محمد مهدي شريعتمدار رايزن فرهنگي جمهوری اسلامی ایران در لبنان در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در خصوص برگزاري نمايشگاه عكس اربعين در هشت شهر لبنان که در حدود بيست روز توسط عكاسان و دانشجويان ايراني در لبنان انجام شده گفت: این نمایشگاه به مناسبت ماههای محرم و صفر، برای زنده نگه داشتن اربعین حسینی و مفاهیم برگرفته از آن که برای جوامع مقاومت مفید است برگزار میشود. این نمایشگاه شامل 80 عکس از پیاده روی اربعین است که متعلق به سید کمال الدین شاهرخ و نیز عکسهای منتخبی از دانشجویان مسلمان میشود همچنین در این نمایشگاه بعضی کالاهای فرهنگی و نمادهای مرتبط با محرم و عاشورا نیز نمایش داده میشود.
وی ادامه داد: در کنار این نمایشگاه، کارگاه آموزشی عکاسی آیینی، تصویربرداری از اماکن مقدس دینی لبنان، نشستی با عکاسان، بازدیدها و سخنرانیها و فعالیتهای مختلف پیش بینی شده است. برای نمونه حضور در میان خانوادههای شهدا در روضه الشهیدین که وسایل فرزندان شهید خود را به مناسبت روز شهید به نمایش گذاشته بودند و ثبت این اقدام زیبا و ارزشمند از جمله فعالیتهای جانبی بوده است.
شریعتمدار در خصوص هدف برگزاری این نمایشگاه خاطرنشان کرد: یکی از اهداف دیپلماسی عمومی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، ترویج فرهنگی دینی، به ویژه با رویکرد دفاع از مقدسات و مصالح امت اسلامی و در راس آن فرهنگ مقاومت است. فرهنگ مقاومت، مبتنی بر ایثارگری و شهادت طلبی است که برترین الگوی آن در قیام عاشورا تجلی یافته و چراغی فرا راه همه مسلمانان و آزادی خواهان در طول تاریخ بوده است.زنده نگه داشتن فرهنگ ایثار و شهادت و تاسی به حسین(ع) و یارانش از مسئولیتهای ماست که یکی از جلوههای مهم آن در زیارت اربعین و راهپیمایی میلیونی عاشقان کربلا در این مناسبت تاریخی است که علاوه بر الهام بخشی آن تبدیل به یک رویداد خبری مهم در هر سال شده است. به کارگیری همه ابزارها و از جمله هنر برای ثبت این رویداد، به زنده نگه داشتن فرهنگ ایثار و شهادت کمک میکند. هنر عکاسی جلوههای بدیعی از این رویداد را به ثبت میرساند و در برابر دید مردمان جبهه مقاومت میگذارد و لبنان یکی از مهمترین عرصههای مقاومت است.
رايزن فرهنگي جمهوری اسلامی ایران در لبنان در پاسخ به این سوال که چرا این نمایشگاه در هشت شهر لبنان برگزار میشود تصریح کرد: این که چرا در هشت شهر لبنان برگزار میشود، برمیگردد به بالا بردن حجم اثرگذاری این اقدام فرهنگی بر سطح وسیعی از مخاطبان در جبهه مقاومت است. دلیل دیگر این اقدام، توزیع عادلانه امکانات فرهنگی و عدم انحصار آن به طبقه خاص و نخبگان پایتخت نشین است. متاسفانه تاکنون عمده تلاشها به پایتختها یا حداکثر شهرهای مهم در کشورهای مختلف اختصاص داشته است نکته سوم آن است که این نمایشگاه در چند شهر مرزی و نزدیک به مناطق فلسطین اشغالی که نیروهای رژیم صهیونیستی حضور دارند، برگزار میشود که خود مفهوم خاص خود را دارد.
وی با اشاره به اینکه پیش از این نمایشگاههای فرهنگی دیگری نیز در لبنان برگزار شده است گفت: البته در چند سال گذشته، به دلیل شرایط امنیتی و برخی عوامل دیگر، سطح فعالیتهای عمومی رایزنی فرهنگی ایران در لبنان به شدت کاهش یافته بود اما نمایشگاه عکس اربعین برای اولین بار است که برگزار میشود. این نمایشگاه حاصل تلاش یک عکاس آیینی مشهور در ایران به نام سید کمال الدین شاهرخ است و بعضی تصاویر هم از دانشجویانی است که در قالب فعالیتهای موسسه جهانی دانشجویان مسلمان، از راهپیمایی اربعین ثبت شده و در معرض دید مشتاقان قرار گرفته است.
در شهریور ماه گذشته هم نمایشگاهی از تصاویر حرم مطهر امام رضا (ع) و آثار هنری مرتبط با امام هشتم(ع) به مناسبت ولادت ایشان در دو نقطه بیروت برگزار شد. برگزاری این نمایشگاهها، نشستهای علمی و سایر فعالیتهای فرهنگی مرتبط با فرهنگ اسلامی، ایرانی و ارزشهای مقاوت ادامه خواهد یافت که بیان همه برنامههای آینده از حوصله این مصاحبه بیرون است.
شریعتمدار در پایان سخنان خود در خصوص بازتاب این نمایشگاه در افکار عمومی لبنان اظهار داشت: بازتاب نمایشگاه بسیار خوب بوده است و حضور نخبگان در نمایشگاه، دیدار بعضی از مسیحیان از این مجموعه و بازدیدهای گروهی دانش آموزان مدارس از جمله جلوههای این اثرگذاری روی افکار عمومی است. جالب است که بگویم بازتابهای مردمی این نمایشگاه در شهرهای کوچک تر و مرزی شاید بیشتر و جالب توجه تر باشد. نخبگان فرهنگی و سیاسی نیز از این نمایشگاه چه در بیروت و چه در جنوب لبنان بازدید داشتهاند علما و روحانیون و از جمله علمای اهل سنت، دانشگاهیان، مسئولان مختلف حزب الله، هنرمندان، اعضای سفارت جمهوری اسلامی ایران و خانواده هایشان، رسانهها و هم چنین بعضی فلسطینیان مقیم لبنان بخشی از بازدیدکنندگان بوده اند.