به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، در حالی این روزها موضوع تبدیل آشوراده به مرکز گردشگری «داغ» شده که سازمان بازرسی از تذکر به محیطزیست و توقف واگذاری خبر میدهد اما سازمان محیطزیست، منکر دریافت هرگونه تذکری از بازرسی شده و سازمان گردشگری هم اعلام کرده با قوت آشوراده را تبدیل به قطب گردشگری میکند، حال آشوراده مانده و آشی که مدیران با مزه «اختلاف» برایش پختهاند. دولت تدبیر و امید در سفری به استان گلستان تصمیم بر تبدیل جزیره بکر آشوراده در منطقه حفاظت شده میانکاله به «مرکز گردشگری» میگیرد و بلافاصله تمهیدات عملی شدن این تصمیم با تفاهم مشترک سازمان محیطزیست و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مهیا میشود، تفاهمنامهای برای تبدیل 380 هکتار از آشوراده به مرکز گردشگری که در 38 هکتار آن ساخت و ساز انجام شود.
باخت سازمان محیطزیست
اما این تفاهمنامه صدای بیشتر کارشناسان و دلسوزان محیطزیست را بلند میکند تا جایی که حتی کهرم، مشاور خانم ابتکار، رئیس سازمان محیطزیست نیز در رسانهها به صراحت این تصمیم را نادرست اعلام میکند و بر این اعتقاد است که محیطزیست در موضوع «آشوراده» باخت. حتی ۲ نفر از معاونان اسبق سازمان محیطزیست، دلاور نجفی و محمدباقر صدوق نیز به دلیل موافقت سازمان محیطزیست با تغییر کاربری جزیره آشوراده به گردشگری به سازمان بازرسی کل کشور شکایت میکنند. پیش از این، سازمان بازرسی یک بار دیگر هم در سال 84 به موضوع آشوراده وارد و مانع از واگذاری آن به بخش خصوصی شده بود. دلاور نجفی، معاون اسبق سازمان محیطزیست پیش از این اعلام کرد سرمایهگذار 10 سال پیش آشوراده که در اقدامی غیرقانونی ادعای مالکیت این زمینها را داشت دوباره قرار است سرمایهگذار این تفاهمنامه جدید برای ایجاد مرکز گردشگری آشوراده در دولت تدبیر و امید شود و همه امیدها برای آشوراده را ناامید کند.
کشمکش بر سر نامه سازمان بازرسی
9 دیماه دلاور نجفی، معاون اسبق سازمان محیطزیست بیان داشت سازمان بازرسی کل کشور در نامهای به سازمان محیطزیست روند واگذاری آشوراده به سازمان گردشگری را متوقف کرده است اما بلافاصله محمد مجابی، معاون حقوقی سازمان محیطزیست، منکر دریافت نامه از سازمان بازرسی کل کشور میشود و میگوید محیطزیست در نامهای به سازمان گردشگری اعلام کرده است اجرای طرح منوط به انجام امور مشخصی از تفاهمنامه است و به تأخیر میافتد.
تذکر سازمان بازرسی به محیطزیست
اما سازمان بازرسی کل کشور 10 دیماه امسال به طور رسمی به رسانهها اطلاعرسانی میکند که محیطزیست «تذکر» گرفت و سازمان بازرسی واگذاری «آشوراده» را متوقف کرد. محمدجواد حشمتی، معاون نظارت و بازرسی امور تولید و توسعه سازمان بازرسی کل کشور در باره برخی اخبار درباره توقف واگذاری جزیره آشوراده با حکم سازمان بازرسی میگوید: پس از وصول اخبار و اطلاعات و همچنین شکایتی که به سازمان بازرسی شده بود، سوالاتی را از سازمان محیطزیست مطرح کردیم و سوابق این موضوع را خواستیم که آنها نیز به سازمان بازرسی ارسال کردند و متعاقب پیگیری و تذکر سازمان بازرسی در حال حاضر خود سازمان محیطزیست این مساله را منتفی کرده تا بررسیهای لازم صورت بگیرد. وی درباره مفاد نامه ارسالی از سوی سازمان بازرسی کل کشور به سازمان محیطزیست اظهار داشت: در این نامه اشاره شده که اخبار و اطلاعات دریافتی حاکی از این است که مذاکراتی انجام گرفته و فعل و انفعالاتی در آن منطقه در حال صورت گرفتن است. معاون سازمان بازرسی کشور با بیان اینکه درباره آشوراده به سازمان محیطزیست هم نامه نوشتیم و هم به صورت شفاهی صحبت کردیم، یادآور شد: کارشناسان سازمان بازرسی به این موضوع ورود و پیگیری کردند؛ یک بحث حقوقی و مبنایی با مدیران سازمان محیطزیست داشتیم که خوشبختانه این تذکرات مبنایی مورد توجه قرار گرفت و این سازمان متعاقب ورود و تذکر سازمان بازرسی، این اقدام را صورت داد و واگذاری آشوراده را متوقف کرد.
سابقه قبلی در ارسال نامه تذکر
حشمتی با اشاره به ارسال نامه تذکر سازمان بازرسی به سازمان محیطزیست در تاریخ 25 آذرماه سال جاری، خاطرنشان کرد: چنین اقدامی سابقه قبلی دارد، در سال 84 نیز همین اتفاق رخ داد که حدود 380 هکتار از اراضی آشوراده را تقریبا واگذار کرده بودند اما با ورود بخشهای دولتی و سازمان بازرسی کل کشور این موضوع متوقف شد؛ حتی سند مالکیت نیز صادر شده بود که با پیگیریهای صورت گرفته و ورود محاکم قضایی، این اسناد مالکیت باطل شد و زمینها به حالت قبل بازگشت. وی ادامه داد: بتازگی نیز در اجرای همان مصوبه هیات دولت در سال 84، یک اقداماتی صورت گرفته و در اجرای همان مصوبه توافقی بین سازمان محیطزیست و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری صورت گرفته و قرار شده همین مقدار 380 هکتار زمین جزیره آشوراده را برای استفادههای عمومی در قالب طرحهای گردشگری و تفریحی واگذار کنند.
میراث فرهنگی تکذیب میکند
با وجود اصرار و انکار سازمان بازرسی و سازمان محیطزیست درباره ارسال یا ارسال نشدن نامه برای توقف واگذاری آشوراده و تبدیل آن به مرکز گردشگری و در حالی که این 2 سازمان از توقف روند اجرایی پروژه خبر میدهند، سعید شیرکوند، معاون سرمایهگذاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اصرار دارد «تصمیمات دولت برای بهرهبرداری از جزیره آشوراده به منظور گردشگری و تبدیل آن به قطب گردشگری براساس تمام قوانین و مقررات ذیربط و ملاحظات زیست محیطی اتخاذ شده و با قوت و قدرت ادامه پیدا خواهد کرد». وی گفته است: برخی منابع خبری اعلام کردهاند سازمان بازرسی کل کشور طی نامهای، دستور توقف عملیات اجرایی طرح گردشگری آشوراده را صادر کرده است اما باید گفت چنین نامهای وجود خارجی ندارد و نامه ادعا شده نه به سازمان محیطزیست و نه به سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری واصل نشده است و معلوم نیست اصحاب رسانه و برخی افراد بر چه اساسی چنین ادعایی را مطرح کردهاند. وی بیان داشت: تصمیم درباره استفاده از جزیره آشوراده پس از طی همه فرآیندهای قانونی آن توسط دولت محترم اتخاذ شده و طبیعی است که این تصمیمات قانونی توسط دولت باید به وسیله دستگاههای اجرایی مورد توجه و عمل قرار گیرد. با این اوصاف آنچه در حال حاضر برای دوستداران محیطزیست حائز اهمیت است این است که در حال حاضر روند واگذاری و تبدیل آشوراده به مرکز گردشگری متوقف شده است حال از سوی سازمان بازرسی باشد یا سازمان محیطزیست. اما مدیران باید با دقت نظر بیشتری، مجوز بهرهبرداری از مناطق تحت حفاظت محیطزیست را بدهند و در انتخاب سرمایهگذار نیز در چاه سال 84 نیفتند.
حراج آشوراده به قیمت متری 660 ریال
در آخرین سال دوره مدیریت قبلی معصومه ابتکار قرار شد شرکتی که مدعی مالکیت 380 هکتار از جزیره آشوراده شده بود بخشی از آن عرصه را که جزو منابع ملی بود به قیمت متری 66 تومان تملک کند. دلاور نجفی، معاون سابق سازمان محیطزیست با بیان این مطلب به تسنیم اظهار داشت: اگر به سال 1384 و آخرین سال دوره مدیریت قبلی معصومه ابتکار بازگردیم شاید نام سازمان مناطق گردشگری جهان برای وی آشنا باشد. همان شرکتی که مدعی مالکیت 380 هکتار از جزیره آشوراده شده بود و با حمایت همهجانبه مدیران وقت دولت اصلاحات از جمله مرعشی آن عرصه را در واپسین روزهای دولت هشتم تملک کرد و قرار بود طرح گردشگری خود را در آن اجرا کند. بماند که بخشی از آن عرصه را که جزو منابع ملی بود بنا بود به بهای متری 66 تومان تملک کند. وی بیان داشت: این ادعا و ارثیه شوم برای مدیریت بعدی سازمان باقی ماند و با پیگیری مستمر سازمان از جمله رئیس، معاونان و کارشناسان حقوقی و در یک دعوای سخت قضایی در سال 1386 جزیره آشوراده از دست شرکت مذکور خارج و دوباره به دامان سازمان حفاظت محیطزیست بازگشت. معاون سابق سازمان محیطزیست بیان کرد: در دوره مدیریت محمدیزاده بار دیگر موضوع گردشگری در آشوراده مطرح شد و فردی که سر و سری با مدیران وقت سازمان داشت به دنبال تصاحب آن بود و در یک سکوت خبری تا آستانه واگذاری پیش رفت اما اینبار مدیران وقت سازمان جنگلها و مراتع کشور و مدیران استانی آن زیر بار نرفتند و تا آنجا که خاطرم هست خود خانم ابتکار نیز در کسوت رئیس کمیته محیطزیست شورای شهر تهران به مخالفت برخاست. نجفی بیان داشت: اکنون چه شده که دوباره تجربه تلخ سال 1384 در حال تکرار است؟ آیا جزیره آشوراده ارزش زیستمحیطی خود را از دست داده است؟ آیا از لیست مناطق چهارگانه حذف شده است یا اینکه فشار و رانت همزمان، ابتکار را به عقبنشینی واداشته است؟ مگرنه اینکه بیش از 75 درصد عرصه جزیره براساس نتایج مطالعات، زون حفاظت است؟ آنگونه که گفته میشود و تبلیغ میشود بناست آنجا تبدیل به جزیره کیش دیگری شود. وی خاطرنشان کرد: اگر چه واگذاری جزیره آشوراده در سال 1384 به نوعی بیتدبیری قلمداد میشود اما واگذاری دوباره آن در سال 1393 نام دیگری خواهد داشت.
منبع: وطن امروز