سجاد طاهری، دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در شیراز، با اشاره به اتفاقات اخیر در زمینه بازداشت برخی دانشجویان معترض به قرارداد نفتی ایران، گفت: بنده یکی از شاهدان عینی ماجرا و جزو بازداشت شدگان این اتفاق بودم.
وی با بیان اینکه جالب است در دولتی که شعارش شنیدن نظرات مخالف است و در هر نشست و برخواستی خود را مدافع آزادی بیان معرفی میکند در برابر اعتراضات دانشجویی اینگونه برخورد میکند، خاطرنشان کرد: دولت هر کسی را که مخالف با نظر خود میبیند به هر وسیلهای که در اختیار دارد، قلع و قمع میکند.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز با اشاره به برخورد دولت با مخالفانش، افزود: نمونه آن حمله گاز انبری به دانشجویانی که مخالفت خود را با قراردادهای جدید نفتی IPC (که یاد آور قراردادهای ایران قبل از ملی شدن صنعت نفت است) اعلام کردند، است.
طاهری با بیان اینکه قطعا یکی از وظیفه دانشجویان که بارها توسط مقام معظم رهبری به آن اشاره شده است، مطالبه گری از مسئولان است، بیان داشت: با توجه با بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه حتی زمانی که مظنون به فساد، شدید سئوال کنید، میتوان نتیجه گرفت؛ حال که با توجه به بحث علمی که در مورد این قرار دادها موجود است و مشکلات اساسی و فجایایی که بر اساس این قراردادها بر سر کشور میآید قطعا و یقینا وظیفه دانشجو است که در برابر این نوع فساد اعتراض کند.
وی با اشاره به اینکه یقینا جواب اعتراض دانشجویی، برخورد گازانبری نیست، تصریح کرد: جای تعجب دارد از مسئولانی که ادعای صداقت دارند و خود را صادق میدانند اما به جای پاسخ منطقی به سوالات دانشجویان، به پاک کردن مسئله و خاموش کردن صدای دانشجویان میپردازند.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز با بیان اینکه مقام معظم رهبری بارها فرمودهاند که خام فروشی نفت مخالف با اقتصاد مقاومتی است، خاطرنشان کرد: این امر علنا با اقتصاد مقاومتی در تضاد است، از جهتی دیگر با توجه به بلند مدت بودن این قرار دادها عملا استقلال نفتی ما زیر سوال میرود.
طاهری با اشاره به اینکه نکته جالبی که میشود به آن توجه کرد این است که این قراردادها عمدتا بر اساس مخازن غیر مشترک بسته میشود، افزود: مخازنی که مشترک هستند و آنها را باید به عنوان اولویت در نظر گرفت فراموش میشوند و این بند هم با توجه به منویات مقام معظم رهبری در تضاد است.
وی با بیان اینکه این قراردادها نه تنها ذلت بار است؛ بلکه قدرت کشور را در جوامع بین اللملی و منطقه زیر سوال میبرد، اذعان داشت: ما باید توجه داشته باشیم که نظام جمهوری اسلامی ایران الگویی برای تمام مستضعفان عالم است و این الگو نباید جلوی مستکبران زانو بزند.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز در ادامه بیان داشت: زمانی که در این نوع از قراردادها بندهایی موجود باشد مبنی بر زانو زدن ایران در برابر مستکبران، قطعا بازتاب بین المللی آن، خواری و ذلت برای جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و این خود یک نوع خیانت به اسلام است.
طاهری با اشاره به اینکه این قراردادها سه مشکل جدی دارد، تصریح کرد: اول؛ آن ایجاد مشکل در منابع مالی و سرمایه گذاری، دوم؛ اشکال در مدیریت و سوم؛ اشکال در حوزه ی تکنولوژی است.
وی با بیان اینکه یکی از اهداف جدی قراردادهای مذکور، حل کردن مشکلات مربوط به سرمایهگذاری خارجی مطرح شده است، بیان داشت: به گونهای که گفته میشود، قراردادهای سابق که اغلب در چارچوب بیع متقابل بود، جذابیت لازم را برای طرف خارجی ندارد.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز با اشاره به اینکه آن چه مدیران و مجریان نفتی مطرح میکنند، حاکی از آن است که حتی در وضعیت سخت تحریمی در سالهای اخیر، اقبال شرکتهای خارجی برای اخذ پروژههای نفتی قابل قبول بوده است، خاطرنشان کرد: طبق گفته وزیر فعلی نفت، بیشترین سرمایهگذاری بین سالهای ۹۰ تا ۹۱ که در اوج تحریمها بودیم، انجام شده است.
طاهری با بیان اینکه به اذعان بسیاری از صاحبنظران، سرمایهگذاری در صنعت نفت، دارای سود دهی بسیاری است، افزود: به اندازهای سود ده است که حتی اگر وزارت نفت، اوراق مشارکت با درصد سود بالای ۵۰ درصد به صورت تضمینی منتشر کند، نیز هم سودآوری اقتصادی خواهد داشت و هم اقبال خوبی در کشور به سمت نوع سرمایه گذاری اتفاق میافتد، به علاوه اینکه با این روش، از سرمایه های سرگردان داخلی نیز استفاده شده است.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز با اشاره به اینکه یکی از اشکالات این قراردادها بخش مدیریت است، اذعان داشت: یکی از نوآوریهای این قرارداد این است که شركتهاي صاحب صلاحيت ايراني، با تأييد كار فرما (شركت ملي نفت) به عنوان شريك، با شركت نفتي خارجي همكاري خواهند داشت تا با حضور در فرآيند اجراي قرارداد، انتقال و توسعه دانش فني و مهارتهاي مديريتي و مهندسي امكان پذير شود.
طاهری با بیان اینکه متأسفانه در این قراردادها هيچ اشارهای به مسائل حقوقی مرتبط با تعریف اين «شراکت» نشده است، خاطرنشان کرد: به همین دلیل ممکن است اين شراكت صرفاً جنبه صوري پیدا کند، در نتیجه، شراکت بیمعنی شده و پروژه به شرکتهای بزرگ بین المللی سپرده میشود.
وی با اشاره به اینکه رویکردی که در میان برخی از مدیران نفتی به چشم میخورد و مبنای چنین قراردادی شده است، ضعف داخلی در خصوص مدیریت پروژههای بزرگ نفتی و گازی است، افزود: این در حالی است که به اذعان برخی دیگر، کشور ما در حال حاضر پیشرفتهای چشمگیری در خصوص مدیریت پروژههای عظیم نفتی و گازی داشته است.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز با بیان اینکه پیشرفت ما به گونهای است که هم اکنون مدیریت میادین عظیم و فوق عظیم داخلی توسط متخصصین داخلی انجام می شود، اظهار داشت: میادینی که از لحاظ وسعت و عظمت در جهان نظایر اندکی دارد، با این وضعیت قطعا توانایی برای مدیریت داخلی سایر میادین کوچک جدید نیز وجود دارد.
طاهری با اشاره به اینکه موضوع دیگری که نشان از توانمندی داخلی در تولید دارد آن است که هم اکنون حدود سه میلیون بشکه نفت توسط متخصصین داخلی تولید می شود، تصریح کرد: این در حالی است که صرفا ۴۰۰ هزار بشکه از نفت ما از طریق بیع متقابل و توسط خارجیها تولید میشود.
وی با بیان اینکه در بحث محصولات تکنولوژی نکاتی را نباید فراموش کرد، بیان داشت: با وجود اینکه تا حدودی به محصولات تکنولوژی وابستهایم؛ اما باید توجه کرد که حدود ۶۰۰ هزار قلم از دو میلیون قلم مورد استفاده در صنعت نفت در داخل تولید میشود؛ در حالی که در دورهای، تمام این اقلام از خارج کشور وارد میشدند، حتی دستکش کارگران نیز شامل این نوع ملزومات بود.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز در ادامه گفت: در حال حاضر مواد شیمیایی درون چاهی که در گذشته توسط شرکتهای انگلیسی وارد میشدند؛ توسط دانشجویان داخلی، تنها صرف سه ماه، آزمایش و تولید شده است و این خود پیشرفت به سزایی محسوب میشود.
طاهری با اشاره به اینکه شرکتهای خارجی طرف قرارداد ایران، محصولات تکنولوژی خود را از شرکتهای تولیدکننده آنها تامین میکنند، خاطرنشان کرد: این شرکتهای خارجی خود مستقیما دست به تولید محصولات نمیزنند و ما میتوانیم با توجه به کاهش تحریمها و همچنین شرایط به وجود آمده جدید، کالای مورد نظر را مستقیما از شرکتهای تولیدی خریداری کرد تا بتوان مقدار قابل توجهی از هزینهها را کاهش داد.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز با بیان اینکه با توجه به جنس مخازن داخلی، تکنولوژیهای سادهای مورد نیاز است، افزود: همانگونه که هم اکنون نیز از این تکنولوژیها استفاده کرده و نیازهایمان را تامین کردهایم.
وی با اشاره به فرایند تکنولوژی در این قراردادها گفت: به گفته مختصصان این حوزه،با توجه به جنس مخازن ما، که کربنات شکافدار بوده است و با بسیاری از مخازن نفتی دنیا متفاوت است، اطلاعات تخصصی داخلی بیشتر از اطلاعات خارجیها است؛ به گونهای که تجربه ثابت کرده است مهندسان خارجی تجربه و علم کافی و لازم را در برخورد با این نوع از مخازن موجود در کشور را ندارند.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز با بیان اینکه مورد دیگری که در این قرارداد به چشم می خورد، دادن دستمزد بیشتر است، خاطرنشان کرد: به این منظور که در صورت استخراج هر چه بیشتر نفت از مخازن، دستمزد بیشتری دریافت می کنند؛ این در حالی است که قبل از استخراج مطالعاتی بر روی مخازن نفتی ایجاد میشود که مقدار تولید صیانتی را از آن مخازن مشخص میکند و با وجود این بند در قرار داد، شرکت ها را ترغیب به استخراج بیشتر از مخازن نفتی ما می کند و این باعث بهره برداری غیر صیانتی شده و آسیبهای جدی به مخازن وارد میشود.
طاهری در ادامه گفت: به گفته برخی از کارشناسان، باید تعدادی از مخازن ما غیر فعال بمانند تا بتوان از آنها در آینده استفاده کرد و هم چنین استخراج بیرویه باعث نابودی زود هنگام مخازن نفتی ما میشود.
وی با اشاره به مطالبه خود از مسئولان افزود: مطالبه ما از مسئولان به صراحت و با توجه به دلایل ذکر شده و همچنین فساد انگیز بودن این نوع قراردادها لغو این قراردادها است.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشگاههای شیراز با بیان اینکه وظیفه قشر تحصیل کرده و جوان اول از همه شناخت این قراردادها است، تصریح کرد: وظیفه قشر تحصیل کرده، روشنگری در بین مردم و هم چنین با توجه به این که ذات این نوع قراردادها فسادآور است، مطالبه از مسئولان برای لغو کامل این نوع قرار داد است که با با وجود این قراردادها هم استقلال سیاسی کشور از بین میرود و هم استقلال اقتصادی، در نتیجه باید با این نوع قراردادها مخالفت کرد.