به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، کیهان درباره برنامه ششم گزارش داده است: کلیات لایحه ششم توسعه توسط دولت تقدیم مجلس شد و در حالی صبح دیروز در کمیسیون برنامه و بودجه به تصویب رسید که کارشناسان و برخی از نمایندگان مجلس ایرادهای مهمی را نسبت به آن مطرح کردند.
کاظم جلالی نماینده مردم تهران و رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در برنامه خبر 21 شبکه یک سیما، درخصوص لایحه برنامه ششم توسعه و نحوه مواجهه مجلس با آن، اظهار داشت: دولت یک سال وقت داشت و انتظار میرفت برنامهای جامع با نگاه کارشناسی طراحی و ارائه کند اما پس از مدتی که در این زمینه اختلاف نظر بود دولت اعلام کرد که احکام پیشنیاز را به مجلس ارائه کردهاست که پس از کشوقوسهای صورت گرفته سه ماده و چند جدول به آن برنامه اضافه و تقدیم مجلس شد.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در تشریح ایرادات لایحه برنامه ششم به دولت، عنوان کرد: حدود یکسال است که برنامه پنجم توسعه را تمدید کردهایم و طبعا 15 آذر ماه زمانی است که دولت باید لایحه بودجه را به مجلس بیاورد، حال بودجه 96 سرگردان است که باید براساس برنامه توسعه قبلی نوشته شود یا برنامه ششم، که البته برنامه پنجم توسعه هنوز تمدید نشده است و بنای مجلس نیز بر تمدید آن نیست و همچنین برنامه ششم نیز به تصویب نرسیده است.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در پایان با بیان اینکه لایحه برنامه ششم توسعه برنامه کاملی نیست و از پیوستگی لازم برخوردار نیست، تاکید کرد: اعدادی در برخی از جداول لایحه برنامه ششم توسعه عنوان شده که قابل تحقق نیستند و تنها تعهداتی را برای دولت به وجود میآورند که در آینده براساس آن باید پاسخگو باشد...
نادر قاضی پور، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه در متن لایحه برنامه ششم هیچ بندی برای معیشت مردم وجود ندارد گفت: این لایحه در واقع مجموعهای از تحریمهای داخلی است.
قاضی پور افزود: در متن برنامه هیچ بندی در رابطه با اقتصاد مقاومتی، تولید ملی و اشتغال وجود ندارد و برنامه یک مجموعهای از تحریمهای داخلی است؛ زیرا محدودیتهای بسیاری در آن وجود دارد. برای مثال علاوه بر استخدام نیرو و تبدیل وضعیت، انجام پروژههای جدید نیز ممنوع است.
نماینده مردم ارومیه در پایان با اشاره به مخالفت مجلس با چنین برنامهای اظهار کرد: مشاهده خواهید کرد که اصلاحات متعددی در این برنامه ایجاد خواهیم کرد.
ابراهیم رزاقی نیز با بیان اینکه لایحه دولت با موضوع برنامه ششم توسعه برنامه نیست و احکام مورد نیاز برنامه ششم است، گفت: در 25 سال گذشته مبانی مورد استفاده برنامهریزان ما غربی بوده است. این مبانی از زمان ریاست جمهوری آقای هاشمی رفسنجانی و اجرای سیاستهای تعدیل ساختاری تا به امروز ملاک عمل مسئولان بوده است.
این اقتصاددان در ادامه افزود: به نظر میرسد که برنامهها توسعه ظاهری هستند و دولت به قانون اساسی اعتقادی ندارد و استقلال اقتصادی را نمیشناسد. این دولت اقتصاد مقاومتی را نیز نمیشناسد و به آن باور ندارد؛ دولت هرکاری را که انجام میدهد اقتصاد مقاومتی میخواند. زاویه دید مجلس هم طوری است که تاکنون آنچه تصویب کرده است با قانون اساسی در تضاد بوده است. در این سالها حتی زیربنای اقتصادی را هم به وجود نیاوردهاند.
رزاقی در پاسخ به سؤالی درمورد نسبت برنامه ششم با الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت گفت: هیچ نسبتی وجود ندارد. زمانی که قانون اساسی و اندیشههای اقتصادی امام و رهبری وجود دارند و اقتصاد مقاومتی تجلی آنها است، سؤال این است که؛ چرا ما با استفاده از آنها قوانینی را تصویب نمیکنیم که در راستای حل مشکلات کشور باشند؟
رزاقی در پایان در پاسخ به سؤالی درمورد میزان توجه دولت به بیکاری در برنامه ششم توسعه گفت: در این برنامه به بحث بیکاری توجهی نشده است و یکی دیگر از اشکالات مهم برنامه این است که اصلاً برنامهای برای حل معضل بیکاری وجود ندارد. اگر به تجربه 30 سال گذشته بنگریم میبینیم که مدیران ما برنامه خاصی برای حل این مشکل نداشتهاند.