به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، ابراهیم حسن بیگی، رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی، صبح امروز، سه شنبه، 28 بهمن ماه در مراسم افتتاحیه این همایش، به عنوان نخستین سخنران درباره روند برپایی این کنگره ملی سخنرانی کرد.
وی اظهار کرد: ملت شريف ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آب دیده شدن در جنگ تحمیلی و مقاومت و دفاع تاریخی و جانانة جوانان برومند خود با تقدیم هزاران شهید و جانباز و مقاومت در برابر تحريم دشمنان اين ملت، تصمیم گرفته است با تفکر و روحیة انقلابي و جهادي درعمل به تدابير خردمندانة رهبر و مقتدای خود با عزم ملّی راه سعادت و سرافرازي خود را تا رسيدن به سعادت و قله هاي پيروزي با استحكام پيش ببرد.
عضو ارشد شورای سیاستگذاری کنگره ملی اقتصاد مقاومتی ادامه داد: حضور باشکوه، بی نظیر و حماسه ساز ملت قهرمان همیشه در صحنه در مراسم يوم الله 22 بهمن سال جاري مهر تأييدي بر اين عزم راسخ بود. رسیدن به حیات طیبه، بهبود زندگي مردم، پيشرفت اقتصادي، انسجام اجتماعي، وحدت و يكپارچگي ملّي حاصل دوراندیشی، آینده سازی، بصیرت و هوشیاری در پرتو تلاش جمعی و کوشش برنامه ریزی شدة جمعی در پرتو عزم ملّی و نوید بخش دستیابی ملت بزرگوار ایران اسلامی به شایستگی های تمدن ساز در جهان است.
وی تصریح کرد: نگاه راهبردی، آینده نگر و دوراندیشانه برای خدمت به مردم و ادارة مطلوب جامعه و پيمودن راه تعالي و سعادت اين ملت بزرگ باتوجه به آرمان هاي بلند مردم سرافراز ايران وظيفة همه مسئولان و مدیران بخش هاي مختلف ایران اسلامی و انقلابی است.
حسن بیگی ضمن اشاره به رویکرد يكپارچة مدیریت کشور عنوان کرد: این رویکردها درپرتو هدايت هاي حكيمانة رهبرمعظم انقلاب اسلامي نسبت به تحقق سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي بنحوی که اهداف و منافع بلندمدت و کوتاه مدت با هم افزایی در امتداد یکدیگر قرار گیرند از حساسیت ویژه ای برخوردار است.
رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی خاطرنشان کرد: از آنجا که سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتی از نوعی کلیت و جامعیت برخوردارند لذا موفقیت در اجرای آنها منوط به همکاری و هماهنگی میان همة دستگاهها و سازمانها و مجموعه نهادهاي ملّی است، از این جهت نیل به اهداف سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي در گروی همدلی، همراهی، همکاری و همپایی تمامی سازمانها، نهادهای ملّی و کارگزاران و مردم عزيز است و وصول به اهداف اين سياستها مستلزم آن است که کل نهادها و مجموعههای سازمانی در هر سه قوه هم افزا و همگرا حرکت و بصورت یکپارچه و نظام مند عمل کنند. زيرا امروز كه در مسير تحولات سريع و پيچيدة جهان شاهد افول و ناكارآمدي مكاتب اقتصادي شرقي و غربي از سوئي و تجارب سي و چند سالة مسئولان اقتصادي كشور در عمل به رويكردها و مكاتب مختلف اقتصادي و فراز و نشيب هاي ناشي از آن هستيم، طراحي الگوي اقتصادي متناسب با اقتضائات اسلامي و بومي كشورمان بيش از پيش ضروري بنظر مي رسد تا در پرتو آن انقلاب اسلامي همگام با قرارگرفتن در جايگاه قدرتمند و بالنده در ساير حوزه هاي سياسي، فرهنگي، علم و فناوری و دفاعي امنيتي در منطقه و جهان، در حوزه هاي اقتصادي نيز به عنوان الگو و الهام بخش در تحولات جهان بتواند نقش آفريني كند و علاوه بر آن نويدبخش تأمين سعادت و سرافرازي ملت بزرگ ايران باشد.
وی افزود: سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي برآمده از فرهنگ انقلابي و اسلامي بعنوان الگويي پويا، مقاوم و عدالت محور با ظرفيت برخورداري از مزيت هاي داخلي و توانمند در استفاده از فرصت هاي خارجي است زیرا این اقتصاد هم در درون خود دارای انسجام و سازگاری خواهد بود و هم با محیط خود تعامل سازنده برقرار خواهد کرد، فلذا قادر است ضمن پاسخ به نيازهاي كوتاهمدت جامعه، حركت به سمت استقرار الگوي اقتصادي اسلامي ايراني را با سرعت به پيش ببرد و انشاءالله به طراحي مكتب جديدي براساس آموزه هاي اسلامي و مقتضيات جامعه بينجامد.
عضو ارشد شورای سیاستگذاری کنگره ملی اقتصاد مقاومتی یادآور شد: اقتصاد مقاومتي به مفهوم شكوفايي اقتصاد و رفع مشكلات موجود در زيربخشهاي اقتصادي، بهبود سطح رفاه عمومي و خنثي كردن طراحي هاي دشمنان است. در چارچوب سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي، كاهش و قطع وابستگي به نفت، دانش بنيان كردن فعاليتها و مردمي سازي اقتصاد بايستي مورد توجه قرار گرفته، منابع موجود به قابلیتهای راهبردی تبدیل و موجب استحکام ساخت درونی قدرت گردد.
وی بیان کرد: در اين سياستها بايستي به ارتقاء سطح توانمندي هاي داخلي،درون زائي و برون نگري، خودكفائي و ايجاد امنيت در اقلام راهبردي و كالاهاي اساسي و توجه ويژه به نيروهاي انساني متخصص، توليدعلم و تبديل آن به ثروت، كارآفريني دانشگاه و نهادسازي دولت اهتمام لازم مبذول گردد.
حسن بیگی گفت: در اجراي اين سياستها رابطة دولت و مردم بايستي مورد بازآرائي و پيشرفت توأم با عدالت به عنوان اولويت كشور قرار گيرد. بنحوي كه دولت، توانمند، چابك، خلاق، زمينه ساز، تسهيل كننده، حامي فعاليت هاي اقتصادي مردم، ناظر و عدالت گستر باشد و بهره برداري از ثروت هاي بين نسلي را مديريت نموده و ضمن بهره مندي از دانش و استعدادهاي داخلي، در برابر رويدادها، تكانه ها و تهاجمات و تهديدهاي خارجي، اقتصادي مقاوم، منعطف و پايدار براي كشور طراحي و اجرا نمايد. همچنين مديريت جهادي و سبك زندگي متناسب با اقتصاد مقاومتي و فرهنگ سازي براساس آموزه هاي اسلامي و اقتضائات بومي كشور از ضروري ترين اموري است كه بايستي دولت و مردم بدان همت گمارند.
وی افزود: اقتصاد مقاومتي الگوي ويژه اي از اقتصاد است كه براساس آن فضاي اقتصادي كشور بصورت فعال و آينده نگر طراحي مي شود. در چنين فضايي تحريم هاي اقتصادي نه تهديد بلكه به فرصتهاي ويژه اي تبديل مي شوند كه ميتوان با استفاده از این فرصتها الگوي اقتصاد مقاومتي را با اجماع ملّي همراه و آن را به بهترين وجه پياده سازي كرد.
رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی خاطرنشان کرد: بنابراين تحقق عدالت اجتماعي، كسب اقتدار بين المللي، اثبات كارآمدي نظام اسلامي از جمله مهمترين اهداف در اقتصاد مقاومتي به شمار مي آيند. وصول به اهداف فوق علاوه بر اينكه بصورت مستقيم تحت تأثير بازنگري در نظام اولويت گذاري و سيستم مديريت اقتصادي است، تحت تأثير زيرساخت هاي فرهنگي و توليدعلم نيز مي باشد كه اين موضوع بايد در برنامه ريزي هاي كشور موردتوجه قرار گيرد.
وی یادآور شد: كنگرة ملّي اقتصاد مقاومتي با هدف عمل به رهنمودها، تدابير و فرمايشات حكيمانة رهبر فرزانة انقلاب اسلامي درتبيين و گفتمان سازي نسبت به سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي در ابعاد راهبردي و نظري و پشتيباني علمي از دستاندرکاران، مجريان و دستگاههاي مخاطب سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي و مطالبة اجرا و پياده سازي اين سياستها از سازمانهاي ذيربط برگزار مي شود.
عضو ارشد شورای سیاستگذاری کنگره ملی اقتصاد مقاومتی ضمن ارائه گزارشی از نهادهای همکار این همایش خاطرنشان کرد: پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامي و نمايندگي ولي فقيه در دانشگاه شهيد بهشتي به نمايندگي از نهاد نمايندگي ولي فقيه در دانشگاهها و دانشگاه شهيد بهشتي در حوزة نظري و دانشگاه عالي دفاع ملّي در حوزة راهبردي و مركز پژوهشهاي علوم انساني اسلامي صدرا نيز نقش ويژه اي در هدايت و پشتيباني از كنگره ايفاء نموده است. اين تقسيم بندي باتوجه به جامعيت و گستردگي ابعاد سياستهاي كلي اقتصادي صورت گرفته است. در فرآيند علمي كنگره ابتدا اهداف كنگره در جلسات شوراي سياستگذاري متشكل از صاحبنظران، انديشمندان و اساتيد برجستة كشور طرح و پس از مباحث تخصصي و دقيق بدين شرح به تصويب رسيد.
وی در تبیین اهداف این کنگره تشریح کرد: تبيين مباني نظري و توسعه گفتمان اقتصاد مقاومتي، تبيين معنايي مولفه هاي مردم بنياني، درونزايي، برونگرايي، دانش بنياني و عدالت محوري اقتصاد مقاومتي، تبيين الگوهاي نظري و عملي اقتصادمقاومتي دربخشهاي خصوصي و عمومي، تبيين الزامات راهبردي (نهادي ،زيرساختي و برنامهاي) تحقق اقتصادمقاومتي، تبيين ناسازگاري سياستهاي اقتصادي موجود با الزامات پياده سازي و اجراي سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي، تبيين نقش و تأثير تكانه ها (رويدادها، تغييرات، مخاطرات و تهديدات) در اجراي سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي از جمله اسن اهداف است.
وی اشاره کرد: كميته هاي علمي و اجرائي در دو دانشگاه عالي دفاع ملّي و دانشگاه شهيد بهشتي با برگزاري حدود 20 جلسه توسط كميتههاي علمي با حضور نمايندگان بيش از پنجاه مركز علمي، آموزشي، پژوهشي، حوزوي و دانشگاهي، وزارتخانه ها و سازمانها و مؤسسات پژوهشي وابسته به دستگاهها در قواي سهگانه (مجريه، مقننه و قضائيه) كه در اين كنگره مشاركت دارند با طرح مباحث جدي و چالشي درحوزههاي راهبردي، الگوها و راههاي علمي پيادهسازي و اجراي اقتصاد مقاومتي را طراحي و نيز با انجام مباحث نظري بمنظور پشتيباني علمي از مسئولان و مجريان مورد خطاب در سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي به بحث و بررسي و انجام مطالعات دقيق علمي پرداختند كه انشاءالله يافته هاي ارزشمند علمي خود را در دو روز برگزاري كنگره به علاقمندان تقديم و همچنين آنها را در اختيار دستگاههاي مجري قرار ميدهند.
حسن بیگی توضیح داد: همچنين محورهاي كنگره در كميته هاي علمي مبتني بر اهداف مصوب احصاء گرديد. در هريك از محورها يكي از دستگاهها به عنوان مسئول محور انتخاب و ديگر سازمانهاي مسئول علاقمند و باتجربه و متخصص در آن حوزه با مسئول آن محور همكاري داشتند كه نتايج مطالعات و بررسيهاي آنها در نشستهاي 12 گانه در روزهاي اول و دوم كنگره (8 نشست توسط دانشگاه عالي دفاع ملّي و 4 نشست توسط دانشگاه شهيد بهشتي) عرضه خواهد شد.
رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی خاطرنشان کرد: در مجموع 597 چكيده مقالات دريافت شده که از این بین اصل مقالات434 مورد، تعداد مقالات پذيرش شده 359 مورد، مقالات برگزيده براي ارائه در نشست هاي تخصصي 100 مورد و مقالات برگزيده براي ارائه بصورت پوستر 46 عدد است.
وی ادامه داد: علاوه بر آن در دانشگاه عالي دفاع ملّي، سه مطالعة گروهي با حضور و تلاش 24 نفر از دانشجويان مقطع دكتري و با راهنمايي و هدايت 23 نفر از اساتيد در مدت حدود 2 سال بانجام رسيده كه نتايج مطالعات خود را در نشستهاي كنگره تقديم مي كنند.
همچنين با تعدادي از اساتيد و صاحبنظران برجستة حوزه هاي اقتصادي و مديريتي مصاحبه هاي تخصصي و عميق بعمل آمده كه در قالب كتابي با همين عنوان در اختيار علاقمندان قرار خواهد گرفت.
عضو ارشد شورای سیاستگذاری کنگره ملی اقتصاد مقاومتی بیان کرد: تعداد 17 جلد كتاب نيز حاصل پژوهشهاي علمي است كه از جملة آنها می توان به كتاب چكيدة مقالات، مجموعه مقالات ( در قالب حدود 6 جلد كتاب)، كتاب گفتگوهاي علمي، گذار به اقتصاد مقاومتي، مباني، الزامات و نقشة راه اقتصاد مقاومتي، درآمدي بر نظرية اقتصاد مقاومتي جمهوري اسلامي ايران، راهبردهاي جهادي ارتقاء بهره وري ملّي جمهوري اسلامي ايران در راستاي تحقق اقتصاد مقاومتي، تابآوري، رويكرد مديريت مخاطرات، الگوي اقتصاد مقاومتي ج.ا.ا. در برابر تحريم هاي استكبار جهاني، اقتصاد مقاومتي و نفت : حقوق مالكيت ميادين مشترك، بانكداري مقاومتي : مفاهيم، تجربيات و شاخصها، اقتصاد مقاومتي و بانكداري مقاومتي (مفاهيم و شاخص ها) اشاره کرد.
وی در پایان ابراز کرد: اميد است دستاوردهاي حاصل از اين كنگره كه با نگاهي جامع، علمي، راهبردي و آينده نگر تهيه شده و حاصل تلاش جمع كثيري از دانشمندان، خبرگان، فرهيختگان و پژوهشگران علاقمند به اعتلاي نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران در همة دستگاهها در قواي سه گانه و در لبيك به فرمان و ابلاغية مقام معظم رهبري است بتواند به پياده سازي مناسب سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي و درجهت تحقق آرمانها و اهداف اين نظام الهي كمك نموده و موجبات رضايت خداوند متعال و رهبري فرزانه انقلاب اسلامي را فراهم نمايد و رسيدن اين جامعة خدامحور را به عدالت كامل، عزت و سعادت ملّي و رفاه عمومي ياري رساند.