معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: باید عدالت جنسیتی برقرار شود و در کنار بحث مطالعات زنان مطالعات جنسیت را هم داشته باشیم.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر معصومه ابتکار معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده، روز سه شنبه در نشست هم اندیشی با گروههای آموزشی و پژوهشی مطالعات زنان و خانواده کشور که در باشگاه فرهنگی نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، با بیان اینکه موضوع مطالعات زنان باید به سمت جنسیت و نگاه متعادل باشد و در کشور تکلیف ما را ماده ١٠١ قانون برنامه ششم توسعه مشخص کرده است، گفت: باید عدالت جنسیتی برقرار شود و در کنار بحث مطالعات زنان مطالعات جنسیت را هم داشته باشیم.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به اینکه در حال حاضر مباحثی همچون عدالت جنسیتی در بحث اهداف توسعه پایدار نیز مطرح میشود، اظهار داشت: باید نسبت به تحولاتی که در دنیا اتفاق میافتد و ما را نیز تحت تاثیر قرار میدهد ورود کرده و پشتوانههای علمی و نظری در این باره داشته باشیم، چون نمیتوانیم خود را از این مسائل دور نگه داریم.
ابتکار با بیان اینکه امروز مباحث توسعه پایدار با موضوعات زنان و خانواده در هم تنیده شده و اینها مسائل مهم آینده در دنیا است و نمیتوانیم از آنها غفلت کنیم، گفت: در معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری رسالت هایی داریم و در برنامه ششم توسعه تکالیف روشنی برای این معاونت مشخص شده که در این راستا به همان اندازه که برای حوزه زنان وظایفی بر دوش ماست در بخش خانواده نیز تکالیف ویژهای داریم.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه ما نظارت و رصد اجرای بخشنامه اخیر شورای عالی اداری که به دستگاههای اجرایی ابلاغ شده است و قرار است ٣٠ درصد پستهای مدیریتی در اختیار بانوان باشد را تا تحقق کامل دنبال میکنیم، گفت: در بسیاری از وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی موضوع زنان مورد توجه قرار گرفته و دستگاههای دیگری در حوزه زنان فعالیت دارند و بودجههای پژوهشی میگیرند و باید هماهنگی این فعالیتها به صورت منسجم باشد که در این راستا اقداماتی صورت گرفته است.
ابتکار با اشاره به اینکه امروز ٤٠ سال از انقلاب میگذرد و باید از آزمون و خطا عبور کرده و برنامه، نقشه راه و چشم انداز مشخصی داشته باشیم، گفت: متاسفانه جمع بندی مشخصی که بتواند ما را به تصمیم سازی کارآمد برساند اتفاق نیفتاده است، ولی به نظر میرسد با وجود مراکز پژوهشی، تحقیقاتی، پایان نامه و طرحهای مطالعاتی، کاری که در موضوع تخصصی و از اولویتهای پژوهشی ما باشد به ندرت میبینیم.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده تاکید کرد: متاسفانه در حوزه مطالعات زنان و خانواده دچار خلا هستیم و از پژوهشها در این حوزه درست استفاده نمیشود و باید یکی از خروجیهای این جلسه تصمیم گیری در این زمینه باشد.
ابتکار با اشاره به اینکه در بحث دانش نظری و مطالعات زنان، تحولات و پیشرفتهای خوبی داشته ایم، گفت: ما به نقشه راه مطالعات زنان نیاز داریم که همه باید در این زمینه همکاری کنند.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده شناسایی فارغ التحصیلان رشته مطالعات زنان را حائز اهمیت برشمرد و اظهار داشت: این موضوع نیازمند بانک اطلاعاتی است که البته برای اساتید حوزه مطالعات زنان نیز بانک اطلاعاتی تشکیل خواهد شد و از نظر ما هم بعد نظری رشته اهمیت دارد و باید با مباحث روز دخیل شود.
ابتکار با بیان اینکه معاونت امور زنان و خانواده حمایتهای لازم برای ایجاد تسهیل در رشته مطالعات زنان را انجام خواهد داد، گفت: معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در سطح سیاست ها، بخشنامهها و دستورالعملها فعالیت دارد و نیازمند نتایج پژوهشها و مطالعات انجام شده است.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده حمایت از پایان نامههای مقطع دکترا را یکی از سیاستهای حمایتی معاونت امور زنان و خانواده در این راستا برشمرد و افزود: البته چگونگی حمایت از این پایان نامهها در شرایطی است که پایان نامه باید براساس اولویتهای تحقیقاتی و پژوهشی معاونت زنان باشد.
در این نشست همچنین برخی از صاحبنظران و اساتید و پژوهشگران در حوزه زنان و خانواده به بیان نقطه نظرات و دیدگاههای خود پیرامون مسائل مربوط به این بخش از جامعه پرداختند.
کبری روشنفکر مدیرگروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس، ضمن ابراز تاسف از اینکه از ظرفیت رشتههای علوم انسانی به صورت جدی بهره برداری نشده و باید به رشته هایی همچون مطالعات زنان توجه بیشتر کرد، گفت: رشته مطالعات زنان در ١٠ دانشگاه دولتی و خصوصی دانشجو دارد و باید به رشته مطالعات زنان توجه ویژه شود.
شکوه نوابی نژاد رییس انجمن ایرانی مطالعات زنان نیز در این نشست به برخی چالشها و ضعفهای رشته مطالعات زنان اشاره کرد و گفت: این رشته بیش از یک دهه است که راه اندازی شده است، اما هنوز اجماع بر سر مفاهیم درسی آن وجود ندارد، ضمن اینکه فارغ التحصیلان این رشته نیز دچار سرگشتگی هستند، چون بسیاری از موسسات تحقیقاتی و پژوهشی از وجود این افراد استفاده نمیکنند.
وی افزود: ساختار رشته مطالعات زنان به شدت نیاز به بازبینی دارد به همین دلیل انتظار داریم در این نشست به این مشکلات رسیدگی شود تا بتوان برای رفع آنها تلاش کرد.
سوسن باستانی معاون بررسیهای راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، نیز در این نشست یکی از مشکلات اصلی دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته مطالعات زنان را موضوع ایجاد اشتغال دانست و خاطرنشان کرد: در حال حاضر جذب این افراد در دستگاههای اجرایی مطرح است و البته سیاستهای ابلاغی خانواده نیز بهترین فرصت را برای این دانشجویان فراهم میکند تا بتوانند از مفاهیم و محتوای آن نیز به خوبی استفاده کنند و در این عرصه نیز فعالیت هایی داشته باشند که معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری بر این اساس برنامه ریزی میکند تا گروههای مطالعات زنان به عنوان بازوههای همکار نقش خودشان را به نمایش بگذارند.
فهیمه فرهمندپور مشاور وزیرکشور در امور بانوان و خانواده نیز با بیان اینکه مساله نگران کننده این است که رشته مطالعات زنان و پژوهشگران آن کمترین اطلاع را از مسائل واقعی زنان دارند، گفت: ما اطلاعات واقعی و اندکی در این زمینه داریم و اگر برای این فقدان اطلاعات اقدامی نکنیم پژوهشگران در خلوت خود با نبود اطلاعات به تولید محتوا میپردازند که اصلا تاثیرگذار نخواهد بود.
محمدعلی مظاهری مدیر پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی در این نشست، با بیان اینکه، مساله زنان و خانواده جدا از هم مهم هستند و اگر آنها را به هم تقلیل دهیم، هر دو را از بین خواهیم برد، تصریح کرد: این یک خطای بزرگ است که مساله زنان و خانواده نادیده گرفته شود بلکه باید به این دو به صورت جداگانه و ویژه نگاه شود.
وی ادامه داد: برنامهها و اقدامات در حوزه زنان و خانواده چه در حوزه عمل، سیاستگذاری و تصمیم گیریها مبتنی بر دانش نیست و در این حوزه براساس دانایی محور عمل نمیکنیم و تا زمانی که با مسائل اجتماعی مبانی بر دانش و شواهد تجربی نگاه نکنیم، چون مسائل اجتماعی درحال خفه کردن افراد جامعه است، این مسائل حل نخواهد شد.
عالیه شکربیگی دبیر کارگروه خانواده سالم معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با بیان اینکه خانواده به عنوان محوریترین نهاد از بسیاری از آسیبها تاثیر گرفته است و دچار آسیب شده است، ادامه داد: ما برای حل این مشکلات نیازمند پژوهشهای نقادانه هستیم و باید ابتدا خودمان را نقد کنیم.
اکرم مصوری منش مدیرعامل موسسه مطالعات و تحقیقات زنان نیز در این نشست اظهار داشت: امروز مسئله تبعیض آموزشی میان زنان و مردان حل شده، اما همچنان شاهد تبعیض در اشتغال بانوان هستیم و اگر برنامه ریزی و مدیریت درستی در این زمینه نشود شاهد آسیبهای جدی خواهیم بود و هر روز نیز به این آسیبها افزوده میشود و لذا برای حل مشکلات در خانوادهها باید فرهنگ سازی کرد.