به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از بیرجند، مصطفی کواکبیان شب گذشته در جمع دانشجویان دانشگاه بیرجند گفت: اگر بخواهیم به موضوع سیاست حارجی در دولتها بعد از پیروزی جمهوری اسلامی نگاهی داشته باشیم میبینیم که مبانی و اصول اساسی در سیاست خارجی این دولتها ثابت و استراتژیها و راهبردهایی که ما را به هدف میرساند متفاوت بوده است.
وی با بیان اینکه یکی از شعارهای اساسی روحانی و دولت یازدهم موضوع گشایش در روابط خارجی و لغو تحریمها بود، افزود: در این راستا دولت اقدامات زیادی انجام داده است و زمان زیادی هم برای این کار گذاشت و از پنج مقوله دیپلماسی، اقتصاد، فرهنگ، سیاست داخلی و تحول اداری مهمترین وجه کارنامه دولت یازدهم سیاست خارجی و دیپلماسی است.
دبیر کل حزب مردمی سالاری با بیان اینکه دولت برای لغو تحریمها نیاز به سامان دادن موضوع هستهای داشت، گفت: تحریمها به دلیل مسائل هستهای بود هر چند که در دولت قبلی هم میشد جلوی این تحریمها را گرفت و ما هم در مجلس فریاد کشیدیم که قطعنامه علیه ایران صادر میشود و باید جلوی آن را گرفت؛ اما آقایان گفتند که اینها کاغذ پاره است.
کواکبیان افزود: دولت یازدهم یکی از کارهای خوبی که انجام داد در سیاست خارجی این بود که مذاکرات را از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه منتقل کرد؛ چراکه قبل از این کار نگاه امنیتی به چالش هستهای بود، اما بعد از این نگاه دیپلماتیک بر نگاه امنیتی غلبه کرد.
وی بیان داشت: نمیخواهم بگوییم که توافق نامه ژنو هیچ اشکال و ایرادی ندارد؛ اما بهترین توافقی بود که شد به آن دست پیدا کرد و کشورهای ۵+۱ به امضای توافق نامه راضی شدند.
دبیرکل حزب مردم سالاری با بیان اینکه دور اخر مذاکرات قرار است که فردا انجام شود، افزود: در سیاست خارجه علاوه بر رایزنی برای توافقات گشایشی در روابط خارجی به خصوص اتحادیه اروپا نیز وجود داشت که به تبع اینکه مذاکرات را پیش میبردیم نگاه این کشورها نسبت به ایران تغییر پیدا کرد.
کواکبیان با بیان اینکه در پی این روابط دیپلماسی گشایش اقتصادی هم حاصل شد، گفت: در مرحله اول نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار پول دریافت کردیم و شرکتهای مختلفی که ایدهای مختلف و پیشنهادهایی را در مورد قرارداد بستن با ایران داشتند.
وی با بیان اینکه نگاه سیاست خارجی یک نگاه اقتصاد محور بود، گفت: این یک نقطه مثبتی است؛ چراکه باید از دیپلماسی یک منفعتی برای ما حاصل شود.
ظریف هنوز سفری به کشور عربستان نداشته است/ مکدرترین روابط در این مدت را با عربستان داشتهایم
نماینده مردم سمنان در مجلس بیان داشت: محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در مدت یک سال و پنج ماه گذشته بیش از پنج ماه را خارج از کشور و در حال مذاکره بوده است و به سایر مواردی که در دیپلماسی به ان نیاز داریم، نپرداخته است.
کواکبیان با بیان اینکه در این مدت ظریف کمتر به کشورهای همسایه پرداخته است، گفت: یکی از مباحث مهم این است که ظریف هنوز سفری به کشور عربستان نداشته است و مکدرترین روابط در این مدت را با عربستان داشتهایم.
وی با اشاره به اینکه هماکنون 5000 تبعه ایرانی در زندانهای حدود 35 کشور خارجیاند، گفت: هرچند شاید این افراد مجرم باشند و کار خلافی را مرتکب شده باشند؛ اما چون ایرانی هستند باید از آنها حمایت کنیم؛ اما در این راستا کاری صورت نگرفته است.
دبیر کل حزب مردمی سالاری افزود: قرار نیست چون مذاکرات هستهای را داریم همه بحثهای دیگر تعطیل شود؛ بلکه باید در کنار آن کارهای دیگر هم صورت گیرد.
کواکبیان با اشاره به نقش ایران در تحولات سوریه و عراق گفت: در سوریه تمام کشورهای غربی جمع شدند که بشار اسد را بردارند؛ اما نتوانستند و در مورد داعش نیز اگر حساسیتهای ایران نبود شک نکنید که اینها بغداد را هم میگرفتند.
وی افزود: عربستان کلی پول به داعش میداد و داعش را تقویت کردند تا بشار اسد را ساقط کنند؛ اما زمانیکه نتوانستند به عراق گریختند.
دبیر کل حزب مردمی سالاری بیان داشت: در حال حاضر دیگر خطری بغداد را تهدید نمیکند؛ چراکه اقدامات سردار سلیمانی و نظر مرجعیت دینی و فتوای آیت الله سیستانی بسیار به عراقیها کمک کرد.
کواکبیان در ادامه به برخی از سوالات نمایندگان تشکلها پاسخ داد.
اینقدر دانشجویان ما را از دانشگاههای خارج کشور اخراج کردند اینها هم روی آنها
وی با بیان اینکه دولت حسن روحانی اصلاح طلب نیست و خودش هم خود را اصلاح طلب نمیداند، گفت: بنده مدافع همه صحبتهای ظریف و یا سخنگوی او نیستم.
دبیر کل حزب مردمی سالاری در پاسخ به سوالی در مورد دانشجویان اخراجی از دانشگاه نروژ گفت: انگار برای اولین بار است که این کار انجام میشود؛ اینقدر دانشجویان ما را از دانشگاههای خارج کشور اخراج کردند اینها هم روی آنها.
کواکبیان با اشاره به اینکه طرف مذاکره کننده میگوید که ما در یک پروسه چند ساله میخواهیم تحریمها را بر داریم و فعلا آن را معلق میکنیم، گفت: در توافقنامه باید واژه لغو تحریمها به جای معلق کردن مطرح شود ولو اینکه در یک پروسه دو تا سه ساله باشد.
وی افزود: در حال حاضر در مورد مذاکرات چهار پیش بینی میشود اینکه در مذاکرات هیچ نتیجهای نگیریم، مذاکرات تمدید شود، فعلا توافق نامه موفقت امضا شود و توافقنامه جامع به شش ماه بعد موکول شود و یا اینکه به توافق جامعی برسیم.
دبیر کل حزب مردمی سالاری با بیان اینکه بهترین راه مذاکره برد برد است و باید در این راه در برابر فروع انعطاف به خرج دهیم، گفت: هنوز برخی از آقایان فکر میکنند که احمدینژاد، رئیس جمهور و جلیلی، رئیس هیات مذاکره کننده است.
کواکبیان با بیان اینکه موضوع مذاکرات هستهای بخشی از آن مربوط به گشایشهای اقتصادی است، افزود: باید معیشت مردم حل شود، نمیشود شعار داد که «ما ملت حسینی و عاشورا هستیم» اما به مسائل اقتصادی مردم توجه نکرد.
وی با بیان اینکه روحانی در موضوع یارانهها راه احمدینژاد را میرود، گفت: باید پولدارها را از لیست یارانه بگیرها حذف کنند.
دبیر کل حزب مردمی سالاری با اشاره به اینکه در مورد برقراری ارتباط با آمریکا باید یک باکس جداگانه برای برقراری ارتباط با آمریکا باز کنیم و برای آن برنامه ریزی کنیم، گفت: روش دولت فعلی این است که از طریق سایر موضوعات مانند مذاکرات هستهای بتواند با آمریکا رابطه برقرار کند.
نیازی به غنی سازی ۲۰ درصد نداریم
کواکبیان با اشاره به اینکه در موضوع هستهای ما نیازی به غنی سازی ۲۰ درصد نداریم، گفت: ۲۰ درصد برای تولید دارو است و الان هم کلی دارو ذخیره داریم.
وی با اشاره به اینکه بنده اعتقاد دارم که شورای عالی امنیت ملی که رئیس آن رئیس جمهور است باید در مورد موسوی و کروبی تصمیم بگیرد گفت: ما معتقدیم که همان مصوبهای که زمان احمدینژاد برای حصر این افراد گذاشته شد باید لغو شود و این ربطی به دستگاه قضایی ندارد؛ چراکه مصوبهای بوده که شورای عالی امنیت ملی تصویب کرده است و این باید توسط روحانی لغو شود.
دبیر کل حزب مردمی سالاری خاطرنشان کرد: البته براساس اصل ۱۷۶ قانون اساسی کلیه تصمیمات شورای عالی امنیت ملی اتخاذ باید به تایید مقام معظم رهبری برسد.