به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، محمد تقی جغتایی امروز در همایش سمپوزیوم تکامل و اختلال آن در کودکان که توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، گفت: بحث کودکان و اختلالات تکاملی موضوع مهمی است که در کشور ما آن گونه که باید مورد ارزیابی، مورد تحقیقات و بررسی قرار نگرفته و مرکزی که به تازگی در علوم پزشکی مشهد جهت ارزیابی اختلالات تکاملی کودکان در بیمارستان دکتر شیخ راه اندازی شده، نقطه امیدی در رشد بالینی تحقیقات اختلالات تکاملی کودکان خواهد بود.
وی ادامه داد: متاسفانه در کشور ما مانند کشورهای پیشرفته هنوز مجموعههای مربوط به توان بخشی کودکان در حوزههای گفتاری، رفتاری و حرکتی در کنار یکدیگر قرار نگرفتهاند؛ که در برنامههای خود در وزارت تلاش داریم تا حدی این کمبود را جبران کنیم.
مشاور وزیر بهداشت در امور توان بخشی سیستم عصبی انسان را اولین ارگانی دانست که حیات خود را در انسان آغاز میکند، گفت: چند روز پس از عمل لقاح دستگاه سیستم عصبی انسان تکامل خود را آغاز کرده و تا سن 20 سالگی رشد عصبی بدن ادامه داد.
استاد فلوشیب علوم اعصاب متذکر شد: سیستم اعصاب یک پتانسیل و یک مزیت در انسان است که باید تلاش شود با شناخت آسیبها و دریافت اطلاعات وراثتی و محیطی مشکلات کودکان در سنین پایین را شناسایی و درمان کنیم.
جغتایی رسیدگی به نوزاد پس از تولد را امر مهم در شناسایی اختلالات تکاملی وی دانست و گفت: تکامل و تمام فرآیندهای رشد در هر موجودی از دوران پس از 9 ماهگی آغاز میشود و در خصوص سیستم عصبی این موضوع حائز اهمیت است که یادگیری یعنی نحوه تعامل پدر و مادر و فرزند بسیار مهم است.
وی اختلالات اولیه در روند اختلالات کودک را در سه چهار سالگی نوزادان دانست و بیان داشت: اختلالاتی مانند اوتیسم در دوران کودکی شکل میگیرند که دلیل اصلی آن مهاجرت در اطراف سلولهای پروتکس و مارکتها در بدن است.
مشاور وزیر بهداشت در امور توان بخشی رشد بی رویه مغز کودک در ماههای اولیه تولد را یکی از اختلالات تکاملی در نوزادان دانست و گفت: مغز جنین در هنگام تولد 100 گرم است که سپس به 400 گرم افزایش و در 18 ماهگی به 800 گرم میرسد و این در حالی است که پس از 18 ماهگی تا سه سالگی مغز یک کودک 1100 گرم میشود و پس از سه سالگی در 1400 گرم تا هنگام بلوغ باقی میماند.
جغتایی بیان داشت: مغز یک انسان بالغ یک پنجاهم مغز اوست و این در حالی است که مغز یک کودک دچار اختلالات تکاملی در دوران کودکی به یک پنجم وزن او افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه در ایران هفته دوم اسفندماه را هفته آگاهی نامگذاری خواهیم کرد، خاطرنشان کرد: تلاش داریم مانند دیگر کشورها هفته آگاهی را در کشور نامگذاری کنیم تا این مهم برای والدین یادآوری شود که باید مراقب ذهن و جسم فرزند خود برای تبدیل شدن به یک نسل با کیفیت تر باشیم.
مشاور وزیر بهداشت در امور توان بخشی چهار عامل تغذیه، فعالیت، محیط مناسب و تشخیص سریع مشکلات اختلالات تکاملی را از عوامل موثر در کاهش اختلالات تکاملی در کودکان دانست و متذکر شد: متاسفانه سبک زندگی نامناسب امروز در جهان تحرک فرزندان را کم، تغذیه آنان را نادرست و در نتیجه ذهن خلاق و تحرک چابک را از فرزندان ما گرفته است.
جغتایی در پایان با نکته بر اینکه که مغز یک کودک پنج روزه مغزی خاموش است، یادآور شد: مغز یکی از مهمترین اعضای بدن است که سهم بسیاری از اکسیژن قلب را استفاده میکند و باید کودک پنج یا شش ساله در اوج فعالیت خلاقانه مغزی قرار داشته باشد و این پتانسیل را محیط میتواند برای فرزندان ما ایجاد کند.