به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ دقایقی پیش در تالار وحدت برگزیدگان نهایی نهمین دوره جایزه جلال آلاحمد معرفی شدند.
وزیر ارشاد نیز در اختتامیه این جشنواره ضمن رونمایی از تمبر اختصاصی جسنواره جلال با اشاره به اینکه کتاب جلال در تاریخ ادبیات میدرخشد گفت: جلال یکی از برجستهترین روشنفکران ایرانی است او روشنفکری شجاع، متعهد و معترض به هرگونه ستم بود. جلال در نوشتههایش بسیار حساس بود.
صالحی امیری ادامه داد: جلال به نسلی از نویسندگان ایرانی تعلق دارد که سرخورده از سلطه، استثمار و استعمار غرب و شرق بود و نقد را ترویج میکرد. این نسل در اصالتها قومیت و دارای عزت نفس در برابر هجوم فرهنگی بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: جلال چون رود خروشان بود ولی آرام نداشت. جلال از برخی همفکران خود جلوتر و پیشتر بود. قدرت نقد آزادگی و تصمیمناپذیری او از زمانه خود جلوتر بود. نوشتن و داستان گفتن و ترجمه هدف اصلی جلال نبود. هدف جلال از بین بردن فقر و قراردادن رفاه مادی و معنوی برای همه را در آثارش توجه داشت.
وی ادامه داد: راز ماندگاری ادبیات جلال مصلح و متحد بودن آثار اوست به شکلی که مردمی بودن جلال را در آثارش مشاهده میکنیم.
وزیر ارشاد همچنین با امضای لوح یادبود جشنواره جلال به یادگار روی آن نوشت: بسمه تعالی؛ ایرانیان در همه ادوار تاریخی حاملان فرهنگ و ادب و اندیشه بودند سیدرضا صالحی امیری»
در بخش داستان کوتاه «بازار خوبان» آرش صادق بیگی و «روباه شنی» محمد کشاورز مشترکا به عنوان برگزیده معرفی شد.
نامزدهای این بخش عبارتبودند از:
«بازار خوبان» نوشته آرش صادق بیگی از نشر نگاه
«راز خانه شکیب» نوشته ابراهیم مهدی زاده از نشر ثالث
«روباه شنی» نوشته محمد کشاورز از نشر چشمه
«زرد کادمیوم» نوشته مرسده کسروی از نشر ثالث
و «مردن به روایت مرداد» اثر مرجان صادقی از نشر ثالث
داوری این بخش از جایزه بر عهده راضیه تجار، عباس عبدی و داوود غفارزادگان بوده است.
در بخش رمان «لم یزرع» نوشته محمدرضا بایرامی به عنوان اثر برگزیده معرفی شدند.
در این بخش «برکت» نوشته ابراهیم اکبری دیزگاه از نشر کتابستان معرفت، «پرتقال خونی» نوشته پروانه سراوانی از نشر آموت، «چشمهایم آبی بود» نوشته محمدرضا کاتب از نشر نیلوفر، «لم یزرع» اثر محمدرضا بایرامی از انتشارات کتاب نیستان و «برج قحطی» نوشته هادی حکیمیان از انتشارات موسسه شهرستان ادب به عنوان نامزدها معرفی شده بودند.
داوری این بخش بر عهده حسین فتاحی، قاسمعلی فراست و یزدان سلحشور بود.
در بخش مستندنگاری دو کتاب «پیغام ماهیها خاطرات و زندگینامه سردار همدانی» و «ر» به صورت مشترک شایسته تقدیر شدند.
«جمالزاده؛ خاطرات، برداشت، اسناد» نوشته ناصرالدین پروین از نشر جهان کتاب، «پیغام ماهیها» نوشته گلعلی بابایی از نشر 27، «فرنگیس» نوشته مهناز فتاحی از انتشارات سوره مهر، «لذتی که حرفش بود» نوشته پیمان هوشمندزاده از نشر چشمه و «ر» (درباره شهید رسول حیدری) به قلم مریم برادران از نشر آرما نامزدهای این پخش بودند.
حبیبه جعفریان، حمید حسام و سیدمجید حسینی، اعضای هیأت داوران بخش مستندنگاری این دوره از جایزه ادبی جلال آلاحمد هستند.
هیأت داوران بخش نقد ادبی نهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد با انتشار بیانیهای اعلام کرد که با توجه به مطالعه و بررسی آثار ارسالی به دبیرخانه این دوره از جایزه و همچنین کتابهای انتخابی از سوی بنیاد شعر و ادبیات و داستانی که با تحقیق و پرسش از کارشناسان انجام شد، هیچ یک از این کتابها حائز عنوان کتاب برگزیده و یا تشویقی نشدند.
در بخش افغانستان در بخش داستان کوتاه «کابل جای آدم نیست» نوشته سیدعلی موسوی و «خروسان باغ بابر» نوشته حسین فخری به عنوان برگزیده و در بخش رمان «چارگرد قلا گشتم» نوشته رهنورد زریاب و «گرگهای دوندر» نوشته احمد ضیاء سیامک هروی به عنوان برگزیده معرفی شدند.
در میان رمانهای چاپ شده در هشت سال گذشته همزمان با ادوار گذشته جایزه جلال «چارگِردِ قلاگشتم»، نوشته محمداعظم رهنورد زریاب، «سینماگر شهر نقره»، نوشته آصف سلطانزاده، «گرگهای دَوَندَر» نوشته احمد ضیاء سیامک هروی، «ریسمان شنی»، نوشته خسرو مانی و «ناشاد، سیاسر»، نوشته محمدحسین محمدی نامزدهای بخش ویژه افغانستان در حوزه رمان بودند.
داوران این بخش، در حوزه داستان کوتاه، «به وقت بخارا»، نوشته وسیمه بادغیسی، «بادیگارد»، نوشته حبیب صادقی، «خروسان باغ بابر»، نوشته حسین فخری و «کابل جای آدم نیست»، نوشته سیدعلی موسوی را نامزد دریافت جایزه بخش ویژه افغانستان معرفی کردهاند.
یعقوب آژند، منتقد ادبی، بهمن نامورمطلق، نویسنده و مریم حسینی، استاد دانشگاه، اعضای هیأت داوری بخش نقد ادبی نهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد را به عهده داشتند.
منیژه آرمین، دبیر علمی نهمین دوره جایزه جلال و ابراهیم زاهدی مطلق، مجید قیصری، محمدسرور مولایی، احمد دهقان، محمدحسین جعفریان، محمدرضا جوادی یگانه، ابوتراب خسروی و حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا زائری اعضای هیات علمی این جایزه هستند.