به گزارش خبرنگار حوزه هنر و ادب «خبرگزاری دانشجو»؛ هفتهای که گذشت بازار کتاب با خبرهای متفاوتی همراه بود؛ خبر اول اینکه:
محمود برآبادی کتاب «عجایبنامه» را برای نوجوانان بازنویسی کرد
محمود برآبادی، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان بیان داشت: از مجموعه ادبیات کهن به بازنویسی کتاب «عجایبنامه» پرداختم که به زودی به چاپ خواهد رسید.
وی اضافه کرد: کتاب «عجایبنامه» اثر «محمد بن محمود همدانی» نویسنده قرن 6 هجری است. محمود همدانی داستانهای عجیب و غریبی که خوانده یا شنیده یا دیده است را جمعآوری و در قالب کتاب به چاپ رسانده بود که بنده آن را برای گروه سنی نوجوان با زبانی ساده و روان، بازنویسی کردم.
برآبادی ادامه داد: کتاب «عجایبنامه» در 120 صفحه بازنویسی شده است و تا بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب از سوی نشر «سوره مهر» به چاپ خواهد رسید.
بر اساس این گزارش، محمدبن محمود همدانی از نویسندگان ایرانی سده ششم هجری است. کتاب «عجایبنامه» او به زبان فارسی در زمینه کیهاننگاری مشهور است.
همدانی این کتاب را به «ابوطالب طغرل بن ارسلان (فرمانروایی: 571-590)» پیشکش کرد که واپسین پادشاه سلجوقی عراق بود. همدانی کتاب «عجایبنامه» را که نام اصلی آن «عجائب المخلوقات» است، را در سالهای 571 تا 590 نوشته و موضوع آن نیز کیهاننگاری و شگفتیهای آفرینش و جهان است.
کتاب «عجائب المخلوقات» و «غرائب الموجودات» زکریا قزوینی که یک سده بعد از آن و به عربی نوشته شده، برداشتی از همین کتاب است.
گفتنی است، محمود برآبادی، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان تاکنون آثار بسیاری را با عناوینی نظیر «کار مربیان مهد کودک (راهنمای آموزش ایمنی ترافیک به کودکان)»، «جامی»، «ابوریحان بیرونی»، «امیراسماعیل سامانی»، «تاجیکستان»، «حکایتهای شیرین از گنجینه ادب پارسی» و رمان «راز باغ متروک» برای مخاطبان این گروه سنی منتشر و روانه بازار نشر کرده است.
مقایسه ادیان زردشتی، یهودی، مسیحی و اسلام منتشر میشود
عباس اشرفی، مدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه علامه طباطبایی گفت: این نوشتار در یک جلد حدوداً 500 صفحهای در حوزه مطالعات تطبیقی بین چهار دین زردشتی، یهودی، مسیحی و اسلام منتشر میشود.
وی با اشاره به اینکه بخش زردشتی کتاب هنوز درحال ویرایش است، توضیح داد: کتاب حاضر را به احتمال زیاد برای انتشار به نشر فرهیختگان تحویل خواهد داد و سایر بخشها را نیز به چند تن از اساتید این حوزه ارائه دادم تا نظراتشان را درباره کتاب ارائه دهند. امیدوارم این نوشتار تا سال نو به بازار بیاید.
وی اظهار داشت: این نوشتار یک ویرایش جدید و کاملی از کتاب قبلی بنده تحت عنوان «عبادات در ادیان ابراهیمی» است،.
اشرفی درباره پروژهای که با همکاری دانشکده صدا و سیما آغاز کرده است، توضیح داد: به منظور اینکه یک نگاه جدید به فیلمنامهها داشته باشیم تلاش کردم تا عناصر داستانی در داستانهای کوتاه سوره بقره را استخراج کنم و یک کار تخصصی به صدا و سیما ارائه دهم که در قالب کتابی به همین نام نیز منتشر خواهد شد.
وی با اشاره به اهمیت ساختار هنری و محتوایی داستانهای کوتاه سوره بقره توضیح داد: با توجه به دو نوع فیلمنامههای با ساختار فرانسوی و هالیوودی پیشنهاد جدید ما فیلمنامهنویسی براساس داستانهای کوتاه قرآن از سوره بقره بود که این طرح نیز برای فیلمنامه نویسان بسیار کارآمد است نه صرف فیلمنامههای دینی. قرار براین شد که این پروژه را خود صدا و سیما دنبال کند.
«عاشقانهها» منتشر شد
مجموعه اشعار «عاشقانهها» سروده الهام صالح راهی بازار نشر شد؛ این مجموعه که توسط «الهام صالح» سروده شده، 94 شعر کوتاه را با مضمون عشق به خدا دربرمی گیرد.
صالح در این کتاب سعی کرده تا به زبانی خودمانی، عشق به خدا را در قالب کلمات بگنجاند به همین دلیل هم شعرها کوتاه و ساده اند:«من هر بار فراموش می کنم/ و تو/ هر بار می گویی:«یادم تو را فراموش!» او در اشعار خود مضامینی مانند جست و جوی خالق، مهربانی و بخشایش ذات خداوندی را مطرح می کند:«بیهوده دنبال نشانه ام./ دنیا، نشانه توست...»
«عاشقانه ها» توسط انتشارات لمپا و در 104 صفحه، قطع خشتی کوچک منتشر شده است.
صالح پیش از این هم کتاب «مجنون نام کوچک یک زن بود» را توسط انتشارات کتابیار منتشر کرد. این مجموعه هم دربرگیرنده 91 شعر کوتاه عاشقانه است که در سال 1391 به بازار نشر راه یافت.
تصمیمگیری درباره شعر فجر با حضور اعضای هیات علمی در هفته جاری
اسماعیل امینی که هفته گذشته با حکم وزیر ارشاد به عنوان دبیر نهمین جشنواره بین المللی شعر فجر منصوب شده است پیرامون برگزاری نخستین جلسه با اعضای هیات علمی نهمین دوره از جشنواره بین المللی شعر فجر اظهار داشت: در هفته جاری این جلسه برگزار خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که پیرامون زمان برگزاری جشنواره و یا تدوین آئیننامه تاکنون صحبتهایی شده است، اعلام کرد: باید در جلسه هفته جاری با حضور اعضا پیرامون این مسئله تصمیم گیری شود از این رو باید اعضا حضور داشته باشند.
گفتنی است، همراه با حکم دبیر جشنواره، در احکامی جداگانه دیگر از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالقاسم حسینی ژرفا، سید احمد نادمی، بهمن ساکی، ناصر فیض، غلامعلی فلاح قهرودی، محمد علی بهمنی، افشین اعلاء و جواد محقق به عنوان اعضای هیات علمی نهمین دوره از جشنواره بین المللی شعر فجرمنصوب شدند.
در شعر، سینما و هنرهای تجسمی به افق آرمانی انقلاب نرسیدهایم
محمدحسین جعفریان پیرامون اینکه اغلب عنوان میشود تا نقطه مطلوب در شعر انقلاب فاصله داریم، این مرحله کجاست و چه زمان به آن خواهیم رسید، گفت: دو نکته وجود دارد، یکی در بحث کمیت کار، که انصافا میان تمام حوزههای فرهنگ و هنر شعر شاید تنها مقولهای بود که دینش را به انقلاب ادا کرده است.
وی افزود: سالها پیش از وقوع انقلاب از دهه 40 و پیش از آن نمونههایی از شعر انقلاب را داریم تا دهه 50 مشخصا در سال 57 که شعرا همراه با مردم پیش آمدند و بعد جنگ و تا به امروز، دوم بحث کیفیت آثار است، چرا که نگاه ما به افق انقلاب آرمانی و وسیع بوده است و رسیدن به این حوزه در هیچ هنری آسان نبوده است، در سینما و هنرهای تجسمی هم به این افق نرسیدهایم.
جعفریان متذکر شد، شعر هم اینگونه است اما باور من این است که در بین حوزههای فرهنگ و هنر موجود، شعر توانایی این را داشته که بیش از سایر هنرها خود را به سطح دلخواه نزدیک کند.
به گفته وی، حقیقت این است که همانطور که خود انقلاب به ماهو انقلاب، با آرمانهایی که از ابتدا برایش تعریف شده بود فاصله قابل رؤیت و زیادی دارد، در حوزه هنر و ادبیات انقلاب هم همین وضعیت هست، ما هنوز تا آنچه باید باشیم فاصله داریم، اما نمونههایی داریم که میتوانیم عنوان کنیم اینها نمونههای ارزشمند شعر انقلاب هستند، آثاری ارزشمند مثل سرودههای سید حسن حسینی، قیصر امینپور، اوج آن اشعار علی معلم دامغانی استف چهرههایی که به معنی کامل کلمه از انقلاب برآمده اند و نماینده شعر انقلاب هستند.