جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج نسبت به شرایط تعهد به خدمت معترض هستند؛ در تعهد محضری که از آنها گرفته شده نیامده بود که نمیتوانند آزمون دستیاری بدهند، ولی انگار اوضاع وارونه شد.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، "رشتههای دارای تعهد به خدمت! " بدون شک وقتی این جمله را میشنوید متوجه میشوید که باید در قبال تحصیل در این رشتهها متعهد شوید.
هدف از ایجاد رشتههای دارای تعهد خدمت، آماده کردن نیروی انسانی برای مردم همان منطقه و استان محروم است؛ بنابراین داوطلبان در همان استان محل تحصیل خودشان مشغول به خدمت خواهند شد.
در آیین نامه صدور مجوز تحویل مدارک تحصیلی به دانش آموختگان آمده است: تعهدات بطور کلی دو نوع است: ۱- تعهدات آموزش رایگان: این تعهدات با توجه به سهمیه قبولی و یا ثبت نامی، میزان بهره مندی از آموزش رایگان، دوره تحصیلی دانش آموخته (روزانه یا شبانه) و پرداخت شهریه و هزینههای تحصیلی محاسبه میشود که در دستورالعمل صدور مجوز بصورت مشروح آمده است. ۲- تعهدات خاص: علاوه بر تعهدات آموزش رایگان و منطقهای، تعهد محضری دانش آموخته را موظف میکند طبق سند سپرده شده برای محل مورد تعهد خدمت کند.
به استناد ماده ۸ قانون تامین وسایل امکانات تحصیل اطفال و نوجوانان ایرانی مصوب ۱۳۵۳ و اصلاحات بعدی، دانشجویان و هنرجویان دانشگاها و دانشکدهها که در موسسات آموزش عالی وابسته به وزارتخانهها، موسسات و شرکتهای مذکور آموزش میبینند، موظفند طبق تعهدنامه رسمی که بدو ورود برابرمقررات از آنان اخذ میشود، تعهدات خود را انجام دهند در تعهد نامه مذکور باید شرایط تحصیل و کیفیت و ضمانت اجرای تعهدات قید شود.
تعهدات مربوط به دانش آموختگان رشته دندانپزشکی دارای استانی خاص
این سهمیه شامل پذیرفته شدگان کنکور سراسری سال ۷۸ به بعد هستند که از تعدادی از آنان سند محضری اخذ نشده است؛ این افراد در هر صورت (چه سند سپرده و یا نسپرده باشند)، دارای تعهد به استان مورد تعهد خود هستند.
انتقال تعهد این دانش آموختگان طبق نامه شماره ۳۸۸۲۵۸ مورخ ۰۱/۱۱/ ۸۶ دبیرخانه شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی، از استان مورد تعهد به استان دیگر با اخذ عدم نیاز از استان مورد تعهد و اعلام نیاز از استان محروم دیگر و طرح در کمیسیون موارد خاص دیبرخانه مذکور جهت تعیین محل خدمت آنان انجام خواهد گرفت.
در دفترچه راهنمای آزمون پذیرش دستیار در رشتههای دندانپزشکی آمده است استفاده کنندگان از سهمیه استانهای خاص در دوره دندانپزشکی عمومی ارائه گواهی اشتغال به کار در حال حاضر از استان محل تعهد برای افرادی که از سهمیه استانی در مقطع دکتری عمومی دندانپزشکی استفاده کرده اند، با رعایت تمام مقررات شرکت در آزمون، الزامی است.
جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج که ورودی سال ۹۱ هستند، نسبت به این تعهد به خدمت معترض هستند در این مورد با تعدادی از دانشجویان و مدیر آموزش تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت وگویی ترتیب دادهایم که در ادامه میخوانیم:
یکی از دانشجویان به نمایندگی از دانشجویان علوم پزشکی یاسوج در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو، گفت: در سال ۹۱ با کد سهمیه محروم در دانشگاه علوم پزشکی قبول شدیم. در دفترچه راهنمای آزمون ذکر شده بود دو برابر طول تحصیل باید در مناطق محروم خدمت کنیم.
وی گفت: دانشگاه محل خدمت مناطق محروم برای ما را مشخص کرده است و در بخشنامهای که برای ما مشخص کردند، آمده است: حق جابجایی در مناطق محروم ندارید. تا زمان اتمام طرح گواهی موقت داده نمیشود و تا زمانی که تعهد به خدمت تمام نشود، حق شرکت در آزمون دستیاری ندارید.
این فعال دانشجویی بیان کرد: مدیر آموزشی دانشگاه یاسوج به صراحت گفت، باید به این تعهدات عمل کرد و در صورت انصراف باید سه برابر طول تحصیل هزینه پرداخت کنیم و حق گرفتن ریز نمرات را هم نداریم.
این فعال دانشجویی تصریح کرد: زمانی که از ما تعهد محضری گرفتند، ذکر شده بود، طبق مندرجات دفترچه آزمون سراسری سال ۹۱ و در دفترچه ذکر نشده که نمیتوان آزمون دستیاری بدهیم.
وی گفت: ما هم این موضوع را قبول داریم، اما در دفترچه ذکر نشده که نمیتوانیم در آزمون شرکت کنیم و ما باید طبق تعهدات ۱۲ سال در مناطق محروم کار کنیم و اگر این قانون اجرا شود و ما حق شرکت در آزمون دستیاری نداشته باشیم، در حق ما اجحاف شده است.
با پیگیریهای خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، کارشناس آموزشی مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور نیز در گفتوگو با خبرنگار ما با اشاره به این موضوع گفت: در دفترچه راهنمای آزمون آمده است کسی که با سهمیه استانی قبول شده است، نمیتواند در دوره دستیاری شرکت کند؛ فقط ذکر شده مناطق تعهدات دستیاری همان استانی که تعهد داده باشد، است.
این کارشناس آموزشی بیان کرد: دانشجویی که ترم آخر است و هنوز فارغ التحصیل نشده است، چرا نمیگذارند در آزمون شرکت کند. در دفترچه آمده است: «گواهی اشتغال به کار در حال حاضر از استان محل تعهد برای افرادی که از سهمیه استانی در مقطع دکتری عمومی دندانپزشکی استفاده کرده اند»، یعنی تعهد هنوز تمام نشده و مشغول به کار است، میتواند در آزمون شرکت کند و وقتی متخصص شد، در همان استان تعهدات اجرا کند.
وی گفت: قانون ذکر شده است داوطلب برای شرکت در آزمون دندان پزشکی باید طرح دوره را تمام کرده باشد یا معاف از طرح باشد یا به فاصله سه ماه از فارغ التحصیلی طرح در مناطق محروم با ضریب محرومیت چهارپنجم شروع کرده باشد.
این کارشناس مربوطه تصریح کرد:گروهی که از طرح معاف هستند، میتواند دانشجوی ترم آخر باشد و تا ۳۱ شهریور فارغ التحصیل شود. پس چرا ما باید کسی که از طرح معاف است از شرکت در آزمون جلوگیری کنیم.
وی با اشاره به اشخاص معاف از طرح افزود: عدهای بر اساس قانون خدمت پزشکان پیراپزشکی مصوبه مجلس آیین نامه اجرای که در سایت طرح وزارت بهداشت هست مانند فرزند شهدا، جانبازان، خانمهایی که سرپرست خانوار هستند و ... این افراد معاف هستند که چند سال اخیر مصوب شده است.
این کارشناس اظهار کرد: افرادی میتوانند قبل از اجرای طرح در آزمون دستیاری شرکت کنند که متاهل باشد جزو مشمول آیین نامه استعداد درخشان باشد.
وی گفت: در سال گذشته گروهی که معاف از طرح بودند، به غیر از (متاهلها و استعدادهای درخشان) را مجبور میکردند تا طرح اجرا کند و بعد در آزمون شرکت کنند حال دانشگاهها به این روند عادت کردند. به عنوان کارشناس مرکز سنجش آموزش پزشکی دلیل منطقی برای کسی که معاف از طرح است دلیلی وجود ندارد در آزمون شرکت نکند.
مدیر آموزش تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: طبق قانون عدالت آموزشی کل کشور وزارت بهداشت و سازمان سنجش، تا زمانی که دانشجویان سهمیه تا زمان سپری شدن تعهدات نمیتوانند در آزمون دستیاری دندان پزشکی شرکت کنند.
ابوالقاسم هادی نیا، مدیر آموزش تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو، با اشاره به شرایط شرکت در آزمون دندانپزشکی دانشجویان علوم پزشکی یاسوج گفت: متقاضیان برای شرکت در رشته دندانپزشکی میتوانند از سهمیه استفاده کننده به دو دسته تقسیم میشود؛ سهمیه آزاد و متعهد به خدمت.
مدیر آموزش تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج تاکید کرد: قانونی به عنوان عدالت آموزشی وجود دارد ۳۰ درصد ظرفیت برخی رشتهها پزشکی و دندان پزشکی با سهمیه مناطق محروم است که دانشجویان با رتبههای بالاتر قبول میشوند؛ یعنی اگر این سهمیه نباشد، در این رشته قبول نمیشدند.
ابوالقاسم هادی نیا بیان کرد: طبق قانون عدالت آموزشی کل کشور وزارت بهداشت و سازمان سنجش، زمانی که دانشجویان در این رشتهها قبول میشوند. فرم تعهد نامه ثبتی از این دانشجویان گرفته میشود که دو برابرمدت تحصیل هر جایی که دانشگاه صلاح بداند، کار کند.
وی گفت: تا زمانی که دانشجویان این تعهدات را سپری نکنند، ما طبق قانون نمیتوانیم به آنها مدرک بدهیم و شرکت در آزمون دستیاری مستلزم این است که دانشجویان گواهی فارغ التحصیلی را داشته باشند و تا زمانی که تعهد سپری نشود، برای ما منع قانونی دارد.
مدیر آموزش تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج خاطرنشان کرد: در سال ۹۱-۹۲ باید دو برابر تحصیل را به تعهد عمل کند. (در سال ۹۱-۹۲ قید نشده بود که حق دستیاری ندارند) و در سال ۹۳ به بعد طبق قانون سه برابر تحصیل هر جای که دانشگاه صلاح بداند با ید خدمت کنند و تا یک و نیم برابر تعهدات سپری نشده باشد حق شرکت در آزمون دستیاری دندان پزشکی را ندارند.
ابوالقاسم هادی نیا تصریح کرد: آیین نامه سازمان سنجش که برای دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ارسال شده است، حق هرگونه صدور گواهی برای دانشجویان را نداریم. ما فقط تائیدیه تحصیلی محرمانه به سازمان نظام پزشکی میفرستیم که برای دانشجویان شماره نظام پزشکی صادر شود. هر زمانی که تعهدات دانشجویان پزشکی و دندان پزشکی تمام شد، ما به آنها گواهی فارغ التحصیل میدهیم.
وی گفت: دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی از این قانون اطلاع دارند و این تعهد را قبول کردند تا بتوانند با رتبه بالا در رشتههای پزشکی و دندان پزشکی مشغول به تحصیل شوند.