نایب رئیسکمیسیون سرمایهگذاری اتاق تهران با اشاره به اجرای قانون کاتسا که تحریمهای جدید ایران را دنبال میکند، از مسدود کردن حساب بانکی ایرانیان غیرمقیم در شارجه، ترکیه و انگلیس خبر داد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ اخبار ویژه اقتصادی روزنامه ها به شرح زیر است:
خراسان
دستور فوری برای معرفی «قاصرین» زلزله کرمانشاه
بر اساس بخشنامه یک مقام مسئول به همه مدیران کل و روسای دستگاههای اجرایی استان کرمانشاه، با اشاره به پیگیری نمایندگان برخی از مسئولان ارشد کشور در خصوص آخرین وضعیت فنی طرح هایی که در سالهای اخیر در استان کرمانشاه در حال اجرا بوده یا به بهره برداری رسیده، از مخاطبان نامه خواسته شده برای معرفی قاصرین پروژههای آسیب دیده در زلزله اخیر به مراجع ذی صلاح اقدام و نتیجه را در مدت یک هفته پس از ابلاغ این دستور، اعلام کنند.
درخواست یک مسئول برای امنیت تردد کارگران و کارمندان
پس از وقوع چند حادثه رانندگی برای کارگران واحدهای صنعتی در استانهای مختلف کشور، یک مقام مهم دولتی با ارسال بخشنامهای به مدیران استانی و کشوری دولت، از آنها خواسته است ضمن بررسی اختصاص وسیله نقلیه مناسب برای تردد کارکنان، با جلب همراهی مراجع مربوط همچون راهنمایی و رانندگی برای طراحی و اجرای دورههای آموزشی مناسب همچون تشریفات و رانندگی سالم، اقدام کنند.
کیهان
۲ سال پس از برجام حلقه تحریمها تنگتر شده است
نایب رئیسکمیسیون سرمایهگذاری اتاق تهران با اشاره به اجرای قانون کاتسا که تحریمهای جدید ایران را دنبال میکند، از مسدود کردن حساب بانکی ایرانیان غیرمقیم در شارجه، ترکیه و انگلیس خبر داد و گفت: حلقه تحریمها تنگتر میشود. تحریمهای جدید اقتصاد ایران تحت لوای «کاتسا»، به نظر میرسد چراغ خاموش نظام بانکی ایران را نشانه گرفته است. این بار هم آمریکاییها قصد کردهاند بر روی نقطه حساس اقتصاد ایران یعنی نظام بانکی دست بگذارند؛ البته با روشها و شیوههای جدید. چراکه در تحریم قبلی، نظام بانکی به هر حال توانست خود را اداره کند، اگرچه پرهزینه بود. طی هفتههای گذشته هم، نام چندین فرد و مجموعه اقتصادی و غیراقتصادی به فهرست تحریمها اضافه شده است. در این میان، بسیاری، از کاتسا به عنوان تحریم خاموشی یاد میکنند که نظام بانکی ایران را هم بصورت ویژه نشانه گرفته است.
سیدحسین سلیمی، نایب رئیسکمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران در این مورد به خبرگزاری مهر گفت: کاتسا به طور قطع، در اقتصاد ایران بیاثر نیست؛ به خصوص اینکه کشور در حال حرکت به سمت حضور در بازارهای بینالمللی است و تلاش میشود تا با هر الگوی سختی، ارتباطات بینالمللی با دنیا برای انتقال دانش و تکنولوژی گسترش یابد.
وی افزود: اما اکنون موضوع کاتسا مطرح شده و حالت سردی در بسیاری از قراردادهای ایران با دنیا به وجود آمده است؛ چراکه کشورهای دنیا و شرکتهای بزرگ بینالمللی بر این باورند که اگر همکاری و سرمایهگذاری خود در اقتصاد ایران را افزایش دهند، باز هم ممکن است تحریمها، آن را آسیبپذیر کند و آنها مواجه با تحریم شوند.
عضو اتاق بازرگانی تهران تأکید کرد: نکته حائز اهمیت آن است که آمریکا، در قالب کاتسا، هر مجموعه یا شرکتی را که با ایران کار کند، دچار مشکل خواهد کرد. سلیمی درباره بازتاب تحریمهای تازه در تعاملات بانکی ایران در حوزه بینالمللی اظهار کرد: طی روزهای گذشته، کشورهایی همچون ترکیه، انگلیس و شارجه هم به ایرانیها اعلام کردهاند که حسابهای افراد غیرمقیم را مسدود خواهند کرد.
وی خاطرنشان کرد: تصور بر این بود که تحریمها تمام شده، ولی دوباره یک تصمیم جدیدی را اضافه میکنند؛ اگرچه فکر میکنم که حلقه تحریمها تنگتر میشود؛ چراکه شرکتهای خارجی اگر قرار باشد به خاطر قرارداد با ایران، ۵۰۰- ۶۰۰ میلیارد دلار جریمه شوند، دیگر برایشان کار با ایران صرفه نخواهد داشت.
نایب رئیس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق تهران افزود: تمام اینها در شرایطی است که متاسفانه تحریمها، بر اقتصاد ایران و نظام بانکی بسیار اثرگذار بود و در تمام آن دوران، ۱۲ سال سیستم بانکی ما به خواب زمستانی فرو رفته بود؛ اما اکنون دنیا میخواهد همین نظام بانکی، قوانینی همچون ضدپولشویی و قواعد FATF را پیادهسازی کند؛ اجرای هر یک از آنها یک سال زمان میبرد و کار سادهای نیست، پس اگر قرار باشد اکنون دوباره تحریمها اجرایی شود، اوضاع بسیار بد خواهد شد.
سلیمی درمورد طرح و پادزهر بانک مرکزی در برابر کاتسا نیز گفت: یکی از کارهایی که بانک مرکزی میتواند انجام دهد، آن است که در قالب مذاکره با کشورهایی که طرف قرارداد در تجارت ایران هستند، موضوع تبادلات مالی با ارزهای محلی را در دستور کار قرار دهد، به خصوص در مورد کشورهایی همچون هند، ترکیه، کره و چین اگر قبول کنند که معاملات به پول محلی باشد، بسیاری از این آسیبها کاهش مییابد. البته بانک مرکزی این مذاکرات را شروع کرده و توافق شده تا با چین و ترکیه که حجم بالایی از تجارت ایران را به خود اختصاص میدهند، این کار پیش رود.
گفتنی است مهرماه امسال نشریه «نیویورکر» جزئیاتی از نشست دو ماه پیش وزیران خارجه ۱+۵ و ایران منتشر کرد و نوشت: محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفته است که ایالات متحده آنطور که در توافق هستهای مقرر شده، تحریمها را رفع نکرده و «هنوز نمیتوانیم در انگلستان یک حساب بانکی باز کنیم.»چنانچه پیداست، دو سال پس از توافق هستهای با اعتماد دولت روحانی به آمریکا، نه تنها آینده روشنی از لغو تحریمهای اقتصادی پیدا نیست که ابعاد تحریمهای آمریکا هر روز گستردهتر میشود.
جوان
ربیعی در کارنامه ۱۰۰ روزه باز هم «وعده خوش» داد
علی ربیعی در تشریح برنامههای ۱۰۰ روزه عملکرد وزارت کار گفت: با تدابیر در نظر گرفته شده از سوی رئیسجمهور کشورمان خبرهای خوب اشتغالی در راه است. به عبارت بهتر علی ربیعی باز هم کارنامه ۱۰۰ روزه خود را با «وعدهخوش» برای بیکاران پر کرد. از این لحاظ وزیرتعاون، کار و رفاه اجتماعی شباهت بسیاری با وزیر راهوشهرسازی دارد که از پنج سال پیش بر مسکن اجتماعی تأکید کرده، اما به بهانه نبود اعتبار بیخیال آن شده است، البته در جریان شعارهای انتخاباتی تیم دولت دوازدهم با راهانداختن جنجال بسیار مبنی بر شعاری بودن ایجاد یک میلیون شغل از سوی رقبا بر ایجاد ۹۰۰ هزار شغل سالانه تأکید کردهاند.
علی ربیعی وزیرتعاون، کار و رفاه اجتماعی صبح دیروز با حضور در برنامه «صبحبخیرایران» در شبکه یکسیما با تشریح عملکرد ۱۰۰ روزه دولت گفت: ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری، رفع فقر در ابعاد مختلف، ساماندهی صندوقهای بازنشستگی و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی را چهار برنامه مهم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال ۹۶ دانست. این برنامهها از اصلیترین مسائلی هستند که امروز جامعه به آن مبتلاست. با افتخار همیشه اعلام کردهام که هم وزیر تولید و امنیت سرمایه و هم وزیر کارگران و افرادجویای کار و این امور را به عنوان هماهنگکننده پیگیری میکنم.
وی با اعلام اینکه رئیسجمهور در برنامه دولت دوازدهم و هم در برنامههای سال ۹۶ دو جهتگیری کاهش فقر و گسترش اشتغال را درصدر برنامههای خود قرار داده است، گفت: ما نیز این امور را در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دنبال میکنیم.
بحران صندوقها را گفتمان کردیم! ربیعی در این برنامه اقدام مهم خود را در بحث حلبحران صندوقهای بازنشستگی تبدیل آن بحرانها «به گفتمانی برای سیاستگذاری» عنوان کرد و گفت: در سال ۹۲ و همزمان با آغاز به کار در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطالعه درباره آینده صندوقها را آغاز کردم، چهار سال درباره موضوع صندوقها بحث کردیم و امروز گفتمان چالشهای صندوقها به گفتمان اصلی حوزه سیاستگذاری تبدیل شده و بر این اساس برنامهریزی میکنیم.
اینجا جای پرخیر و برکتی است ربیعی گفت: خوشحالم در وزارتخانهای قرار گرفتهام که بیشترین ارتباط را با زندگی روزمره مردم دارد و اثرات مثبت کارها روی زندگی افراد تأثیر میگذارد. از سوی دیگر کار در این وزارتخانه دشوار است و وقتی حقوق یک بازنشسته به تأخیر میافتد یا حتی وقتی قدرت خریدها را میبینیم و با جریان اشتغال مواجه میشویم خواب از چشممان ربوده میشود، اما اینجا جای پر خیر و برکتی برای کار است و جایی که مسئولیت اجتماعی انسان را افزایش میدهد. ربیعی درباره حقوق بازنشستگان به اندازهگیریهای انجام شده در سال ۹۲ و منحنیهای افزایش حقوقها و شکافهای ایجاد شده بر اثر تورم در آن زمان اشاره کرد و گفت: متوسط تورم همواره برای فقرا بسیار شدیدتر است و روی موضوعاتی نظیر حمل و نقل و قدرت خرید این افراد تأثیرات عمیقتری میگذارد.
البته ربیعی تقریباً کارنامهای نه از اقدامات ۱۰۰ روزه بلکه از کارنامه هشت ماهه خود ارائه نداد، بنابراین ترجیح داد اقداماتی، چون کاهش تورم در پنج ساله اخیر را جزو کارنامهاش به شمار آورد؛ اقدامی که بانک مرکزی و وزارت اقتصاد جزو کارنامه خود میدانند، از اینرو وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از مطالعاتی گفت که او را به این نتیجه رسانده است که نمیتوان حقوق و دستمزدها را دو برابر کرد، بنابراین برنامه پنج سال اخیر را کاهش شیب بالای تورم اعلام کرده است. وی اظهار کرد: در سالهای گذشته برای رشد حقوق بازنشستگان به بیش از تورم و متناسبسازی حقوقی با مدل پلکانی و به منظور بالا آوردن افراد پایینتر، حدود بیش از ۳ هزارمیلیارد تومان تنها در صندوق بازنشستگی کشوری و مقداری نیز در صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح هزینه شد. امسال نیز هزار میلیارد تومان به همین منظور کنار گذاشته شد.
افزایش تدریجی قدرت خرید بازنشستگان تأمین اجتماعی ربیعی درخصوص بازنشستگان تأمین اجتماعی خاطر نشان کرد: برای بازنشستگان تأمین اجتماعی نیز در سال گذشته با صدکهای پایین مستمریبگیر افزایش حقوقها به ۳۰ درصد نیز رسید که با بودجه خود این صندوق اقداماتی انجام دادیم. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با ابراز نگرانی نسبت به بازنشستگان صندوق تأمین اجتماعی تصریح کرد: بسیاری از این افراد با حداقلها و زیرحداقلهای مزد در حال زندگی هستند، بنابراین افزایش تدریجی قدرت خرید این افراد را در دستور کار خود داریم.
صندوقهای بازنشستگی به زندگی اجتماعی بازنشستگان تبدیل میشود وی با اشاره به اینکه متأسفانه در گذشته صندوقهای بازنشستگی به صندوقهای کارپردازی تبدیل شده بودند، تصریح کرد: ما در حال تبدیل این صندوقها به زندگی اجتماعی بازنشستگان هستیم. سعی کردیم در شهرهای بزرگ خانههای امید ایجاد کنیم. هر سال این خانههای امید افزایش پیدا کرد و امسال نیز جزو برنامههایمان است، ربیعی در ادامه سفر برای بازنشستگان را مفید دانست و گفت: آن را دنبال خواهد کرد.
بدهکاری صندوقهای تأمین اجتماعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره رقم بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی به صندوقهای تأمین اجتماعی توضیح داد: طبق قانون، بدهی به صندوقهای تأمین اجتماعی با نرخ اوراق مشارکت سنجیده میشود بنابراین با عددی بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان روبهرو هستیم. چرا که تورم افزایش پیدا کرده و نمیتوان بدهی را با نرخ پیشین محاسبه کرد. وی افزود: این بدهی به اینگونه است که مثلاً در سال ۸۸ یا ۹۰ یک مرتبه اعلام شده که حدود ۱ / ۵ میلیون نفر دیگر به صندوقهای تأمین اجتماعی اضافه شوند و این درست همان جایی است که معتقدم سیاستهای حمایتی با سیاستهای بیمه اشتباه گرفته شده بود. ربیعی افزود: در مطالعات به این نتیجه رسیدیم که در صندوق بازنشستگی کشوری در طول ۵۰ سال تصمیماتی برای این صندوق گرفته و باری بردوش آن شد و به ارزش امروز ۴۵۰ هزارمیلیارد تومان است.
خبرهای خوب اشتغالی در راه است ربیعی با بیان اینکه خبرهای خوب اشتغالی در راه است، گفت: با تدابیر در نظرگرفته از سوی روحانی رئیسجمهور کشورمان خبرهای خوب اشتغالی در راه است. گرچه برخی از تواناییهای افراد دارای معلولیت قوی نیست، اما سایر تواناییهایشان بسیار قوی است و ضمن تبریک این روز به این افراد امیدوارم این افراد نیز مانند سایر ایرانیان روزهایی سرشار از اتفاقات خوب را تجربه کنند. وی با تأکید بر اینکه ما سیاست رفاهی منظمی را دنبال میکنیم، اظهار کرد: بخشی از سیاستهای رفاهی به این شکل است که اگر بدون برنامه و هدفگذاری باشد به پاشیدن پول منجر میشود ولی پاشیدن پول اشتغال ایجاد نمیکند و مشکلی را حل نمیکند. وی در ادامه به محدودکردن فقر در برنامههای چهار سال آینده تخصیص تسهیلات به معلولان پرداخت و گفت: در محدود کردن فقر آموزش به دنبال رفتن همه بچهها به مدرسه هستیم. در موضوع مسکن نیز شاید ساختوسازهای میلیونی خطا بود، اما وقتی با تمرکز ساخت مسکن برای خانوادههای دارای دومعلول به بالا، زنان سرپرست خانوار بدون خانواده و زنان سالمند وارد عمل شدیم ساختوساز جهت گرفت.