دانشنامه معاصر قرآن کریم با حضور اساتید و محققان قرآن و ادب فارسی ۲۹ آبان ماه در حوزه هنری رونمایی میشود.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ دانشنامه معاصر قرآن کریم که به سرپرستی علمی و سرویراستار دکتر سید سلمان صفوی توسط آکادمی مطالعات ایرانی لندن در قم و لندن همزمان با دهه محرم حسینی ۱۳۹۶ منتشر شد، ۲۹ آبان ماه در حوزه هنری با حضور اساتید و محققان قرآن و ادب فارسی مانند آیت الله محقق داماد، موسوی گرمارودی، بهاالدین خرمشاهی، آیت الله کوشا، سرلشگر رحیم صفوی، آیت الله سید حسن عاملی، حجت الاسلام دعایی، حجت الاسلام حجتی کرمانی، پرفسور یاحقی، زورق، انشاءلله رحمتی، پالیزدار، توفیق سبحانی، میر ایرانی، غلامرضا اعوانی، حسن بلخاری، شهرام پازوکی، غلامحسین ابراهیمی دینانی و ... رونمایی میشود.
در این مراسم مومنی، سلمان صفوی، آیت الله محقق داماد و استاد موسوی گرمارودی به ارائه سخن میپردازند.
این مراسم ۲۹ آبان ماه از ساعت ۱۵ در خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ، حوزه هنری، تماشاخانه مهر برپا میشود.
در «دانشنامه معاصر قرآن کریم»، ابعاد معنوی، اخلاقی، متافیزیکی، اعتقادی، اجتماعی، هنری، سیاسی و اقتصادی تعالیم کلام الله مجید با زبانی روان با تکیه بر مهمترین منابع تفسیری جهان اسلام بیان شده است. پیامهای اصلی همه صد و چهارده سوره قرآن و اکثر تفاسیر مهم شیعه و سنی، عرفانی، فلسفی، روایی و ادبی از قرن دوم تا امروز، اعلام قرآن، احکام قرآن، آیههای نامدار، علوم قرآنی، کلمات کلیدی (مانند توحید، عدل، صراط مستقیم، اخلاق، ذکر، نیکی، تعاون، تساهل، حیاط طیبه) و اسمای الحسنی معرفی شده است
نسبت قرآن با فلسفه، عرفان، اخلاق، علم، فقه، کلام، معماری، خوشتویسی و ادبیات فارسی نظیر شاهنامه فردوسی، آثار حکیم سنایی، عطار نیشابوری، مولوی، ناصر خسرو، نظامی گنجوی، سعدی، حافظ، شیخ صفی الدین اردبیلی، شاه نعمت الله، ولی، فخرالدین عراقی، اقبال لاهوری، و شعر معاصر فارسی تبیین شده است.
نسبت قرآن با برخی مفاهیم و اصطلاحات معاصر مانند آزادی، حقوق بشر، الیناسیون، فلسفه سیاسی، رسانه، نمایش معرفی شده است.
این دانشنامه دارای ۷۱۹ مدخل، یک میلیون کلمه و ۱٢٢٠ صفحه قطع رحلی است. بیشتر مقالات مداخل بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ کلمه است. این دانشنامه قرآنی با نگاه تقریب مذاهبی تدوین شده است.
دانشنامه معاصر قرآن به صورت چهار رنگ بر روی کاغذ پنجاه گرمی نخودی با جلد سخت به صورت اثری فاخر منتشر شده است. نام دانشنامه بوسیله سعید نقاشیان از هنرمندان حوزه هنری خوشنویسی شده است و «بسم الله ارحمن الرحیم» اول کتاب که به صورت نگارگری است اثر استاد رضا بدرالسما نگارگر برجسته معاصر است. نمای اصلی طرح روی جلد اسمالله مدور دوره صفویه است که اصل آن در بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی نگهداری میشود.
دانشنامه معاصر قرآن کریم، کوششی علمی جهت معرفی فرهنگ معاصر قرآن کریم به انسان معاصر است تا سریعاً با تکیه به منبعی معتبر و علمی؛ حقیقت این کتاب آسمانی را به دور از هیاهوی تبلیغاتی و رسانههای استعماری دریابد. فلسفه وجودی «دانشنامه فرهنگ معاصر قرآن کریم» این است که مخاطب را از مراجعه به منابع مختلف بی نیاز می کند و با زبانی ساده به اختصار، مستند و دقیق به پرسشهای مخاطب پاسخ گفته، او را در جریان اساسی ترین مطالب مرتبط با مدخل و نکات اساسی پژوهشهای متفکران در این زمینه قرار می دهد.
ویژگی این تحقیق نسبت به تحقیقات مشابه در غرب و ایران آن است که این دانشنامه به روش کوئیک رفرنس با رویکرد تاریخی و با توجه به نیازهای فکری انسان معاصر، تقریب مذاهب اسلامی و دوره جهانی شدن با ارجاع به متون معتبر کلاسیک و معاصر تدوین شده است.
اکثر نویسندگان این دانشنامه از محققان حوزه معارف قرآن و علوم مضاف قرآنی وَ مسلمان هستند و علاوه بر تخصص، به قرآن حکیم دلبستگی وثیق دارند. برخی از این محققان در حوزه علمیه قم، دانشگاههای ایران و برخی در دانشگاههای بریتانیا تحصیل کرده اند.
ناظر و مدیر اجرایی: حجت الاسلام والمسلمین حسن فتحی.
مشاوران علمی: آیتالله محمدعلی کوشا، دکترمحمود سرمدی، حجت الاسلام والمسلمین رضا محققیان، دکتر احمدعزّتی پرو و حجت الإسلام والمسلمین حسنعلی نوریها.