به گزارش گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، جلسه ۹۸ شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، به ریاست غلامعلی حدادعادل و با حضور محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در محل این وزارتخانه برگزار شد.
غلامعلی حداد عادل هم در این جلسه در سخنانی ضمن گرامیداشت ایام میلاد حضرت محمد (ص) و امام جعفر صادق (ع) گفت: همکاری بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و شورای تحول و ارتقا علوم انسانی تعمیق و گسترش مییابد.
وی افزود: در ابتدای کار شورای تحول و ارتقا علوم انسانی ۱۵ رشته به عنوان رشتههای دارای اولویت انتخاب شدند و بعد از حدود یک سال، کارگروههای مربوط به این ۱۵ رشته با حضور قریب به ۲۰۰ نفر از اساتید حوزوی و دانشگاهی کار خود را آغاز کردند.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی ادامه داد: از همان ابتدای کار بر این موضوع تأکید داشتیم که کار تحول و بازنگری در علوم انسانی، به دست اساتید این علوم انجام شود.
استاد فلسفه دانشگاه تهران گفت: در انتخاب اساتید برای عضویت در کارگروههای شورای تحول و ارتقا، اعتقاد به تحول و بازنگری در این زمینه و برخورداری از وجاهت علمی و سابقه مقبول معیارهای اصلی محسوب میشوند و به نظر من تحول و ارتقا در همه رشتههای دانشگاهی لازم و در علوم انسانی لازمتر است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: علوم انسانی رایج که ریشه در تمدن غیر الهی غرب دارد، از منظری متفاوت و بعضا متضاد با نگرش اسلام به جهان مینگرد و به همین منظور باید این علوم با نگاه انتقادی مورد بازنگری و ویرایش قرار گیرند.
حداد عادل گفت: مسلم است که همه علوم انسانی رایج را مردود نمیدانیم، بلکه در همین علوم انسانی هم مطالب و مباحث معقول و مقبول زیادی مشاهده میشود که ما حتماً از این مطالب استفاده میکنیم.
وی افزود: متأسفانه در جامعه ما خلا و کمبود متخصصان علوم انسانی چندان برای مردم محسوس نیست در حالیکه خلاء و کمبود پزشک و مهندس در جامعه به سرعت احساس میشود و باید افکار عمومی جامعه نسبت به متخصصان علوم انسانی حساستر باشند.
لزوم توجه بیشتر به علوم انسانی
رئیس شورای تحول و ارتقا علوم انسانی ادامه داد: حل بسیاری از مشکلات موجود در اداره کشور مانند اعتیاد، طلاق، فساد اداری تنها از طریق توجه بیشتر به علوم انسانی و نظریهپردازی در این زمینه مقدور است.
استاد فلسفه دانشگاه تهران ادامه داد: حوزههای محتوای کتب درسی و آموزشی، اساتید و اعضای هیئت علمی، دانشجو، مؤسسات و پژوهشگاهها و پایاننامهها و مجلات علمی حوزههایی هستند که توسط شورای تحول و ارتقا علوم انسانی مورد توجه قرار گرفتهاند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: در حوزه محتوای آموزشی برخی ازدورههای آموزشی یا کم است و یا زائد است و برخی از سرفصلهای هم در این دورهها همین گونه است و عزم داریم تا این معضل را حل کنیم.
وی افزود: ساماندهی گزینش و پذیرش استاد و دانشجو به منظور جذب استعدادهای توانمند برای ورود به علوم انسانی همه به طور جدی مورد توجه است.
حدادعادل ادامه داد: در بازنگری علوم انسانی از کار جناحی، سیاسی و شعارزدگی جداً خودداری کرده و میکنیم و معتقدیم این کار، یک کار فرادستگاهی است که به ماهیت انقلاب اسلامی مرتبط است.
رئیس شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی گفت: بیش از ۱۲۰۰ جلسه کارگروههای ذیل شورای تحول در ۵ سال فعالیت شورا تشکیل شده است و با استعانت از خداوند متعال تاکنون ۲۰ برنامه درسی در مقاطع و گرایشهای مختلف از تصویب گذشته است.
وی افزود: به منظور هماهنگی بیشتر با وزارت علوم و طبق تفاهم نامه منعقد شده با این وزارتخانه، کارگروههای ذیل شورای تحول و ارتقا علوم انسانی با کارگروههای متناظر ذیل شورای برنامهریزی وزارت علوم ادغام شدند.
درخواست اصلاح آئین نامه
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: باید نمایندگانی از شورای تحول و ارتقا علوم انسانی در شورای برنامه ریزی و شورای گسترش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری عضو باشند و به همین منظور ما خواستار اصلاح آییننامه این دو شورا هستیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: تحول و ارتقا علوم انسانی یک پروژه و یک کار چندان محسوس نیست بلکه این کار یک روند آرام و معقول است.
وی افزود: تمدن سازی نوین اسلامی تا حدود زیادی به بازنگری در مبانی و مبادی علوم انسانی بستگی دارد.
حداد عادل ادامه داد: تغییر در متون آموزشی و کتب درسی طبق برنامههای مصوب شورای تحول و ارتقا علوم انسانی، مستلزم تألیف بیش از ۲ هزار عنوان کتاب است و به همین منظور و با هدف بازنگری و به روز رسانی مدام مباحث مطرح شده در این کتب ما خواستار تأسیس «پژوهشگاه مطالعات راهبردی علوم انسانی» توسط وزارت علوم هستیم.
استاد فلسفه دانشگاه تهران ادامه داد: آگاه سازی اساتید از روند فعالیتهای شورای تحول و ارتقا علوم و احتساب ساعات همکاری اساتید عضو کارگروههای شورا در سوابق کاری این اساتید هم از دیگر درخواست های ما از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری میباشد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: شورای تحول و ارتقا علوم انسانی رقیب وزارت علوم نیست و همه فعالیتهای این شورا با هماهنگی وزارت علوم پیش رفته است.