند نباید یارانه دریافت کنند؛ زمانی که بحث قطع یارانه برخی افراد مطرح می شود اولین کسانی که دچار ترس می شوند اقشار کم درآمد جامعه هستند.
دولت در تلاش است عدالت در جامعه برقرار شود و از منابع به دست آمده از یارانه ها در جهت خدمت بهتر به مردم استفاده شود؛ از حذف یارانه ها برخی افراد یک ریال برای جبران کسری بودجه، اعتبارات جاری عمرانی و... استفاده نمی شود؛ بیش از 11 هزار و 300 میلیارد تومان برای یارانه ها از خزانه عمومی استفاده می شود؛ اگر امر یارانه ها با شتاب و عدم دقت انجام شود آثار سوء بسیاری بر زندگی مردم خواهد داشت.
موضع دولت در زمینه مالیات عایدی سرمایه
نوبخت در خصوص موضع دولت در زمینه مالیات بر خانه های خالی و مالیات عایدی سرمایه، اذعان داشت: اقدامی که از سوی دولت صورت گیرد قطعا نماینده در مجلس حضور می یابد؛ این امر در ابتدا در کمیسیون تخصصی در دولت مطرح می شود و در نهایت با بررسی و ارزیابی به رای گیری گذارده می شود، هیچ طرحی بدون رای گیری در هیات وزیران به مجلس ارائه داده نمی شود.
در نهایت طرحی که به مجلس ارائه می شود همواره با نماینده ایی از سوی دولت در مجلس مطرح می شود؛ مسئله مالیات بر خانه های خالی و عایدی سرمایه در هیات وزیران تعیین تکلیف نشده است.
طرح دولت برای خانه دار شدن جوانان
وی با تاکید بر این که افزایش وام خرید مسکن در حد نامه دو تن از هیات وزیران به رئیس جمهور است، افزود: بدون تردید رئیس جمهور این امر زا به یکی از کمیسیون های مرتبط با دولت ارجاع خواهد داد؛ در کمیسیون نظرات کارشناسی مطرح شده در نامه مورد مدافع قرار خواهد گرفت؛ در مرحله بعد در جلسه ایی با حضور اعضای هیات دولت این نامه بررسی خواهد شد و هر وزیر با توجه به حیطه کاری خود این مسئله را بررسی می کند.
اکنون بیش از 800 میلیارد تومان به تامین انشعابات آب و برق مسکن مهر تخصیص داده شده است تا افرادی که ثبت نام کردند بتوانند مسکن خود را دریافت کنند؛ راه های پیشنهادی برای خانه دار شدن جوانان، در هیات دولت بررسی می شود و دولت تامین مسکن جوانان را از وظایف خود می داند.
نوبخت در خصوص وام ازدواج اظهار داشت: وام ازدواج با توجه به برنامه ریزی های صورت گرفته و تلاش های انجام شده، بعد از عید سعید فطر در حال پرداخت است؛ دولت خود را در این زمینه متعهد می داند.
تحریم ها و نقش آن در اقتصاد کشور
سخنگوی دولت در ادامه به تحریم و نقش آن در اقتصاد کشور پرداخت و گفت: تمام تلاش دولت در این جهت است که تحریم های ناعادلانه نسبت به ملت ایران لغو شود؛ برنامه های آینده دولت بر اساس لغو تحریم ها طرح ریزی نشده است و دولت خود را برای افزایش تحریم ها نیز آماده می کند؛ توانایی و ظرفیت داخلی کشور این امکان را به دولت می دهد با وجود تحریم ها کشور اداره شود.
ضمن این که تلاش می شود تحریم ها برداشته شود و منابعی که حق مردم است، گرفته شود، خود را برای شرایط سخت تر آماده می کنیم و پیش بینی های لازم صورت می گیرد؛ تمام همت دولت بر این است که از ظرفیت داخل کشور استفاده شود.
بیش از 2906 طرح بزرگ در کشور ناتمام است
نوبخت در انتها به سفرهای استانی و ادامه آن اشاره داشت و گفت: با توجه به این که بیش از 2906 طرح بزرگ در کشور ناتمام است و محدودیت منابع وجود دارد، تلاش دولت بر این است طرح های مهم در استان ها تامین منابع شود و طرح ها تا پایان سال به فرجام برسد؛ رئیس جمهور در سفرها و انجام طرح ها بر اساس احساسات تصمیم نمی گیرد، کار کارشناسی صورت می گیرد، امکانات مورد بررسی قرار می گیرد و منابع تعیین می شود.
طرح هایی که تا پایان امسال امکان اتمام آن ها وجود داشته باشد 100 درصد تامین منابع خواهد شد؛ طرح هایی که برای سال آینده برنامه ریزی شده است باید در نیمه اول سال آینده به اتمام برسد.