به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از خرم آباد، شهاب شهیدانی یک شنبه 27 اردیبهشت در اولین همایش بررسی ادبیات بومی ایران زمین که توسط جهاد دانشگاهی لرستان و در محل دانشگاه لرستان در حال برگزاری است ضمن ارائه مقاله خود با عنوان معرفی و تحلیل مفاهیم ادبیات تصویری و نوشتاری در گور نگاره های لرستان گفت: اصلی ترین پیامهای موجود در نقوش قبور لرستان، اشاره به مظاهر مذهبی همچون سجاده، آیینه و تسبیح و آداب و رسوم مردم این منطقه از جمله مهمان نوازی و شکار و برخی از مظاهر طبیعی مربوط می شود.
وی با بیان اینکه عمده ترین مضامین موجود در اشعار و عبارات گورنبشته ها، حسرت و تاّلّم در ناکامی و مرگ در جوانی، امید به لطف و رحمت خداوند، عشق و توسّل به معصومین، طلب فاتحه و شکایت از جفای فلک است افزود: اگر چه گور نوشته های قبل از انقلاب در شهر خرّم آباد متنوّع نیستند و اشعاری غالباً تکراری میباشند امّا این تنوّع در بخش اشکال و نقوش بیشتر و محسوستر است.
عضو هیات علمی دانشگاه لرستان گفت: پُرکاربردترین نوشته ی موجود در سنگ قبور آرامگاه های لرستان دو بیتی معروف عربی منسوب به امام علی (ع) است. این شعر عربی بر روی تعداد بسیار زیادی از قبور قبل از انقلاب این استان آمدهاست. در مجموع ادبیات آرامگاهی، در وجه تصویری یا نوشتاری خود بی پیرایه ترین نوع بازتاب مفاهیم عمیق مرگ و زندگی و انعکاسی از آداب و رسوم اجتماعی است.
شهیدانی اظهار کرد: در بین اشعار موجود بر سنگ قبور شهر خرّم آباد، عمده ترین مضمون ادبی در حسرت جوان مرگی است، امّا از آنجا که تاریخ تولِّد فرد بر روی سنگ قبر نیامده است نمیتوان به طور قطع قضاوت کرد که آیا این اشعار به تناسب جوان بودن متوفی آمده اند و یا اینکه فرد سنگتراش به خاطر نداشتن اشعار و ابیات متنوّع دیگر، به آوردن این دست اشعار برای افرادی در هر سنّی بسنده کردهاست.