گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- یادداشت دانشجویی؛ دستاوردها و از دست داده های بارندگیهایهای اخیر در کرمانشاه کشور ما و به تبع آن استان کرمانشاه در حدود ۱۵ سال اخیر دچار بحران خشکسالی شد و همین تابستان امسال هم نمودهایی از این خشکسالی و صد البته ضعف در مدیریت آب به وضوح به چشم آمد که از جمله این نمودها می توان به خشک شدن چشمه طاق بستان، رودخانه رازآور، رودخانه ریجاب و سراب نیلوفر و... اشاره کرد و از جمله ضعف مدیریت و نظارت در بحرانی تر شدن مشکل کم آبی هم می توان به وجود حدود ۷۵۰۰ چاه غیر مجاز و کشت محصولات کشاورزی پر مصرف مانند ذرت با نیاز به حدود ۱۴۰۰ لیتر آب برای هر کیلو و سیب زمینی با نیاز به حدود ۷۰۰ لیتر آب برای هرکیلو گرم که البته کشت کنندگان آن همدانی هایی هستند که اجازه کشت این محصول را در استان خود ندارند و زمین و آبش از کرمانشاه است نام برد.
اما به قول معروف بارش نعمت و رحمت الهی همیشه نازل میشود و ما نباید کاسه های نیازمان را بر عکس بگیریم.
بر این اساس بد نیست بررسی کنیم که در این بارشهای فراوان ما در کرمانشاه چه به دست آوردیم و چه از دست دادیم. همانطور که گفته شد در حدود ۳ روز بارندگیهای اخیر بطور میانگین در استان کرمانشاه ۱۵۰ میلیمتر باران آمد یعنی حدود ۴ میلیارد متر مکعب بطور کلی حجم این بارندگیها بود اما جالب است که بدانید بر اساس آمار آقای مهندس امیریان مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان تا همین یک شنبه هفته جاری حدود ۲۶ میلیون متر مکعب آب از این حدود ۴ میلیارد متر مکعب بارندگی در پشت سدهای استان ذخیره شده است یعنی کمتر از یک درصد این آبها آنهم در این شرایط کم آبی ذخیره کرده ایم.
درست است که مقداری از این آبها جذب زمین تشنه شده اما جذب کمتر از یک درصد از این آبها یعنی ناتوانی در استفاده از این نعمت بزرگ، یعنی از دست دادن فرصت الهی که می توانست مرهمی باشد بر ضعف مدیریت انسانی بر آب و این یعنی... بگذریم، حال نگاهی بیندازیم به از دست داده های این بارندگی در استان، در این بارندگیها یک نفر در اسلام آبادغرب و یک نفر در کرمانشاه کشته شدند و چند نفر دیگر هم زخمی شدند، از نظر مالی هم بر اساس آخرین آمارهای اعلام شده توسط آقای مهندس نیک کردار معاون عمرانی استانداری کرمانشاه تا کنون ۱۵۹ میلیارد تومان خسارت بعلت این بارشها در بخشهای مختلف به استان وارد شده و پیش بینی میشود این رقم به ۲۰۰ میلیارد تومان هم برسد حالا بگذریم حدود ۹۰ نقطه فقط در شهر کرمانشاه دچار آب گرفتگی شد و کلی از خانه ها هم دچار آب گرفتگی شد و خلاصه مردم هم کلی به دردسر افتادند.
حال قضاوت با شما ، بله با خود شما ، کلاهی را که در باران شاید به سر گذاشته اید را حالا قاضی کنید که ما در این بارندگیهای چشم گیر که معادل ۳۰ درصد بارندگی سالانه استان بود چه به دست آوردیم و چه از دست دادیم.
حالا با این نعمت بارندگی یک نعمت دیگر توام شد و آنهم نرم بودن و شدید نبودن این بارندگی بود خدای ناکرده اگر باران به آرامی نمی بارید و پر شدت بود چقدر باید هزینه میدادیم؟ اگر باران به کوهستان نبارد به سالی دجله گردد خشک رودی، وگر باران به کرمانشاه ببارد به آنی غرق گردد زیر رودی!بله دیگر باران است و طبع شعر آدم را هم بر می انگیزاند.
به قول معروف اما می طلبد که متولیان امر برای بارندگیهای پیش روی از این تجربه پس روی درس بگیرند و طرحی نو در اندازد هم برای افزایش دستاوردهای بارندگی و هم برای کاهش از دست داده های مالی و جانی بارندگیها، ای کاش با بیمه کردن اموال منقول و غیر منقول ملت در دستور کار مسئولان عزیز قرار گیرد این از پرداخت خسارت بهتر است اگر بدانیم. امید که فرصت ها را تبدیل به تهدید نکنیم.
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.
رسول مرادی فعال رسانه ایی و دانشجویی