خیلی از کشورهای هم مرز با ما از تکنولوژی های پیشرفته ای برخوردار نیستند بنابراین باید به بعد صادرات توجه شود، البته اصل ایجاد منطقه آزاد اقتصادی مشکلی ندارد اما باید مناطق آزاد جهشی برای ایجاد صادرات باشد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو،علی لاریجانی که به استان آذربایجان غربی سفر کرده در نشست شورای اداری این استان گفت: در این نشست نمایندگان استان آذربایجان غربی در مجلس دغدغهها و مشکلات خود را بیان کردند و علی القاعده مسئولان استانی نیز در جریان امور هستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر ارزیابی از وضعیت کشور داشته باشیم در برخی جاها توفیق حاصل شده و در برخی موضوعات نیز مسائلی وجود دارد، اما اینکه شاخکهای ذهنی روی مسائل اقتصادی متمرکز شده بیانگر وفاق در کشور برای رفع مشکلات اقتصادی است.
وی خاطر نشان کرد: کشور از لحاظ اقتصادی در سطح کلان و منطقه دارای مشکلاتی است، اما امروز وفاقی برای رفع مشکلات حاصل شده که این وفاق در بین عقاید مختلف نکته ارزشمندی است.
رئیس نهاد قانونگذاری ادامه داد: دولت محورهایی را به عنوان چالش مطرح کرده و مجلس نیز بر روی این محورها تمرکز دارد که بیانگر رویکرد مشابه دو قوه میباشد و امیدوارم با همکاری مشکلات حل شود.
دکتر لاریجانی گفت: باید شجاعانه از آبرو مایه گذاشت و مشکلات کشور را با همت حل کرد و برخی جاها نیازمند به جراحیهایی وجود دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: محور توسعه آذربایجان غربی این است که باید به بحث آمایش سرزمین توجه شود.
رئیس نهاد قانونگذاری با تاکید بر اینکه باید صنعت کشاورزی ارتقاء یابد و در این راستا صنایع تکمیلی ایجاد شود و نقدها در صادرات محصولات کشاورزی رفع شود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه نمیتوان از منابع مالی صندوق توسعه ملی به صورت ریالی هزینه کرد و تنها ۱۰ درصد از منابع را میتوان برای بخش کشاورزی و ۱۰ درصد برای بخش صنعت هزینه شود از مقام معظم رهبری درخواست شد تا اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی در راستای توسعه روستاها داده شود بنابراین باید با استفاده بهینه از منابع مالی، صنایع جانبی، در روستاها ایجاد کرد و در این راستا به کارآفرینی و نوآوری توجه کرد.
دکتر لاریجانی با بیان اینکه چرخه اقتصادی روستاها مطلوب نیست، افزود: علاوه بر روستاها باید به مناطق مرزی کشور نیز توجه شود و در این راستا اهداف قانون مدنظر باشد، تنها با کشاورزی نمیتوان نگرانیها در زمینه اشتغال زایی را حل کرد بنابراین باید به مولفههای توسعه استانها و جذب سرمایه گذاری توجه شود.
وی ادامه داد: روان سازی کار در حوزه اقتصاد تنها با اختصاص به ردیف بودجه حل نمیشود، توسعه باید توسط مردم انجام شود، مقدار زیادی از بار بودجه عمرانی روی اوراق مشارکت افتاده که این خود یک معضل است و بنده نیز به سازمان برنامه و بودجه اعلام کردم نباید امسال به سمت اوراق مشارکت بروید به دلیل اینکه به زیان کشور است بنابراین باید بودجه کشور جمع و جور شود.
دکتر لاریجانی بر لزوم تقویت صنعت در کشور تاکید کرد و افزود: هم مرز بودن استان آذربایجان غربی با چند کشور یک فرصت است که صادرات افزایش پیدا کند و استاندار باید به موضوع توسعه صنعت در استان توجه کند و علاوه بر موضوع پتروشیمی به صنایع دیگر نیز در استان توجه کند.
رئیس نهاد قانونگذاری ادامه داد: اینکه چرا کولبری نقد میشود جدا از اینکه روش خوبی نیست و توهین به افرادی است که شنیده میشود با تحصیلات بالا اقدام به کولبری میکنند به دلیل اینکه اگر قصد انجام واردات را داریم باید واردات از مبدا انجام شود و لزومی ندارد اجناس دسته چندم وارد شود بنابراین ایجاد بازارچه مرزی و منطقه ویژه باید با محوریت صادرات باشد.
دکتر لاریجانی ادامه داد: خیلی از کشورهای هم مرز با ما از تکنولوژیهای پیشرفتهای برخوردار نیستند بنابراین باید به بعد صادرات توجه شود، البته اصل ایجاد منطقه آزاد اقتصادی مشکلی ندارد، اما باید مناطق آزاد جهشی برای ایجاد صادرات باشد.
وی ادامه داد: مناطق آزاد اقتصادی که در کشور وجود دارد دچار یک سقط جنین شده به دلیل اینکه در ابتدا این مناطق با هدف توسعه صادرات ایجاد شده است، اما در حال حاضر بعد واردات آن قوی شده که این موضوع باید اصلاح شود بنابراین اگر منطقه آزاد اقتصادی دیگری میخواهیم ایجاد کنیم باید بعد صادرات آن مورد توجه قرار بگیرد در آن زمان به طور مثال میتوان گفت: استان آذربایجان غربی در زمینه ایجاد مناطق آزاد در مسیر درستی قرار گرفته است.
دکتر لاریجانی با تاکید بر تقویت زیرساختها افزود: برای تقویت زیرساخت هایی مانند ایجاد راه آهن میتوان از ظرفیت فاینانس و جذب سرمایه گذاری خارجی استفاده کرد و در این راستا به وزارت راه و شهرسازی مجوز داده شده است.
وی ادامه داد: آذربایجان غربی میتواند در زمینه جذب توریسم پزشکی و گردشگری موفق باشد، همچنین باید از ظرفیت معادن کشور بیشتر استفاده شود به دلیل اینکه در حال حاضر از ۶ الی ۷ درصد این ظرفیت استفاده شده است.
رئیس نهاد قانونگذاری ادامه داد: در حال حاضر اختیاراتی به شورای معادن استانها داده شده که برای تصمیم گیری خیلی به مرکز رجوع نکنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: موضوع ارائه وام به کارخانجات کنستانتره برای خرید محصولات باغی پیگیری میشود تا بعد از خریداری میوه از کشاورزان در طی چند ماه وام را تسویه کنند.
دکتر لاریجانی با تاکید بر لزوم استفاده بهینه از آب گفت: اصلاح روشهای کشاورزی و توجه به مهندسی کشت در بخش کشاورزی از لازمههای رسیدگی به مشکل کمبود آب است البته در زمینه کشاورزی نمیتوان به صورت فوری و دستوری اقدام کرد و نیاز به گذشت ۷ الی ۸ سال برای اصلاح امور است.
وی با تاکید بر اینکه مجلس و دولت روی موضوع رسیدگی به مشکل کمبود آب هم نظر هستند، افزود: هر ساله در بودجه برای آبیاری تحت فشار منابعی در نظر گرفته میشود و باید سیستمهای آبیاری نوین در کشاورزی مناطق مختلف مدنظر باشد.
وی با تاکید بر لزوم چابک سازی دولت گفت: در حال حاضر ۲، ۵ میلیون نفر کارمند در کشور وجود دارد و با احتساب بازنشستگان، نیروهای مسلح و ایثارگران و تمامی کارمندان میتوان عنوان کرد اصطلاحا ۱۸ میلیون نفر نان خور دولت هستند، اما به طور مثال در ژاپن ۳۰۰ هزار نفر کارمند وجود دارد بنابراین باید حجم دولت کاهش یابد.
رئیس نهاد قانونگذاری افزود: دعواهای حاشیهای باید کنار گذاشته شود به دلیل اینکه توفیق دولتها در ارائه کارنامه موفق است و نباید فراموش کرد با استخدام دولتی مشکل بیکاری علاج نمیشود و در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و قانون برنامه ششم بر لزوم چابک سازی دولت تاکید شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر در زمینه گشایش خطوط اعتباری اقداماتی انجام شده و کشور اتریش و کره جنوبی خطوط اعتباری در نظر گرفته اند که باید استانهای مختلف از این ظرفیتها استفاده کنند و اگر نیاز به مساعدتی وجود دارد ما حمایت لازم را انجام میدهیم.
دکتر لاریجانی خطاب به مسئولان استانی حاضر در این نشست افزود: مسائل و مشکلات استان آذربایجان غربی در زمینه احداث راه آهن، ایجاد کمربندی، ایجاد مناطق ویژه اقتصادی و مسائل دیگر را به صورت مکتوب بیان کنید تا در قالب بودجه یا خارج از بودجه براساس مکانیزم مشخص رسیدگیهای لازم صورت گیرد.
وی با تاکید بر لزوم ارتقاء نظام بودجه ریزی در کشور ادامه داد: استان آذربایجان غربی یک استان حساس و مهم محسوب میشود و شرایط برای حرکت اقتصادی مناسب را دارد بنابراین باید چالشها رفع شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به دغدغه مقام معظم رهبری در زمینه رفع مشکل بیکاری افزود: باید با استفاده از ظرفیت نخبگان استان، ارتقاء بهره وری، جذب سرمایه گذاری و توسعه صادرات راه توسعه استان را ادامه داد.