سخنگوی دولت گفت: دولت برای کاهش نرخ سود بانکی در اولین اقدام به تصفیه بدهی خود به بانکها مبادرت میورزد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت در پاسخ به سوال خبرگزاری دانشجو در خصوص اینکه بخشی از بحران امروز نظام بانکی کشور به دلیل مسئله نرخ سود و مسابقهای بوده که عملا بین بانکها برای تعیین سودهای بالاتر اتفاق افتاده است و از سوی دیگر جهانگیری معاون اول رئیس جمهور اعلام کرده برنامهای برای تعیین دستوری کاهش نرخ سود بانکها نداریم به نظر شما آیا تفویض اختیار تعیین نرخ به خود بانکها برای حل این مشکل راه حل مناسبی است گفت: این که میگوییم نمیخواهیم دستوری عمل کنیم به معنی آن نیست که طرف مقابل به اختیار خود عمل کند.
نوبخت ادامه داد: دستوری عمل کردن مشکلی را حل نمیکند باید دیدید درد آن بانک چیست که نمیتواند نرخ سود بانکی را کاهش دهد.
وی در تشریح مسئله عملکرد بانکها در اختصاص نرخ سود بانکی گفت: بانکها سپرده هایی که از مردم میگیرند را به عنوان تسهیلات در اختیار عده دیگری قرار میدهند تا نرخ سود بیشتری از گروه دوم دریافت کنند و این به عنوان درآمد بانک شناخته میشود.
سخنگوی دولت ادامه داد: بانکها در برابر این تسهیلات ارائه شده به مردم و نرخ سود دریافتی ۱۲ الی ۱۳ درصد آن را به بانک مرکزی میدهند و بقیه را هم که تسهیلات داده اند هنوز اصل و سود پول به بانک برنگشته است از طرفی بانکها موظفند به سپرده گذاران خود سود سپرده هایشان را بدهند و نمیتوانند عنوان کنند، چون دریافت کننده تسهیلات اصل و سود پول را برنگردانده است ما از پرداخت سود سپرده به شما معذوریم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: براین اساس نظام بانکی به دلیل اینکه پول کمی از سپردهها در اختیار دارد همین پول کم را باید مدیریت کند و به عبارتی گران بدهد که بتواند سود بیشتری از آن دریافت کند، چون عملا فقط ۳۰ یا ۴۰ درصد سپردههای مردم باقی مانده و بقیه فریز شده است براین اساس بانکها باید این مبلغ کم را آنقدر گران بدهند که بتوانند صددرصد سود سپرده گذاران را پرداخت کنند.
نوبخت با بیان اینکه با این شرایط هیچ بانکی نمیتواند به کاهش نرخ سود تمکین کند یادآور شد: دولت نمیخواهد به بانکی که نمیتواند این شرایط را اجرا کند دستور بدهد.
وی افزود: براین اساس کمکهای دولت به اشکال زیر انجام شده است؛ اول این که باید کسانی را که از بانک وام گرفته و برنگردانده اند را مجبور کند مجبور کند که این پول را برگردانند و در این مسیر از قوه قضاییه هم کمک میگیریم تا بانکها با وجود پول بیشتر تسهیلات بیشتر پرداخت کنند و در نتیجه سود بیشتری به دست بیاورند در این حالت بانک میتواند نرخ سود خود را پایین بیاورد.
سخنگوی دولت ادامه داد: در این راهکار مبلغ سپرده اگر زیاد باشد نرخ سود هم پایین بیاید حاصل ضرب آنها کافی است تا بانک بتواند نرخ سود را به سپرده گذاران پرداخت کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه اقدام بعدی دولت در حل این مشکل را تصفیه بدهی دولت به بانکها عنوان و خاطر نشان کرد: دولت خودش هم باید وارد عمل شود، چون یکی از بدهکارانی که از بانک پول گرفته و پس نداده خود دولت است، زمانی که ما دولت را در دست گرفتیم، دولت ۳۶ هزار میلیارد تومان به بانکها بدهکار بود تلاش ما این شد که بدهی خود را به بانکها بپردازیم تا بانکها پول بیشتری در اختیار داشته باشند و در سود کمتر ضرب کنند و بتوانند پاسخگوی سپرده گذاران خود باشند.
نوبخت با اشاره به سخنان جهانگیری مبنی براینکه به بانکها دستور نمیدهیم گفت: البته دستور ندادن به معنی آن نیست که به آنها لطفا بگوییم بلکه زمینه را به شکلی فراهم میکنیم که تصفیه بدهی به بانکها تسهیل و مهیا شود.
وی اقدام اخیر دولت در تصفیه بدهی خود به بانکها را پرداخت از طریق مکانیزم بودجه در سال قبل معرفی کرد و گفت: براین اساس در سال گذشته ۱۳ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان بدهی دولت به بانکها پرداخت شد.
سخنگوی دولت افزود: کار دیگری که بانکها میتوانند به وسیله آن تسهیلات بیشتر با نرخ سود کمتر بدهند افزایش سرمایه آنهاست به این ترتیب اگر مقدار سپرده و سرمایه در بانکها زیاد باشد حتی اگر بخواهند از آنها نیم درصد سود بگیرند عددی که به عنوان درآمد به دست میآورند بالا و قابل توجه است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: براین اساس دولت ۲۹ هزار میلیارد تومان سرمایه خود نزد بانکها را افزایش داد.
نوبخت خاطر نشان کرد: دولت بسیار منطقی و علمی برای کاهش نرخ سود بانکی عمل میکند و من به خاطر اقدامات منطقی از تیم اقتصادی دولت دفاع میکنم.
وی تاکید کرد: البته منتقدین نمیدانند رویه و پروسه عملکرد ما چیست و این وظیفه من و شماست که اطلاع رسانی کنیم.