به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در حالی که پنجشنبه شب هفته گذشته نشست اخیر اوپک به پایان رسید، وزرای کشورهای عضو به دلیل اجماع بر سر تمدید 9 ماهه توافق کاهش تولید به یکدیگر تبریک می گفتند. آنها از یک موفقیت بدون هرگونه تردیدی سخن می گفتند.
اما دو ساعت بعد، یکی از نمایندگان کهنه کار یکی از کشورها نزد دبیرخانه اوپک وقتی نگاهی به گوشی خود انداخت تا واکنش بازار به این تصمیم را ببیند، ارقامی را دید که نشان می داد قیمت نفت حدود 5 درصد افت داشته و به 51 دلار در هر بشکه رسیده است. وی گفت: «این یک فاجعه است.»
در حالی که اوپک در سال های اخیر به سختی برای بهبود ارتباطات خود کار کرده تا اطمینان یابد که پیام درستی به بازارهای مالی ارسال می شود، اما تجربه هفته گذشته نشان داد که 14 کشور عضو این سازمان و متحدانش در خارج از سازمان هنوز راه درازی در پیش دارند.
به گفته تحلیلگران صنعت نفت، مشکل پیامی که اوپک به بازار فرستاده نیست، بلکه مسئله به قول هایی برمی گردد که این سازمان قبل از نشست داده بود.
اوپک روز پنجشنبه توافق کرد که با مشارکت تولید کنندگان غیر عضو از جمله روسیه، طرح کاهش تولید را برای مدت 9 ماه- یعنی بیشتر از مدت پیشنهادی اولیه 6 ماهه- تمدید نماید.
اما سیگنال هایی که از اوپک ارسال می شد حکایت از آن داشت که ممکن است میزان کاهش تولید بیشتر شود، توافق برای 12 ماه تمدید گردد، صادرات محدود شود و اینکه دقیقا به بازار اعلام گردد که اوپک در سال 2018 به مازاد عرضه خاتمه خواهد داد. این سیگنال ها انتظار بازار نفت از نشست اوپک را بالا برده بود.
به گفته آمریتا سن، تحلیلگر موسسه انرژی اسپکتس: «اوپک قبل از نشست، جلسه خود را به بازار گران فروخت.»
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران در واکنش به عکس العمل بازار به تمدید توافق کاهش تولید گفت: «عجیب است. نمی دانم چرا (بازار با افت قیمت مواجه شد.)»
سن افزود: «وقتی شما قبل از نشست از تمدید 9 ماهه سخن می گویید، بازار انتظار میزان تمدید بیشتری پیدا می کند.»