تشکلهای دانشجویی دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار در نامهای به ریاست این دانشگاه برای حذف قانون سنوات اعلام کردند: آیا از لحاظ شرعی درست است که دانشجویان این همه هزینه کنند، اما نتوانند وارد صنعت بشوند؟
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، تشکلهای دانشجویی و انجمنهای علمی و کانونهای فعال دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، نامهای به ریاست این دانشگاه برای حذف قانون سنوات نوشتند.
متن این نامه به شرح ذیل است:
با توجه به قانون جدید وزارت علوم در مورد سنوات مجاز تحصیل و مشکلات به وجود آمده، انجمن اسلامی دانشجویان به همراه دیگر تشکلهای علمی و صنفی بر خود وظیفه میداند حقوق دانشجویان را پیگیری نماید!
بر اساس قانون سنوات، دانشجویان کارشناسی زمانی که در ترم هشت تحصیلی فارغ التحصیل نشوند، ادامه تحصیل آنها مشروط به پرداخت هزینه خواهد بود، و اگر بخواهند در ترم نهم به بعد ادامه تحصیل دهند، نمیتوانند از تسهیلات صندوق رفاه دانشجویان استفاده کنند و استفاده از خوابگاه و تغذیه هزینههای زیادی را برای آنها به همراه خواهد داشت.
تعداد زیادی از دانشجویان قدرت پرداخت چنین هزینههایی را ندارند، مطمئنا این دانشجویان زحمت کشیده و عمر صرف کرده اند تا در دانشگاهی دولتی قبول شوند و حالا میخواهند از این امکانات استفاده کنند و این درست نیست که دانشگاه دانشجویان را از این قاعده محروم کند، به راستی که این پول زوری است که از دانشجویان درخواست میشود و این بر خلاف اصل ۳۰ قانون اساسی کشور است.
از طرفی این فشارهای پولی دانشجویان را از کارهای علمی و پژوهشی باز میدارد و دانشجویان را مجاب میکند که فقط به فکر گذراندن واحدها و نمره قبولی باشند! که در این صورت دانشگاه با افت سطح علمی و کندی پیشرفت مواجه میشود.
این که فکر میکنید شاید با این قانون دانشجو به خود بیاید و کار را به ترم نهم نکشاند اصلا روش خوبی نیست چراکه مسائل مالی هیچ وقت نمیتواند اهرم بازدارنده باشد.
هیئت رئیسه محترم اگر که میخواهید این قانون را اجرایی کنید باید ساز و کار آن را فراهم کنید، اگر در توان دانشگاه نیست اجرایی نشود و اگر قصد اجرای این قانون را دارید این ساز وکار آموزشی مسخره و غلط را اصلاح کنید! دانشجویان به علت کمبود امکانات آموزشی، سخت گیری اساتید و شاید هر دلیل دیگری ناخودآگاه ۹ ترمه و شاید بیشتر شوند، شاید فقط تعداد کمی از دانشجویان هستند که به دلیل کوتاهی و تنبلی دوره تحصیل شان به بیش از هشت ترم کشیده شود وگرنه یک سر ماجرا سیستم دانشگاه است.
سیستم دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار به شکلی است که گاها دانشجو را مجبور به ۹ ترمه شدن میکند، به این صورت که بعضی از دروس در دانشگاه سالی یکبار ارائه میشوند و این سیستم باعث میشود دانشجویان در به پایان رساندن تحصیلاتشان دچار مشکل شوند؛ دانشجویان چه گناهی کرده اند که به دلیل عدم برنامه ریزیهای درست هم باید هزینه پرداخت کنند و هم باید درس بخوانند. این کارها با یکدیگر در تناقض است و شاید همین تناقض رفتارها باعث بلند شدن صدای دانشجویان بشود!
بسیار سخت است که با این شرایط دانشگاه یک دانشجوی متوسط بتواند درسش را ۴ ساله تمام کند و کسی که بخواهد درسش را به روال معمولی طی کند احتمال این که تحصیلش به بیش از چهارسال کشیده شود هم وجود دارد، و بسیار سختتر اینکه دانشگاهی اجبار بر ۴ سال تمام کردن درس میکند که از لحاظ جغرافیایی در یک نقطه کور وجود دارد؛ دانشجویانی که از دورترین مناطق کشور به این دانشگاه سفر میکنند و حالا باید علاوه بر مشکلات عاطفی و دوری بلندمدت از خانواده متحمل هزینههای گزاف و سرسام آوری در اواخر دوره تحصیل شان بشوند.
اصلا این توجیه منطقی وعاقلانهای نیست که برخی مدیران دانشگاه میگویند دانشجو باید درسخوان باشد و نباید از امکانات رایگان استفاده کند، یعنی آیا نظام آموزشی دانشگاه و حتی کشور که قرار است در آینده مهندس و مدیر و... بسازد نتوانسته جذابیت ایجاد کند؟
مسئله دیگر که باید گفت: فعالیتهای دانشجویی است، اگر دانشجو بخواهد به فعالیتهای دانشجویی اعم از کار در تشکلها، کانونهای فرهنگی، انجمنهای علمی و... بپردازد، با این قانون شما عملا این فعالیتها را محدود میکنید و آن را به حاشیه میبرید! مطمئن باشید طولانیتر شدن دوره کارشناسی اگر مطلوب شما نیست، مطلوب دانشجویان هم نیست، یک سال عقب افتادن از ورود به بازار کار یا ورود به مقطع کارشناسی ارشد، آن هم حداقل در ۲۳ سالگی به ضرر همه دانشجویان است که باید گفت: ورود دیرتر به صنعت و بازارکار شرایط تشکیل خانواده را حتی برای دانشجویان سختتر میکند. میتوان این حق را به دانشگاه داد که در عین بی عدالتی و ناحق بودن، این قانون را اجرا کند، ولی دانشگاه چه شرطی میدهد به دانشجویان که این قدر هزینه بدهند و بعدهم وارد بازار کار بشوند؟ واقعا آیا این پول از لحاظ شرعی درست است که دانشجویان این همه هزینه کنند، اما نتوانند وارد صنعت بشوند؟
در نهایت بر اساس تبصره یک ماده ۱۵ آیین نامه تحصیل در دورههای کارشناسی وزارت علوم که دانشگاه این اختیار را دارد حداکثر دو نیمسال برای دوره کارشناسی پیوسته مدت مجاز تحصیل را افزایش دهد، از هئیت رئیسه محترم دانشگاه تقاضا داریم تا در رابطه با قانون جدید پولی شدن ترم هشتم به بعد کارشناسی شفاف سازی نموده تا از هرگونه بی عدالتی جلوگیری شود و ب.
رای رفع مشکلات مالی دانشجویان در راستای پیش برد اهداف عالی آموزشی و پژوهشی دانشگاه و فراهم کردن فضایی کاملا آموزشی، فرهنگی وپژوهشی دانشجویان ترم هشت به بعد را مشمول قوانین سنواتی ندانید و جریمههای سنواتی را اعمال نکنید!
باید متوجه بشوید که با یک قشر آگاه و پای کار طرف هستید، امید است درخواست ما را بررسی و نتیجه را سریعا اعلام کنید!