به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا دستغیب، نماینده مردم شیراز و عضو هیئت رئیسه مجلس در حاشیه جلسه علنی مجلس در نشست خبری گفت: مهمترین اتفاق پارلمانی که طی چند روز گذشته رخ داده است عضویت پارلمان جمهوری اسلامی ایران در کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس است که این عضویت برای اولین بار در جمهوری اسلامی ایران این اتفاق رخ می دهد.
وی افزود: بعد از گذشت 50 سال اولین بار در سال 1345 و تنها برای مدت دو سال ایران عضو کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس بود و در حال حاضر نماینده جمهوری اسلامی ایران که کاظم جلالی هستند در IPU به عنوان نامزد شورای اجرایی اتحادیه بین المجالس بودند اکنون به عنوان عضو کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس انتخاب شدند.
وی در ادامه در رابطه با وظایف کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس گفت: کمیته اجرایی وظیفه نظارت بر عملکرد شورای بین المجالس را دارد همچنین کل نظارت بر دبیرخانه بر عهده کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس است در واقع می توانیم بگوییم که کمیته اجرایی هم سیاست گذاری و هم راهبری و هدایت تصمیماتی که در IPU اتحادیه بین المجالس جهانی گرفته می شود را برعهده دارد.
دستغیب تصریح کرد: وظایفی که اساسنامه برای کمیته اجرایی به عنوان مهمترین رکن تصمیم گیری در بین المجالس در نظر گرفته شده است را و اصطلاحا از کمیته بین المجالس به عنوان ستون فقرات اتحادیه یاد می کنند و مهمترین رکن این اتحادیه است بررسی درخواست کشورها برای عضویت در اتحادیه بین المجالس است، تشکیل شورای بین المجالس در مواقع ضروری، تعیین تاریخ و محل تشکیل اتحادیه بین المجالس، تعیین دستور کار اتحادیه بین المجالس، اظهارنظر پیرامون مواد اضطراری، پیشنهاد برنامه بودجه سالانه اتحادیه، کنترل و نظارت بر دبیرخانه اتحادیه بین المجالس، بررسی شرایط پست های مربوط به اتحادیه بین المجالس، حسابرسی و تصویب مقررات اجرایی از وظایف کمیته اجرایی است و به همین خاطر کمیته اجرایی رکن مهم اتحادیه بین المجالس را برعهده دارد.
عضو هیئت رئیسه مجلس در ادامه در رابطه با اعضای کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس تصریح کرد: اعضای کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس 15 نفر از کشورهای مختلف هستند که برای مدت چهار سال انتخاب می شوند و کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهش های مجلس تا اکتبر 2019 به عضویت کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس به نمایندگی ایران در آمدند و انتخاب شده اند.
دستغیب اذعان داشت: آنچه که در طول یک سال گذشته اقدامات منسجمی همکاران ما در شورای اجرایی انجام داده اند باعث این موفقیت شده است به گونه ای که در اجلاس یکصد و سی و یکم چهار طرح نامزدی جمهوری اسلامی ایران به نمایندگی جلالی در آسیا پاسیفیک مطرح شد در پیوست مذاکرات و صورت جلسات آسیا پاسیفیک نامزدی جمهوری اسلامی برای عضویت در کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس طرح موضوع شد و در طول یک سال گذشته دعوت نامه ها و معرفی نامه های فراوانی جهت روسای مجالس مختلف از جمله 31 عضو گروه آسیا پاسیفیک که گروه بسیار مهم و تاثیرگذاری در اتحادیه بین المجالس است ارسال شد.
به گفته وی شرکت منظم در اجلاسیه ها و افزایش ارتباط مستمر دیپلماسی پارلمانی توسط نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در دستور کار قرار گرفت که از جمله اقداماتی بود تا ایران بتواند به عضویت کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس درآید.
وی گفت: در اجلاس صد و سی و دوم که در ویتنام برگزار شده بود موضوع عضویت جمهوری اسلامی ایران در کمیته اجرایی مجددا طرح شد و در اجلاس سران مجالس در نیویورک نیز دستور مذاکرات مهمی که آقای لاریجانی آن را دنبال می کردند بحث عضویت جمهوری اسلامی ایران در کمیته اجرایی ایران در اتحادیه بین المجالس بود. در نهایت آقای جلالی به عنوان نماینده پارلمان آسیا پاسیفیک به عضویت کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس درآمدند.
وی در رابطه با تاثیر عضویت ایران در این کمیته اجرایی گفت: عضویت ایران در کمیته اجرایی تاثیر بسیار مهمی در گسترش تعاملاتی که از این به بعد در اتحادیه بین المجالس داریم.
دستغیب بیان کرد: بعد از انتخاب حسین ثابت چدری در پاییز سال گذشته به نظر می رسد که موقعیت ممتازی کشورهای آسیا پاسیفیک پیدا کردند همچنین موقعیت ممتاز و جدیدی کشورهای شرقی خواهند داشت در اتحادیه بین المجالس تا نقش موثرتری را از خود در این اتحادیه ایفا کنند.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به برگزاری اجلاس صد و سی و سوم که در چند روز برگزار شده بود گفت: این اجلاس با موضوع مهمی کار خود را دنبال کرد که مهمترین موضوع مربوط به این اجلاس موضوع مهاجرت در جهان متلاطم امروز بود حتی در این اجلاس در خصوص بحث دموکراسی در عصر دیجیتال و تهدیدات و فرصت های امروزی مطرح شد.
وی گفت: در این اجلاس همچنین بحث تغییرات و دگرگونی آب و هوا، بحث پدیده شوم تروریست و تخریب میراث فرهنگی بشریت، بحث بهداشت زنان و کودکان با توجه به اتفاقاتی که اکنون در سراسر جهان مواجه هستیم و همچنین بحث مهاجرت از جمله بحث هایی بود که در اجلاس صد و سی و سوم مورد تبادل نظر و بررسی قرار گرفت.
دستغیب گفت: در این اجلاس 35 رئیس 50 نائب رئیس از 134 مجلس جهان در قالب 750 نماینده در اجلاس صد و سی و سوم حضور داشتند و در روند برگزاری اجلاس نشست های مختلفی نیز برگزار شد.
وی در رابطه با نشست هایی که در حاشیه جلاس صد و سی و سوم برگزار شده بود اشاره کرد و بیان داشت: نشست آسیا پاسیفیک قبل از آغاز اجلاس که در این نشست آقای جلالی به نمایندگی ایران در این نشست حضور داشتند و نشست گروه بین المجالس اسلامی بود، نشست مجمع مجالس آسیایی، اجلاس نمایندگان زن، برگزاری جلسه کمیته توسعه پایدار، جلسه دموکراسی و حقوق بشر، جلسه روابط سازمان بین الملل بین المجالس، نشست مقابله با پدیده شوم تروریست و نشست دبیران کل مجالس بود که در حاشیه اجلاس صد و سی و سوم این نشست ها برگزار شد.
نماینده مردم شیراز با تاکید بر این مطلب که نمایندگان ایران در تمامی نشست ها به صورت مستمر حضور داشتند گفت: در پایان اجلاس صد و سی و سوم قطعنامه و ماده اضطراری مطرح شد که در این ماده اضطراری به موضوع آوارگان و مهاجرت پرداخته شده چرا که مهاجرت به دلیل پدیده شوم تروریست در منطقه صورت گرفته است و کشورهای مختلف ابراز نگرانی از اوضاع به وجود آمده کردند و به مشکلاتی که مردم در سوریه، عراق و یمن و افغانستان به وجود آمده بحث و تبادل نظر کردند.
دستغیب در پایان تصریح کرد: فرصت به وجود آمده با عضویت ایران در کمیته اتحادیه بین المجالس می تواند فضای جدیدی را برای گسترش تعاملات میان پارلمان های کشورهای مختلف فراهم کند و به نظر من ما با عضویت در این کمیته وارد فاز جدیدی شده ایم و یکی از کارهایی که لازم است ما انجام دهیم این است که اساسنامه را اصلاح کنیم و تمهیدات لازمی بیندیشیم تا از ظرفیت های ایجاد شده در شورای اجرایی بین المجالس که در ایران به وجود آمده است بتوانیم در رایزنی و گسترش دیپلماسی استفاده کنیم و برای این موضوع لازم است که ساختار امور بین الملل مجلس را نیز اصلاح کنیم.
وی همچنین در خاتمه به برنامه نمایندگان تا پایان سال اشاره کرد و گفت: هیئت رئیسه برنامه کاری نمایندگان مجلس را تا پایان سال بدین گونه تدوین کردند که از 13/8 تا 21/8 به حوزه انتخابیه خود خواهند رفت و از 26/8 تا 3/9 نمایندگان دو جلسه علنی برگزار می کنند از 4/9 تا 12/9 نمایندگان به حوزه انتخابیه خود می روند از 15/9 تا 7/10 که لایحه بودجه به مجلس می آید نمایندگان چهار هفته کاری دارند از 9/10 تا 17/10 نمایندگان به حوزه های انتخابیه خود جهت سرکشی می روند از 20/10 تا 13/11 نمایندگان چهار هفته کاری دارند و از 14/11 تا 9/12 نمایندگان برای تبلیغات انتخاباتی به حوزه های انتخاباتی خود مراجعه می کنند.