به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، چند روزی هست که حضور هیئتی از بوئینگ در ایران برای نهاییکردن خرید چندهواپیما از این شرکت آمریکایی در رسانهها خبرساز شده و در فضای مجازی دست به دست می شود. خبری مبنی بر حضور هیئتی 9 نفره از سوی شرکت بوئینگ جهت انجام مذاکرات با مسئولین وزارت راه و شهرسازی، سازمان هواپیمایی و بانک مرکزی ایران.
این هیئت 9 نفره که شامل چند کارشناس اقتصادی و حقوقی، دو مسئول کمپانی بوئینگ و دو کارشناس نظامی بوده، طی روزهای اخیر وارد تهران شدند و مذاکرات خود را حول محور انتقال صد فروند بوئینگ درخواستی ایران انجام دادند.
قبلا اعلام شده بود که تفاهم میان بوئینگ و ایران شامل فروش 34 هواپیمای پهنپیکر، 46 هواپیمای باریکپیکر (پروازهای کوتاهبرد) و 29 فروند هواپیمای 737 (پروازهای کوتاهبرد و میانبرد) است.
فعالین سیاسی در تهران با وجود مد نظر داشتن روال بودن این مذاکرات برای نهایی شدن درخواست های ایران در دوران پسابرجام در خصوص خرید هواپیما از بوئینگ و ایرباس، طی چند روز گذشته نگرانی هایی را در خصوص سفر این هیئت آمریکایی به تهران ابراز داشتهاند که آنهم مورد توجه ویژه رسانه ها و کاربران فضای مجازی واقع شده است.
بر اساس اخباری که خبرنگار «نسیم آنلاین» کسب کرده است ماجرا از این قرار بوده که تیم 9 نفره بوئینگ با نامهای Ahsen Rajput ،Jim Baqai ، Amanda Banik ، Jorge Molina، Brian Nadeau ،Matt Wilks ، Donald Galvanin ،Raymond Wolber و James Larson بدون اطلاعرسانی قبلی از سوی منابع رسمی در ایران و یا آمریکا و به صورت غیر رسمی و بدون برگزاری تشریفات ویژه مهمانان خارجی چند روز پیش وارد تهران می شوند و مذاکرات خود را نیز در سکوت خبری برگزار میکنند و نهایتا در ساعات پایانی روز جمعه از تهران خارج می شوند.
بر اساس اخبار غیر رسمی در این دور از گفتگوهای ایران و تیم اعزامی بوئینگ، موضوع مسائل بانکی و چگونگی صدور ضمانت نامه های بانکی محور اصلی بوده است و اعضای این تیم به گروه های 2 تا 3 نفره تقسیم شوند و با برخی بانک ها، سازمان ها و همچنین بعضی افراد ذی نفوذ داخل کشور جهت عقد قرار داد و نحوه تنظیم و پرداخت ها وارد مذاکره شوند.
در این میان طبق اخباری که کانال خبری icunews در شبکه اجتماعی تلگرام به نقل از کارشناسانی که شناخت قبلی نسبت به این افراد داشته اند منتشر کرده، گفته شده که نکته حائز اهمیت در حاشیه این سفر، سوابق برخی از اعضای این تیم مذاکراتی بوده است. چنانکه در برخی از رسانهها از دو نفر از اعضای این تیم یعنی Donald Galvanin و Raymond Wolber به عنوان کارشناسان نظامی ارتش آمریکا نام برده شده است و علت حضور آنها در تهران عجیب ارزیابی شده است.
در همین زمینه اخباری که خبرنگار ما کسب کرده نشان میدهد که "دونالد گالوانین" دارای سابقهای 27 ساله از سال 1974 تا 2001 میلادی در ارتش امریکا است. او در این دوران افسر پیاده نظام و همچنین افسر نیروهای آمریکایی مستقر در خاورمیانه بوده است و همچنین در سوابق "ریموند والبر"، فرماندهی زیر دریایی هستهای در نیروی دریایی امریکا، به چشم میخورد.
البته برخی کارشناسان در تهران می گویند که اعضای حقوقی و سیاسی تیم بوئینگ به دلیل مسئله تحریمها و چگونگی انتقال پول از تهران به آمریکا این هیئت را همراهی میکنند و کارشناسان نظامی نیز به دلیل نگرانی از سوء استفاده تهران از این هواپیماها که قابلیت انتقال فناوری آنها به مصارف نظامی وجود دارد، در این هیئت حضور یافته اند.
به هر سو برگزاری این مدل از مذاکرات پنهانی که در دوران اجرای برجام از سوی بسیاری از مسئولان و کارشناسان امنیتی و اطلاعاتی غیرعادی ارزیابی شده است، این روزها با شائبههایی در افکار عمومی همراه شده که نگرانیهایی را در باب شناسایی جزئیات و تواناییهای سیستم اقتصادی و نظامی و همینطور تحمیل محدودیت های نظامی به ایران را تداعی میکند که میطلبد مسئولین امر توضیحاتی را در این خصوص به افکار عمومی و رسانه ها ارائه کنند.
منبع: نسیم آنلاین